DAR­ING TO BE DIF­FER­ENT

Home & Decor (Malaysia) - - Contents -

No ma­jor ren­o­va­tion here. This cou­ple trans­formed their apart­ment sim­ply with dec­o­ra­tions.

No ma­jor ren­o­va­tion here. This cou­ple trans­formed their apart­ment sim­ply with dec­o­ra­tions!

WHO

A cou­ple and their bull ter­rier

HOME

A two- bed­room con­do­minium unit

SIZE

786sqf

Hav­ing done up the in­te­ri­ors of lo­cal clubs and bars, home­owner Calvin Ho is no stranger to de­sign. How­ever, although he has helped done up the homes of friends, he has ruled out go­ing pro­fes­sional as he doesn’t like to com­pro­mise when it comes to ex­e­cut­ing his vi­sion.

For his new home, he toyed with the idea of cre­at­ing a space that went along the lines of “Bri­tish ec­cen­tric”. But his first en­counter with the apart­ment wasn’t so inspiring. “My wife and I were shocked when we walked into the space, as it was so small!” he re­calls, hav­ing down­sized from a 2,500sqf ter­race house to a com­pact 786sqf unit.

With some in­ge­nu­ity and fur­ni­ture im­ported mainly from China, Calvin man­aged to turn this tiny flat into a dwelling that’s un­de­ni­ably novel, through a ren­o­va­tion that took two months and cost RM90,000 (in­clud­ing fur­ni­ture). “When it comes to dress­ing up small spa­ces, you need to do up the walls,” he as­serts. “I don’t like bare walls as the space will feel in­com­plete.” He also had no qualms about us­ing dis­tinc­tive wall cov­er­ings to cre­ate an eclec­tic ef­fect.

The stately living room has wooden planks bolted onto one wall, lend­ing an old-world hand­some­ness to this area. It also en­joys a good dose of nat­u­ral light, pre­vent­ing the dark wood from look­ing too op­pres­sive. On the other side, a brazen de­sign state­ment is ar­tic­u­lated with framed posters against ro­coco wall­pa­per – even the framed TV screen ap­pears as part of the col­lage.

Calvin also laid com­pos­ite floor­ing over the orig­i­nal beige tiles, leav­ing a fin­ish that mim­ics aged wood to give the home a ma­ture feel.

The home’s vary­ing colours and ma­te­ri­als form a uni­fied scene. The cus­tomised kitchen

Not one for bare spa­ces, the home­owner un­leashed his

cre­ativ­ity and left barely any cor­ner un­dec­o­rated.

fea­tures cabi­net doors made up of a suc­ces­sion of or­nate frames. This cre­ative de­sign is then com­ple­mented by a back­splash made up of bronze tiles, as well as a cop­per sink and tap.

As rose gold nail heads were used on the living room’s fea­ture wall, Calvin echoed this vis­ual el­e­ment through­out the abode. The leather ch­ester­field sofa, side ta­ble, and cof­fee ta­ble all fea­ture sim­i­lar stud­ded de­tails.

The mono­chrome study room was dec­o­rated in a sim­i­lar ap­proach, with its strictly black and white fur­ni­ture mir­ror­ing its striped walls. The only ex­cep­tion is a cu­rated se­lec­tion of Calvin’s fig­urines (some of his col­lec­tion can be found at Hun­gry He­roes, the su­per­herothemed restau­rant that he runs), which stand out bril­liantly against the room’s black and white theme.

Calvin’s aim was to cre­ate a home that veers away from any­thing re­motely typ­i­cal, and he has cer­tainly suc­ceeded: “If you want that wow ef­fect, you’ve got to be dif­fer­ent!”

ABOVE The kitchen cab­i­nets are fronted by or­nate frame-in-frame doors that the home­owner de­signed. OP­PO­SITE De­spite hav­ing to down­size, Calvin em­braced his love for dec­o­ra­tive spa­ces and went all out in styling a living room that has a talk­ing point at...

ABOVE In­stead of cram­ming the shelves with nu­mer­ous col­lectibles, Calvin stuck to a few to keep the room look­ing neat and tidy. OP­PO­SITE The study room was given sim­ple stripes to turn it into an ar­rest­ing space.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.