HEART OF THE AC­TION

The home of celebrity, sports­man and fit­ness icon Vin­cent Ng em­braces his val­ues, be­liefs and the peo­ple he holds dear. Lynn Tan finds out where the multi-hy­phen­ate spends his time, when away from the pub­lic eye.

Home & Decor (Malaysia) - - CONTENTS -

The home of celebrity, sports­man, and fit­ness icon Vin­cent Ng em­braces his val­ues, be­liefs, and the peo­ple he holds dear.

For World Wushu Cham­pion and three-time SEA Games gold medal­list Vin­cent Ng, wushu is an ex­pres­sion of body move­ment through co­or­di­na­tion and bal­ance. “There is an em­pha­sis on lines, flex­i­bil­ity, phys­i­cal and men­tal strength, and it is rooted in val­ues and tra­di­tion,” he says. Per­haps stem­ming from his mar­tial arts back­ground, Vin­cent’s ap­proach to­wards de­sign is a bal­ance be­tween tra­di­tion and the avant-garde to achieve some­thing mod­ern and homely.

The founder of wushu school Wu­fang Sin­ga­pore is well-known not just in the sports arena. He is also a fa­mil­iar face on lo­cal tele­vi­sion, playing Sun Wukong in The Leg­end of the Eight Im­mor­tals and po­lice of­fi­cer Ricky Soh in Heart­landers. In 2017, he gave up his bach­e­lor pad lo­cated in The Res­i­dences at W Sin­ga­pore Sen­tosa Cove and pur­chased this landed home, in or­der to live with his par­ents, be near his two sis­ters, and spend more time with the ex­tended fam­ily. That same year, Vin­cent found his soul mate and they tied the knot.

He is par­tic­u­lar about align­ment, or­der and or­gan­i­sa­tion, both in wushu, as well as his home, and he found an in­te­rior de­signer who is equally, if not more, scrupu­lous about such de­tails. OSC By Nor­man Yeo came highly rec­om­mended by Vin­cent’s close friend, vet­eran Sin­ga­porean model Celia Teh. Nor­man’s star-stud­ded clien­tele in­cludes high net worth in­di­vid­u­als, and in­ter­na­tional and lo­cal celebri­ties such as Fann Wong, David Gan and Ann Kok, who ap­pre­ci­ate his be­spoke and

per­son­alised ser­vice. “OSC is a one-stop de­sign and build con­cept, which is a niche mar­ket that not many are able to pro­vide in Sin­ga­pore,” Nor­man points out.

Ev­ery one of his projects is de­signed and tai­lor made ac­cord­ing to the client’s pref­er­ence and life­style. Vin­cent’s home is no ex­cep­tion and their shared metic­u­lous­ness is what fu­els the client de­signer chem­istry. Here, de­sign is used to show­case crafts­man­ship and de­tail­ing, and not the other way round.

A cen­tral axis runs the length of the house, be­gin­ning from the porch, con­tin­u­ing through the liv­ing room and into the dry kitchen. El­e­ments such as the main door, tele­vi­sion con­sole and kitchen is­land, right down to the tile line, are all aligned along this da­tum. And this is just the tip of the ice­berg, with re­gard to the painstak­ing thor­ough­ness that has gone into the de­sign and con­struc­tion of the in­te­rior.

Even the mi­nut­est of de­tails are not spared Nor­man’s precision. The ex­posed edges of tiles are care­fully cham­fered to cre­ate a seamless fin­ish. Lam­i­nates are ap­plied with a ma­chine press to elim­i­nate any wavi­ness, and the edges where two pieces of lam­i­nates meet are so well-bonded that you do not see or feel the joints. All the screws and fix­ings in the car­pen­try are con­cealed, and the weight of cab­i­net doors are as­sessed against hinge sizes to pre­vent sag­ging.

Black­out cur­tains have hid­den stitch­ing, and they drape 30mm over the floor so that there is no chance of the faintest trace of light pen­e­trat­ing through stitch­ing holes or from un­der hems. The width of the cur­tains are pre­cisely mea­sured so that they fall in reg­u­lar pleats, re­gard­less of whether they are drawn. Even wash­basin drainage holes and shower floor traps are dis­creetly hid­den from view. End walls are deftly ter­mi­nated with a spe­cial stain­less steel piece at the bot­tom junc­tion.

The devil is in the de­tail but the state­ment pieces are what an­chor each space and give it a spa­tial and vis­ual fo­cus. The tele­vi­sion con­sole fea­ture wall in the liv­ing room, for ex­am­ple, is a real show­stop­per. It is sus­pended from the ceil­ing to cre­ate a float­ing ef­fect, and this is height­ened by ex­tend­ing the

floor, with its honed porce­lain tiles, to­wards the porch on the same level.

“It was a chal­lenge that I posed to Nor­man and we had fun work­ing it out,” re­calls Vin­cent. The jux­ta­po­si­tion of ma­te­ri­als such as the high­gloss ebony lam­i­nates against a black mar­ble base pro­vides an in­ter­est­ing con­trast be­tween smooth and tex­tured, glossy and matte, while the pur­ple ac­cent light­ing adds to the drama.

The cen­tre­piece in the dry kitchen is the is­land-cum­din­ing ta­ble. The in­ter­lock­ing con­fig­u­ra­tion of the black gran­ite kitchen is­land and the en­gi­neered-wood din­ing ta­ble is a vis­ual spec­ta­cle in it­self.

On closer in­spec­tion, the way the din­ing ta­ble has been can­tilevered from the kitchen is­land could have been achieved only through mastery of both de­sign and con­struc­tion. Apart from this sig­nif­i­cant de­sign fea­ture, the din­ing area also holds a sym­bolic mean­ing for Vin­cent, who cher­ishes din­ner time with his fam­ily.

“As a bach­e­lor, I hardly dined in. Since mov­ing to our new home, we have been hav­ing din­ner at home al­most ev­ery evening, and the din­ing ta­ble is where we chat and share about

RIGHT Be­neath Vin­cent’s mas­cu­line ap­pear­ance is a lov­ing hus­band and fil­ial son.

BE­LOW

The base of the tele­vi­sion con­sole fea­ture is a black mar­ble slab that was acid-treated to achieve a tex­tured ef­fect.

Vin­cent en­joys spend­ing time with his fam­ily around the kitchen counter.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.