Kerajaan dicadang kongsi maklumat kepada anggota Parlimen pembangkang

Utusan Borneo (Sabah) - - Nasional -

KUALA LUMPUR: Kerajaan dicadang berkongsi maklumat sewajarnya seperti perbelanjaan dan perolehan kerajaan khususnya kepada anggota Parlimen pembangkang dalam usaha memastikan tidak berlaku sebarang ketirisan, kata Anggota Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin.

Khairy berkata usaha itu adalah selaras dengan usaha kerajaan mereformasi Parlimen sebagai sebuah institusi demokrasi yang terpenting dalam negara dan tidak lagi dianggap cap getah sahaja.

“Mungkin (maklumat) kerajaan dahulu banyak dirahsiakan sehingga menimbulkan kritikan, namun sekiranya kerajaan serius mahu menangani gejala rasuah kuncinya pada pembangkang yang boleh memainkan peranan semak dan imbang.

“Kitalahyangakanmemantau perbelanjaan kerajaan, projekprojek besar dan kontrakkontrak yang dianugerahkan kerajaan,” katanya selepas menjadi tetamu program ‘SPRM 360’ di Bernama Radio pada Sabtu.

Program SPRM 360 adalah rancangan radio yang melibatkan kerjasama antara radio Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), MACC.fm dan Bernama Radio dalam mengetengahkan isu-isu rasuah, integriti dan tadbir urus.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.