BERPADA-PADA LAKON BABAK MESRA

CUIT SIKIT Elak timbul isu terutama aksi dilihat sebagai melampau

Harian Metro - - Rapxtra - Oleh Norhayati Nordin [email protected]

Drama atau filem adaptasi novel bukanlah asing dalam kalangan penonton di negara ini.

Pelbagai novel terutama berkisar kisah cinta sudah diterjemah­kan penerbit dan pengarah ke layar skrin untuk tontonan masyarakat.

Namun, lebih menjadi perhatian apabila ada sebahagian novel diadaptasi itu menimbulka­n isu terutama aksi dalam babak dilakonkan pelakon utama yang terlalu mesra dan kelihatan melampau.

Malah, lebih hebat lagi jika tersebar video atau foto terlalu mesra pasangan hero dan heroin di media sosial sehingga mencetuska­n pelbagai reaksi dalam kalangan netizen.

Apakah aksi terlalu mesra perlu dilakonkan umpama realiti supaya jalan cerita tidak jauh tersasar atau untuk memberi keseronoka­n penonton? Ikuti pendapat tiga insan seni ini.

OSMAN ALI (PENGARAH FILEM/DRAMA)

“Sebagai pengarah, saya masih peka dengan sensitivit­i penonton dan masyarakat di negara ini dalam merakamkan babak sesuai.

Saya selalunya akan pastikan babak mesra sesama pelakon utama tidak terlalu mengikut kehendak imaginasi novel.

Imaginasi penulis novel dan babak mesra untuk direalisas­ikan pelakon, dua perkara berbeza dan saya perlu teliti dengan sebaik mungkin.

Bagaimanap­un, saya tetap tak mampu nak halang kata-kata orang sekiranya sesuatu babak didakwa terlalu mesra dikecam kerana dianggap melampau”.

SITI NORDIANA (PENYANYI/PELAKON)

“Dalam soal ini, setiap pelakon semestinya ada pendirian masingmasi­ng. Kalau saya, memang tak selesa melakonkan babak terlalu mesra seperti didukung, dipeluk mengikut apa diimaginas­ikan dalam novel.

Bagaimanap­un, terpulang kepada pelakon untuk membuat keputusan dan bagi saya perbincang­an dua hala dengan pengarah sangat penting.

Saya memang menolak aksi terlalu mesra dilakonkan kerana bukan nak tunjuk diri baik tetapi memang kurang selesa”.

ZOEY RAHMAN (PENGACARA/PELAKON)

“Pengarah adalah individu yang memainkan peranan utama dan penting dalam mengolah jalan cerita drama dihasilkan terutama karya diadaptasi daripada novel.

Sebagai pelakon, garis panduan pengarahan untuk melakonkan babak terlalu mesra itu memang mengambil kira

apa yang diinginkan pengarah.

Saya berhati-hati untuk melakonkan babak terlalu mesra kerana sedar sensitivit­i penonton masa kini yang kebanyakan­nya pasti tidak selesa nak menonton.

Bagaimanap­un, selaku orang dewasa, terpulang juga kepada pelakon untuk membuat keputusan dan pilihan. Setiap pelakon pastinya ada cara sendiri mahu buat atau tidak babak terlalu mesra itu.

Kena tanya diri sendiri.”

OSMAN ZOEY

SITI NORDIANA

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.