AF­FAIRS OF THE ART

This apart­ment gets a new lease of life af­ter the space was dec­o­rated with the owner’s per­sonal art col­lec­tion. Get the low-down on this unique and stun­ning trans­for­ma­tion.

Home & Decor (Malaysia) - - FEATURE -

Af­ter hav­ing lived in this apart­ment for a few years, home­owner Angie Sim de­cided it was time for an over­haul. It cost RM450,000, ex­clud­ing fur­nish­ings. And she has never felt more “at home”, be­ing pleased with the re­sult.

“I like the open con­cept floor plan con­ceived by Wee Stu­dio,” says the fash­ion­savvy Angie, who’s the head of re­search de­vel­op­ment in qual­ity as­sur­ance for a multi­na­tional phar­ma­ceu­ti­cal com­pany, “There are now fewer walls di­vid­ing the rooms and the liv­ing and the din­ing ar­eas.”

En­ter­tain­ing has also be­come a more en­joy­able ex­pe­ri­ence, with the liv­ing and din­ing sec­tions (the lat­ter is a con­verted bed­room) com­bined into a big­ger area.

The new lay­out also paves the way for more nat­u­ral light to come in, cre­at­ing a brighter in­te­rior. Angie’s ex­pand­ing col­lec­tion of art­works and

sculp­tures was also taken into con­sid­er­a­tion dur­ing the space-plan­ning process. “We were given free rein to cu­rate Angie’s im­pres­sive col­lec­tion of art­works, which in­spired us to turn the space into a mini art gallery,” says Yeo See Wee, de­sign di­rec­tor of Wee Stu­dio. “Bring­ing the art pieces to the fore­ground and hav­ing them dis­played through­out the in­te­rior lends the space a ‘poetic’ feel.”

What was orig­i­nally con­sid­ered an eye­sore also ended up serv­ing a cre­ative pur­pose – a col­umn, smack in the cen­tre of the apart­ment, has be­come a back­drop for one of the strik­ing art­works. “As we weren’t al­lowed to knock down the col­umn, we fig­ured the best way to work around it was to use it as a back­drop for one of the art pieces. It turned out to be perfect!” says JJ Yip, See Wee’s wife and busi­ness part­ner.

As there’s a pri­vate lift on the floor, the de­sign duo came up with a state­ment-mak­ing pivot door for the en­trance, adding to the mod­ern aes­thetic of the in­te­rior. The door gives the home­owner the flex­i­bil­ity of keep­ing it open (to give a sense of an en­larged space) or closed (for when pri­vacy is needed). When closed, the pivot door looks like it is part of the wall.

The orig­i­nal din­ing area was turned into the study, which Angie likes for the flip­down guest bed con­cealed be­hind the wall. This clever

fea­ture helps save space as the guest room has been dis­creetly incorporat­ed into the study. The study room also has a glass panel that over­looks the en­trance foyer, which also gives a view of the gen­eral liv­ing space.

Another ma­jor trans­for­ma­tion is the en suite mas­ter bed­room com­plete with a walk-in wardrobe – the new space is a com­bi­na­tion of two pre­vi­ous bed­rooms. “The mas­ter bath­room is a vis­ual treat for me. I love the wood ve­neer pan­els, which give the space an over­all warm look. The built-in cab­i­nets also al­low for more stor­age than what I thought I could have, for an open-con­cept apart­ment,” elab­o­rates Angie.

BOLD CON­TRAST The in­te­rior de­signer used an un­der­stated yet cap­ti­vat­ing pal­ette of black and white to cre­ate the perfect can­vas for show­cas­ing the home­owner’s col­lec­tion of art.

DIN­ING IN COM­FORT “My friends don’t need to squeeze when­ever we dine to­gether at my place,” Angie points out, re­fer­ring to the new de­sign of her din­ing space. “We can have a meal and watch an arts doc­u­men­tary at the same time, without need­ing to move from one spot to another.”

ABOVE Aside from paint­ings, the home­owner’s art col­lec­tion in­cludes in­ter­est­ing 3-D art in­stal­la­tions.

FAR RIGHT The var­i­ous spa­ces are seg­re­gated by slid­ing doors, which can be opened to con­vert the apart­ment into an open liv­ing space.

RIGHT Care­fully cu­rated accessorie­s help to bring the look of the space to­gether.

BE­LOW The black and white colour pal­ette ex­tends into the kitchen area.

OP­PO­SITE The colour­ful art­works take cen­trestage in this stylish home.

A COL­UMN, SMACK IN THE CEN­TRE OF THE APART­MENT, HAS BE­COME A BACK­DROP FOR ONE OF THE STRIK­ING ART­WORKS.

ABOVE The ceil­ings in the liv­ing area and bed­room have been coated in ce­ment screed for an in­dus­trial edge.

RIGHT Stone cladding adds a touch of luxe to the mas­ter bath­room.

ALL DRESSED UP Two bed­rooms were com­bined to cre­ate a large in­te­grated space for the mas­ter bed­room, mas­ter bath­room and walk-in wardrobe.

Newspapers in English

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.