Wi-Fi berkelajuan tinggi disedia di Wireless Walk

Capaian Internet antara ciri moden yang disediakan kerajaan negeri di pusat perniagaan baharu itu

Utusan Borneo (Sabah) - - Sarawak -

MIRI: Kemudahan Wi-Fi berkelajuan tinggi akan dinikmati pengunjung Wireless Walk (WW) di koridor pelancongan laluan NorthYuSengsetelahprojek itu siap sepenuhnya.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, capaian Internet antara ciri moden yang disediakan kerajaan negeri di pusat perniagaan baharu itu termasuk bekalan elektrik dan gas di gerai-gerai kontena.

“Apa yang akan kita buat ialah Wi-Fi percuma di sini dan mempunyai kata kunci sendiri yang meliputi semua kawasan di sini,” jelasnya selepas mengadakan lawatan ke tapak projek petang Ahad.

Beliau ditemani Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Menteri di Jabatan Ketua Menteri (Integriti dan Ombudsman) Datuk Talib Zulpilip dan Menteri Muda Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Lee Kim Shin. Abang Johari berkata, jaringan Internet yang baik DATUK PATINGGI ABANG JOHARI TUN OPENG Ketua Menteri

“Apa yang akan kita buat ialah Wi-Fi percuma di sini dan mempunyai kata kunci sendiri yang meliputi semua kawasan di sini.”

ABANG JOHARI meninjau keadaan kerusi dan meja yang disediakan ketika lawatan ke tapak projek WW.

membantu pengunjung khasnya pelancong tempatan dan asing mempromosikan Miri.

“Apabila pelancong datang ke sini dapat menghubungi negara asal mereka dan mungkin boleh bercerita keindahan yang ada di Miri.

“Ia sebahagian daripada pelan supaya mereka dapat berkomunikasi dengan rakan kerana pelancong apabila menginap di hotel, perkara pertama mereka akan tanya adalah password Wi-Fi,” jelasnya.

Selain makanan, WW juga akan menjual produk hasil kampung dan kraf tangan.

Laluan North Yu Seng merupakan pusat kunjungan utama dan usaha menaik taraf kawasan itu sebagai koridor pelancongan telah dirancang ketika beliau sebagai Menteri Pelancongan.

WW didirikan di atas laluan pejalan kaki sepanjang 500 meter dan menempatkan 62 gerai termasuk lima trak makanan.

Dengan kos pembinaan melebihi RM3 juta, projek dijangka siap sepenuhnya pada Mac tahun ini.

Mengenai masalah kesesakan, Abang Johari berkata, kerajaan negeri akan berbincang dengan Majlis Bandaraya Miri (MBM) bagi mengatasi masalah itu.

“Masih terlalu awal (bincangkan isu kesesakan). Kita siapkan dulu, infrastruktur dan kemudahan ini,” jelasnya.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.