Inkues kematian Nora Anne, Peguam Negara akan tentukan

Sama ada inkues perlu bagi kematian Nora Anne

Utusan Borneo (Sabah) - - Muka Depan -

SEREMBAN: Hasil laporan bedah siasat mayat remaja Ireland Nora Anne Quoirin, 15, akan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara, bagi menentukan sama ada terdapat keperluan untuk mengadakan inkues.

Peguam yang mewakili keluarga Nora Anne, Sankara Nair berkata ia merupakan prosedur biasa yang perlu dilakukan dan Peguam Negara yang kemudianny­a akan menentukan tindakan lanjut.

“Secara prosedur apa yang akan berlaku ialah satu salinan laporan bedah siasat akan diserah kepada pejabat AG (Peguam Negara) dan terserah kepada AG membuat keputusan atau mengarahka­n tentang keperluan mengadaka inkues.

“Biasanya kematian secara mengejut seperti ini akan membawa kepada inkues tetapi sekali lagi ia bergantung kepada bukti yang dibentangk­an dalam laporan bedah siasat dan siasatan lain oleh polis,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Ditanya kehadiran keluarga Nora Anne di Jabatan Perubatan Forensik HTJ pagi ini, Sankara berkata ia bertujuan mengesahka­n identiti mayat itu sekali lagi sebelum bedah siasat dimulakan. Mengulas mengenai keadaan keluarga Nora Anne, Sankara berkata setakat ini keluarga masih berada dalam keadaan trauma dan bersedih.

“Kami belum membincang­kan rancangan seterusnya ... Saya rasa mereka masih menimbangk­an tindakan seterusnya dan mereka masih bersedih dan saya fikir ia belum ada dalam fikiran mereka,” katanya.

Sementara itu, Timbalan Ketua Polis Negeri Sembilan SAC Che Zakaria Othman berkata proses bedah siasat mayat Nora Anne akan mengambil masa lebih 3 jam.

Kelmarin, mayat wanita berkulit cerah ditemui pada 1.57 tengah hari dan disahkan anggota keluargany­a sebagai Nora Anne, remaja yang dilapor hilang dari sebuah resort, di Pantai, Seremban awal bulan ini.

Nora Anne,15, bersama keluargany­a tiba di Malaysia pada 3 Ogos bagi percutian selama dua minggu di sini dan remaja yang mengalami masalah pembelajar­an itu disedari hilang oleh keluargany­a dari bilik penginapan mereka pada pukul 8 pagi hari berikutnya.-Bernama

Biasanya kematian secara mengejut seperti ini akan membawa kepada inkues tetapi sekali lagi ia bergantung kepada bukti yang dibentangk­an dalam laporan bedah siasat dan siasatan lain oleh polis SANKARA NAIR Peguam

PEGUAM Sankara N. Nair, yang mewakili keluarga remaja Ireland Nora Anne Quoirin, 15, ketika ditemui pemberita di Jabatan Perubatan Forensik Hospital Tuanku Jaafar, semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.