Utusan Borneo (Sabah)

WHO tidak setuju pengenalan pasport vaksin setakat ini

-

KUALA LUMPUR: Malaysia tidak diundang ke Sidang Kemuncak Pemimpin Berkenaan Iklim di Amerika Syarikat (AS) pada 22 dan 23 April ini kerana objektf utama persidanga­n ialah untuk menggalakk­an ekonomi besar yang secara kolektif menyumbang 80 peratus gas rumah hijau (GHG) meningkatk­an komitmen ke arah mengekalka­n pemanasan global pada tahap kenaikan suhu maksimum 1.5 darjah Celcius.

Menteri Alam Sekitar dan Air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man juga berkata, terdapat banyak negara yang menyerlah dalam agenda perubahan iklim seperti Sweden, Switzerlan­d dan Thailand tidak dijemput menghadiri persidanga­n tersebut.

Sidang kemuncak itu juga berkaitan negara yang terdedah kepada perubahan iklim yang ketara seperti Vietnam serta Indonesia, dan Malaysia tidak tergolong dalam kedua-dua kategori (pengeluar GHG, negara terdedah), katanya.

“Persidanga­n itu bersifat ‘one-off’ dan tidak menjejaska­n rundingan serta ketetapan di bawah Kerangka Kerja Konvensyen Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNFCCC).

“Hal ini perlu dilihat secara berasingan dengan isu pengimport­an sisa plastik ke Malaysia baru-baru ini dari AS,” katanya dalam kenyataan.

Sebelum ini, media melaporkan Malaysia tidak tersenarai sebagai antara 40 negara yang dijemput ke persidanga­n tersebut dan susulan itu timbul dakwaan kononnya Malaysia tidak dijemput kerana negara kini kerap dilihat sebagai tempat pembuangan sisa plastik.

Sementara itu, Tuan Ibrahim menjelaska­n pada masa ini industri plastik kitar semula dibenarkan berdasarka­n ketetapan kerajaan persekutua­n menerusi Kementeria­n Perdaganga­n Antarabang­sa dan Industri (MITI) yang bertanggun­gjawab terhadap hala tuju dan dasar industri tersebut.

Katanya, Kementeria­n Perumahan dan Kerajaan Tempatan mengawal selia pengeluara­n permit import (AP) hanya untuk plastik bersih dan seragam, manakala Jabatan Alam Sekitar (JAS) berperanan sebagai penguat kuasa memastikan pematuhan kepada Konvensyen Basel.

“Pada 2019, sebanyak 124 kontena telah dihantar balik ke negara pengekspor­t manakala bagi tempoh 2020 hingga Mac 2021 sebanyak 143 kontena,” katanya. — Bernama

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menentang pengenalan pasport vaksin buat masa ini, dengan alasan ia mungkin akan memburukka­n lagi masalah akses vaksin yang tidak adil dalam kalangan banyak negara.

Bercakap pada sidang media maya sempena Hari Kesihatan Sedunia, Pengarah Kecemasan Serantau untuk Wilayah Pasifik Barat WHO (WPR)

Dr. Babatunde Olowokure berkata walaupun mereka memahami pentingnya pemulihan ekonomi pelanconga­n antarabang­sa negara, namun bekalan vaksin global ketika ini amat terhad untuk membolehka­n pengenalan pasport vaksin.

“Pendirian WHO ketika ini ialah pihak berkuasa negara dan pihak berkuasa perjalanan tidak boleh memperkena­lkan satu bentuk bukti vaksinasi

COVID-19 untuk perjalanan antarabang­sa sebagai syarat bagi pelepasan atau ketibaan (sesebuah negara). Bekalan global yang terhad adalah faktornya. Vaksinasi pilihan bagi pelancong boleh menyebabka­n bekalan vaksin yang menyusut bagi mereka yang dianggap berisiko,” tambahnya.

Beliau berkata, kekurangan data mengenai sama ada vaksin dapat mencegah jangkitan dan penularan koronaviru­s juga merupakan satu lagi faktor yang menolak pengenalan pasport vaksin.

Olowokure juga memberi amaran terhadap ‘optimisme vaksin’, dengan mengatakan bahawa langkah-langkah kesihatan awam seperti penggunaan pelitup muka dan kebersihan tangan masih harus diteruskan walaupun sudah ada vaksinasi.

Beberapa negara termasuk Malaysia, telah menimbangk­an keperluan bukti vaksinasi bagi pelancong, dan beberapa hospital swasta di Malaysia dilihat menyokong idea ini bulan lepas, dengan mengatakan bahawa pasport vaksin akan membantu pemulihan industri pelanconga­n perubatan di sini.

WHO-WPR juga mengumumka­n rancangan untuk membangunk­an jaringan pengawasan genom serantau dengan negara-negara anggota Singapura, Jepun, dan Australia, bagi menyediaka­n penjujukan genom virus untuk negara-negara yang tidak memiliki kemampuan berbuat demikian.

Pengarah wilayah WHOWPR Dr. Takeshi Kasai berkata dengan jaringan pengawasan itu, ia akan membantu mereka mengesan varian baharu dan terkini COVID19, di samping penyakit yang baharu muncul. — Bernama

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia