MIN­I­MAL­IST LUX­URY, MAX­I­MUM STYLE

Nu In­fin­ity’s less is more ap­proach to this Desa Park City apart­ment makes el­e­gance look ef­fort­less.

Home & Decor (Malaysia) - - CONTENTS -

Nu In­fin­ity’s less is more ap­proach to this Desa Park City apart­ment makes el­e­gance look ef­fort­less.

Well-trav­elled and well-heeled, the own­ers of this 1,740 sqf apart­ment in Desa Park City with a killer view were dream clients for award-win­ning in­te­rior de­sign stu­dio Nu In­fin­ity. “The client was in­tro­duced by a mu­tual friend. They are a mod­ern day cou­ple who ap­pre­ci­ates de­sign, val­ues pro­fes­sional ad­vice, are open to ideas, and had an all-things-ne­go­tiable at­ti­tude. These are the things we hope to see in our po­ten­tial clients,” en­thuses Nick Fong, Di­rec­tor of Nu In­fin­ity. “The clients were very en­cour­ag­ing and asked us to go all out and not feel re­stricted. Apart from the ba­sic re­quire­ments of hav­ing the beds, sofa, and study ta­ble, the rest was left to us.”

With such broad­minded clients, it seemed in­evitable that the project would re­sult in some­thing spe­cial, es­pe­cially af­ter Fong and his team re­solved to de­sign a home which ex­uded a quiet con­fi­dence, as it were. “You do not need to be overly loud or spend ex­ces­sively to achieve a sub­tle lux­u­ri­ous space filled with beau­ti­ful de­tails and ma­te­rial. Our ini­tial idea was to in­tro­duce the con­cept of moder­nity with a touch of lux­ury. We se­lected mar­ble to adorn ar­eas which would grab at­ten­tion and be fo­cal points in or­der to im­bue the space with a bal­anced rich­ness,” ex­plains Fong.

Space was quite lim­ited in the com­bined liv­ing, din­ing, and kitchen area, but with clever space man­age­ment, the de­sign­ers man­aged to fit a small study area into the liv­ing room, and in­cor­po­rated the din­ing seam­lessly into the dry kitchen. Be­gin­ning with an im­mac­u­late palette of pris­tine white, they then cre­ated an im­pres­sive white mar­ble wall with strate­gi­cally placed builtins and a “float­ing desk” in warm wal­nut. A solid wood slab was in­cor­po­rated in the kitchen is­land and now serves as a din­ing ta­ble, the de­signer’s nod to sus­tain­able ma­te­ri­als.

“As de­sign­ers, we play an im­por­tant role in propos­ing green ma­te­ri­als to the client. The wood slab species we picked be­longs to a tree that is faster grow­ing, and LED light­ing is a ‘must’ for ev­ery project that we work on. For this home, loose prod­ucts were all sourced and cus­tom­made lo­cally,” states Fong. As is the norm, de­tails take the de­sign from good to amaz­ing, and this home is in no want. From clever space­sav­ing so­lu­tions like the in­te­gra­tion an ex­ist­ing win­dow with a wine glass and dis­play shelves, to aes­thetic flour­ishes like the use of stain­less steel in­lays in var­i­ous fin­ishes to great ef­fect, the level of de­tail­ing adds ex­tra op­u­lence in care­ful­ly­cal­i­brated doses.

The mas­ter bed­room is de­signed as a haven for the clients to re­treat to af­ter their trav­els. The space fea­tures the same white mar­ble fea­ture wall and stain­less steel in­serts from the liv­ing area to give it con­ti­nu­ity. Rich fab­rics in aubergine colour are pep­pered through­out for a feel­ing of un­der­stated op­u­lence, and a built win­dow seat up­hol­stered in deep­est pur­ple of­fers a cosy nook.

Still, it was not all smooth-sail­ing; yet the same stum­bling blocks which would have most de­sign­ers at a loss gave Fong and his team an arena to be cre­ative. “Some­times, re­stric­tions and chal­lenges present op­por­tu­ni­ties for bril­liant ideas. The chal­lenge was to build a spe­cial door in the Mas­ter Bed­room. Our client wanted a big­ger room with a spa­cious walk-in wardrobe. How­ever, due to the re­stric­tion of hack­ing works, we came up with an idea to de­sign a state­ment door to en­ter the two rooms. The size of the mas­ter bed­room was small, but we man­aged to play with space plan­ning and a bit of il­lu­sion through the ma­te­rial and siz­ing to bal­ance ev­ery­thing out,” says Fong.

De­spite the huge dif­fer­ences that Fong and his team have made in terms of de­sign, he mod­estly ad­mits that there’s al­ways room for im­prove­ment. “There is bound to be some­thing, as de­sign is lim­it­less and we never cease to im­prove our de­sign flair and ap­proach. We would have loved to re-de­sign the Dry Kitchen, which came to­gether with the unit, to give the kitchen more class. How­ever, ul­ti­mately in­te­rior de­sign is about con­verg­ing ideas to turn them into re­al­ity, ap­ply­ing the right ma­te­rial and colours to ex­ude the in­tended mood or trig­ger the right emo­tional re­ac­tion, and put­ting things into the right per­spec­tives and pro­por­tions,” muses Fong.

One party, how­ever, seems to think that noth­ing could be bet­ter: the client. Fong shares: “They are ab­so­lutely thrilled that their home turned out bet­ter than they had ex­pected. They only wished that they could have had a big­ger house for us to play with.”

LEFT

Neat built-ins keep the dry kitchen neat and tidy while black­board paint gives it a cool cafe vibe.

TOP

To make the most of the killer view, a day bench was in­stalled.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.