Gunalah media sosial dengan bijak dan berhemah

Orang ramai harus bertindak waras ketika berkongsi kisah positif untuk meningkatk­an perpaduan

Utusan Borneo (Sabah) - - Nasional - Oleh Adriana Mroon Ambrose

KUALA LUMPUR: Orang awam diseru menjadi pengguna media sosial yang bijak dan berhemah dalam menyebarka­n atau berkongsi kisah-kisah positif yang boleh meningkatk­an perpaduan negara.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Wira Dr. Md Farid Md Rafik berkata, melalui perkongsia­n sama ada menyebar atau berkongsi kisah-kisah positif perpaduan dapat menjadi aspirasi dan ikutan masyarakat terutamany­a generasi muda.

“Pada masa ini, media sosial merupakan medium yang penting dalam kehidupan kita. Namun begitu, terdapat sesetengah pihak yang tidak bertanggun­gjawab telah menyalahgu­nakan media sosial dengan niat memecah belah perpaduan kaum dan menggugat keharmonia­n negara kita.

“Media juga seharusnya memainkan peranan yang penting dalam menyebarka­n mesej perpaduan. Kerjasama dan penglibata­n media dalam pelbagai bahasa amat penting dalam mendidik perpaduan,” katanya berucap pada Majlis Anugerah MyHero 3.0, semalam.

Majlis yang berlangsun­g di Dewan Seng Peng, Wisma Chine Chamber ini telah dihadiri oleh 300 tetamu dengan tetamu kehormat, isteri Perdana Menteri, Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali yang turut merasmikan Majlis Anugerah MyHero 3.0

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Presiden Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustr­ian Cina Malaysia, Tan Sri Ter Leong Yap, Pengerusi Jawatankua­sa Penganjur Anugerah MyHero 3.0, Datuk Richard Lau Chi Chiang dan Ketua Pengarang Nanyang Siang Pau, Chan Aun Kiang.

Objektif penganjura­n majlis ini adalah untuk mengiktira­f sumbangan dan pengorbana­n individu-individu atas keberanian dan keazaman mereka. Jasa baik mereka telah menunjukka­n sifat-sifat murni ke arah menyemarak­kan perpaduan berbilang bangsa daripada pelbagai lapisan masyarakat.

Sebanyak 13 pencalonan yang telah berjaya ke peringkat akhir dan hanya lima telah diiktiraf untuk menerima Anugerah MyHero 3.0 atas sumbangan mereka kepada masyarakat. Penerima anugerah tersebut ialah Jameyah Sheriff, Md. Herman Bin Saidin, Richard Wong Yew King, Norzah Ghani dan Cheah Kim Hock serta Rajendran a/l Velu.

Mereka telah menerima hadiah RM5,000, trofi dan sijil penghargaa­n.

Menurut Dr. Md Farid, para penerima Anugerah MyHero ini dilantik menjadi Duta Perpaduan oleh Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN).

“Lantikan ini sekali gus memberi peluang kepada mereka berkongsi pengalaman dengan masyarakat melalui program-program jabatan agar memberi inspirasi dalam merapatkan lagi hubungan di antara kaum.

“Penerima Anugerah MyHero merupakan wira atau wirawati yang tidak didendangk­an dan tidak pernah menerima pengiktira­fan daripada mana-mana badan. Mereka ikhlas membantu, berkorban dan memberi sumbangan tanpa memberi perhatian terhadap perbezaan kaum, agama dan budaya,” katanya.

Dianjurkan bersama Dewan Perniagaan dan Perusahaan Cina Kuala Lumpur dan Selangor (KLSCCI) dan Nanyang Siang Pau, Anugerah MyHero diperkenal­kan pada 2014. Anugerah MyHero pada tahun ini merupakan penganjura­n untuk kali ketiga. Seramai 12 wira MyHero telah dinobat pada 2014 dan 2016.

Akhbar Utusan Borneo, See Hua Daily News, The Borneo Post, Orizon, Sinar Harian, The Sun dan Tamil Malar merupakan rakan media rasmi untuk anugerah Anugerah MyHero 3.0.

Latar belakang Anugerah MyHero adalah seperti berikut:

Anugerah MyHero diperkenal­kan pada 2014 bagi mengiktira­f dan meraikan wira dan wirawati tidak dicanang yang menabur bakti dalam memupuk perpaduan serta keharmonia­n kaum di negara ini.

Anugerah MyHero merupakan program kerjasama antara Kuala Lumpur dan Selangor Chinses Chamber Industri (KLSCCCI) dan Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional (JPNIN) dalam usaha untuk mengiktira­f dan menghargai individu yang telah banyak berkorban dan berjasa dalam usaha meningkatk­an perpaduan di kalangan masyarakat pelbagai kaum di negara ini.

Seramai 27 pencalonan telah disenarai pendek dan hanya 6 calon sahaja dipilih sebagai pemenang oleh barisan juri pada setiap siri.

MyHero 1.0 telah berjaya dianjurkan pada 2014 dan dimenangi oleh Hoo Tak Chow, Yap Toke Moey, Abdul Muhen Abdul Mohssin, Lee Yee Seng, pasangan Koh dan Winnie Yap Im Nee.

Manakala MyHero 2.0 yang telah dianjurkan pada tahun 2016 telah dimenangi oleh Tan Bee Seng, Angela Devi Ariyan, Dr. Abdul Aziz Sahat, Hew Hock Peng, Ong Boo Siong dan Wong Siew Yin @ Dolly.

Program ini terbuka kepada semua rakyat Malaysia dan penyertaan perlulah menjelaska­n tentang jasa seseorang serta butiran terperinci tentang diri calon berkenaan serta pengirimny­a.

JASAMU DIKENANG: Tun Dr. Siti Hasmah Mohd. Ali (tengah) bergambar bersama penerima Anugerah MyHero 3.0.

MEDIA RASMI: (Tiga kiri) Dr. Md Farid menyampaik­an sijil penghargaa­n media rasmi pada Pengurus Jualan Kanan See Hua Marketing Lionel Tiong yang mewakili akhbar Utusan Borneo dan Borneo Post.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.