Utusan Borneo (Sabah)

Pemandu e-hailing didenda RM7,000 hina Agong

-

SHAH ALAM: Jabatan Perkhidmat­an Kuarantin dan Pemeriksaa­n Malaysia (MAQIS) merampas 7,824 kilogram produk tenusu marjerin dari Ireland bernilai RM116,211 kerana menggunaka­n dokumen yang mengeliruk­an, Isnin lepas.

Pengarah MAQIS Selangor Zamri Hisham berkata, rampasan itu dibuat selepas menjalanka­n pemeriksaa­n rutin pada jam 10 pagi.

“Ia merupakan kesalahan di bawah Seksyen 13, Akta Perkhidmat­an Kuarantin dan Pemeriksaa­n Malaysia 2011 [Akta 728] kerana mengemukak­an permit yang palsu, tidak tepat atau mengeliruk­an. — Bernama

KUALA LUMPUR: Seorang pemandu perkhidmat­an ehailing didenda RM7,000 atau dipenjara enam bulan oleh Mahkamah Sesyen di sini semalam atas pertuduhan membuat dan menghantar komunikasi jelik terhadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di laman sosial Twitter, tahun lepas.

Hakim M.M Edwin Paramjothy menjatuhka­n hukuman itu ke atas Sufazrin Amin Ismail, 27, selaku Orang Kena Saman (OKS) selepas dia mengaku bersalah membuat dan memulakan penghantar­an komunikasi jelik sifatnya dengan niat untuk menyakitka­n hati orang lain melalui aplikasi Twitter, menggunaka­n nama profil ‘Fazr_Ismail’ terhadap Yang di-Pertuan Agong pada jam 1.55 petang, 6 Januari 2020.

Pautan itu kemudian dibaca di Pejabat Bahagian Siasatan Jenayah Siber dan

Multimedia, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Wangsa Maju, di sini pada jam 4.30 petang, 8 Januari 2020.

Pertuduhan dikemukaka­n mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama, yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara hingga setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda selanjutny­a RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas sabitan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Noor Dayana

Mohamad memohon hukuman berbentuk pengajaran dikenakan terhadap Sufazrin Amin supaya ia turut memberi pengajaran kepada masyarakat agar tidak mengulangi kesalahan sama.

“Walaupun rakyat Malaysia diberikan kebebasan untuk bersuara tetapi institusi diraja perlu dihormati,” katanya.

Sufazrin Amin yang tidak diwakili peguam merayu hukuman ringan atas alasan dia berasal daripada keluarga susah serta menanggung keluarga.

“Saya mohon maaf kepada semua rakyat Malaysia dan saya telah menyesal serta insaf atas kesalahan yang dilakukan,” katanya.

Pada 27 Ogos tahun lepas, Sufazrin Amin didenda RM16,000 atau penjara lapan bulan oleh Mahkamah Sesyen sama atas empat pertuduhan membuat dan menghantar komunikasi jelik terhadap Yang di-Pertuan Agong menerusi Twitter. — Bernama

 ??  ?? BERSALAH: Sufazrin didenda RM7,000 oleh Mahkamah Sesyen semalam selepas mengaku bersalah membuat dan menghantar komunikasi jelik terhadap Agong di laman sosial Twitter tahun lepas.
BERSALAH: Sufazrin didenda RM7,000 oleh Mahkamah Sesyen semalam selepas mengaku bersalah membuat dan menghantar komunikasi jelik terhadap Agong di laman sosial Twitter tahun lepas.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia