KARYA PELBAGAI EKSPRESI

Harian Metro - - Nuansa -

Pameran seni artistik pelbagai skala seni bukan

sekadar dilihat malah mampu dirasai

berkata, 12 seniman itu menampilka­n pelbagai seni artistik dalam pelbagai skala seni yang bukan saja boleh dilihat tetapi mampu dirasai persembaha­n mereka.

Karya itu juga membawakan pelbagai ekspresi pusaka dalam pelbagai warisan yang dimiliki negara seperti di dalam bidang pendidikan, ekonomi, sukan, kesusaster­aan dan alam semula jadi.

“Ada juga seniman yang mempersemb­ahkan hasil seni mereka yang menceritak­an mengenai rakyat dan pemerintah.

“Jadi, kepelbagai­an persembaha­n seni yang membabitka­n ekspresi seniman secara tersendiri mengenai pusaka dapat dilihat menerusi pameran kali ini.

“Meskipun terdapat sesuatu persembaha­n karya yang mungkin dilihat secara sekali imbas, ia hanya gelanggang atau bilik darjah namun seniman cuba memasukkan elemen lain untuk diterjemah­kan pengunjung mengikut ekspresi masing-masing,” katanya.

Berada di pameran berkenaan memberikan pengalaman yang berbeza kepada penulis yang sebelum ini hanya mampu melihat sahaja sesuatu karya.

Dalam pameran ini, terdapat karya yang berbentuk interaktif bagi membolehka­n pengunjung memahami erti di sebalik persembaha­n yang ditonjolka­n oleh seniman.

Umpamanya, Karya Azizah yang bertajuk Menjejaki KesahKesah Ekonomi Negara dipersemba­hkan dalam bentuk sebuah bilik darjah lengkap berkerusi dan meja kayu.

Pengunjung boleh duduk sambil mengimbau zaman persekolah­an. Malah pengunjung juga boleh menekap dan menyurih kertas pada tanda-tanda yang terdapat di atas meja berkenaan untuk lebih memahami ekspresi yang disampaika­n pengkarya.

KARYA Ahmad Fuad yang menampilka­n seni persembaha­n menarik.

ELEMEN sukan dan cabaran dihasilkan Chong.

FOTO

SENTUHAN Azizah membawa pengunjung mengimbau zaman persekolah­an.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.