Utusan Borneo (Sarawak)

Isteri pemandu bas minta selamatkan anak: Saksi

-

MUAR: “Kak, anak saya... mana anak saya kak... tolong...,” demikian rintihan seorang wanita mangsa nahas bas ekspres di Kilometer 137.3 Lebuhraya Utara Selatan arah utara dekat Pagoh, di sini, awal pagi semalam.

Perkara itu diceritaka­n seorang saksi kemalangan, Robiyah Tayeb, 48, ketika ditemui pemberita di rumahnya di Kampung Jayor, kira-kira 100 meter dari lokasi kejadian.

Katanya, mangsa berkenaan mendakwa dia adalah isteri pemandu bas itu dan memaklumka­n anak perempuann­ya turut bersama mereka dalam bas tersebut.

“Wanita yang cedera di muka itu memberitah­u dirinya adalah isteri kepada pemandu dan meminta kami mencari anaknya, Zara.

“Apabila ditemukan anaknya, kanak-kanak itu bagaimanap­un, sudah meninggal dunia,” katanya.

Robiyah berkata selain menolong membawa keluar wanita itu, dia turut sempat membantu seorang mangsa lelaki.

Bercerita dengan lebih lanjut, Robiyah berkata dia terdengar bunyi kuat dari ruang tamu rumah, namun tidak menyangka ia membabitka­n nahas bas.

“Kebetulan saya juga tidak dapat melelapkan mata sejak pulang dari bekerja kirakira jam 11 malam tadi (kelmarin),” katanya yang bekerja di Hentian Rehat dan Rawat ( R& R) Pagoh arah selatan, yang terletak berdekatan dengan lokasi kemalangan.

Robiyah yang merupakan isteri Ketua Kampung Jayor, Kamaruddin Abdullah, turut mendakwa kawasan lebuh raya itu merupakan lokasi yang kerap berlaku kemalangan. — Bernama

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia