SHADES OF SUB­TLETY

Home & Decor (Malaysia) - - Contents -

Neu­tral tones un­der­score the mas­cu­line touches in this func­tional apart­ment, adding warmth to the spa­ces.

Neu­tral tones un­der­score the mas­cu­line touches in this func­tional apart­ment.

WHO

A cou­ple in their mid- 30s

HOME

Three- bed­room con­do­minium apart­ment

SIZE

1,100sqf

“When we first stepped into this apart­ment, it felt re­ally small,” says Ter­ence Neo, de­sign direc­tor of Eightytwo. It’s hard to imag­ine that, see­ing how spa­cious it is now. The trans­for­ma­tion is a re­sult of ex­ten­sive space plan­ning by Ter­ence and his team.

“The idea was to max­imise the space with­out sac­ri­fic­ing func­tion,” he shares. For­merly a three­bed­room apart­ment, it now has a large bed­room that was cre­ated by com­bin­ing two rooms into one.

With the new con­fig­u­ra­tion, the de­signer con­cep­tu­alised a spa­cious door­way to the mas­ter bed­room. Open­ing di­rectly into the liv­ing area, it frames the space with slid­ing glass doors. The en­trance to the mas­ter bath­room was also moved to flow with the lay­out bet­ter.

The space plan­ning, as Ter­ence ex­plains, took a lot of work, and the team sought to push de­sign bound­aries. With this be­ing a two-per­son home, there were few de­sign lim­i­ta­tions. The own­ers took to the new lay­out quickly, and they loved the idea of a mas­cu­line and in­ti­mate pal­ette with warm wood and ac­cents of black.

In the home, shades of grey jux­ta­pose beau­ti­fully against white fin­ishes. A key cus­tom idea was the is­land-cum-din­ing ta­ble, which ful­fils the aim of pro­vid­ing a seam­less flow from the is­land to the liv­ing area and bed­room. It also cre­ates a vis­ually open area that is suit­able for en­ter­tain­ing guests, some­thing that the home­own­ers of­ten do. Hail­ing from New York, they brought over fur­ni­ture, ac­ces­sories, col­lectibles and lots of books. Their be­long­ings have in­te­grated well with the cus­tom built-in fur­nish­ings.

Not the en­tire home was over­hauled. Although the apart­ment comes with a large kitchen, the own­ers do not cook of­ten, so the changes to the space were mainly cos­metic. The ex­ist­ing cab­i­nets were re­tained, but they now don new lam­i­nates and coun­ter­tops for vis­ual con­sis­tency.

At most times of the day, the home en­joys bright nat­u­ral light, which is some­thing the new lay­out utilises bet­ter. The mas­ter bed­room, for ex­am­ple, con­sists of the bed area and walk-in wardrobe, yet it does not feel cramped. “It’s done in a way where even the glass walk-in wardrobe re­ceives sun­light. Thanks to the glass, it doesn’t feel claus­tro­pho­bic,” says Ter­ence.

With its new lay­out and ma­te­rial pal­ette, this apart­ment is a far cry from its once-stuffy in­te­rior. Now, the in­te­ri­ors and the own­ers’ trea­sured be­long­ings har­monise and com­ple­ment each other in the best way pos­si­ble.

103

LEFT The new lay­out places the walk-in wardrobe right out­side the mas­ter bath­room for con­ve­nience. LE F T , B E LOW Dark faucets from Fima and tiles from Rice in the mas­ter bath­room project a mas­cu­line vibe. Ledges and niches elim­i­nate the need for mounted shelves. OP­PO­SITE The bed rests on a raised sec­tion to make bet­ter use of the bed­room space. Win­dow blinds play up the clean, crisp set­ting.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.