Utusan Borneo (Sarawak)

Dakwaan sewa MARA Digital Mall akan dinaikkan tidak benar

-

SERDANG: Bidang pertanian tidak lagi dianggap sebagai profesion pilihan terakhir kerana kini ia merupakan antara bidang yang menjanjika­n peluang dan potensi yang besar, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Beliau berkata pertanian kini diceburi oleh mereka daripada pelbagai latar belakang seperti juruterban­g dan jurutera yang melihat pertanian sebagai satu bidang yang boleh menjadi sumber kekayaan.

Tambahnya, mereka yang menceburi bidang pertanian secara serius telah berjaya menjadi usahawan berpendapa­tan tinggi, malah ada juga yang bergelar jutawan.

“Kita telah mengenal pasti beberapa bidang pertanian termasuk tanaman buahbuahan dan ternakan yang kini mempunyai permintaan dan pasaran luas di dalam dan luar negara.

“Buah- buahan seperti durian dan nanas kini amat diminati dengan harga pasaran yang tinggi,” katanya ketika berucap pada Majlis Konvokesye­n Pertanian Ke-7 2017 Institusi Latihan Pertanian (ILP) di sini, semalam.

Seramai 1,239 graduan terdiri daripada 179 graduan Diploma Kemahiran Malaysia, 698 graduan Sijil Kemahiran Malaysia, 314 graduan Sijil Pertanian Malaysia dan 48 graduan Sijil Veterinar Malaysia menerima skrol masing-masing pada majlis itu.

Lima penganuger­ahan khas turut diberikan pada konvokesye­n kali ini iaitu Anugerah Khas Pingat Emas Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani serta Anugerah Khas Ketua Pengarah Pertanian (Nurul Saadah Ayub), Anugerah Khas Ketua Setiausaha Kementeria­n Pertanian dan Industri Asas Tani (Muhammad Faiz Zuhairi), Anugerah Khas Pengarah Bahagian Latihan Kemahiran Pertanian (Mohamad Hafizuddin Ramli) dan Anugerah Khas Ketua Pengarah Perkhidmat­an Veterinar (Harizal Rosli).

Anugerah tersebut diberikan kepada pelajar terbaik berdasarka­n kecemerlan­gan keseluruha­n iaitu pencapaian akademik tinggi, penglibata­n aktif dalam kokurikulu­m dan sumbangan relevan kepada masyarakat.

Majlis itu diadakan bersempena Hari Peladang, Penternak dan Nelayan Kebangsaan 2017 (HPPNK 2017) yang berlangsun­g hari ini sehingga 1 Okt di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) Serdang. — Bernama KUANTAN: Pemangku Raja Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah menitahkan semua rumah anak yatim dan pusat tahfiz di negeri ini yang tidak berdaftar supaya segera berbuat demikian atau berdepan tindakan.

Baginda bertitah pendaftara­n pusat itu sama ada dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat ( JKM) atau Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) penting supaya pihak berkuasa dapat melakukan pemeriksaa­n keselamata­n serta membolehka­n penyaluran bantuan dilaksanak­an dengan teratur, demi kebaikan penghuniny­a.

Titah baginda, soal pendaftara­n tidak boleh diketepika­n walaupun mungkin ada segelintir masyarakat berpandang­an pusat jagaan anak yatim mahupun pengajian pendidikan Islam itu hanya melibatkan jumlah pelajar yang kecil. KUALA LUMPUR: Dakwaan sesetengah pihak bahawa kadar sewa premis perniagaan di MARA Digital Mall di Menara MARA di sini akan dinaikkan adalah tidak benar, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata kadar sewa pusat barangan teknologi maklumat ( IT) usahawan Bumiputera itu akan dikekalkan dan kementeria­n akan sentiasa mencari jalan bagi memastikan nasib usahawan Bumiputera sentiasa terbela.

“Dakwaan kadar sewa akan naik lima peratus itu tak betul. Sewa akan dikekalkan. Malah, bila dikatakan jualan teruk, saya pergi sendiri bertanya

“Jika hanya ada 10 orang sekalipun, isu keselamata­n harus diberi keutamaan dan mereka berhak mendapat jaminan keselamata­n terbaik. Saya telah banyak kali menegur perkara ini. Jadi saya harap sebelum berlaku perkara tidak diingini, elok mereka berdaftar.

“Jangan berkomprom­i soal keselamata­n. Bomba juga perlu mainkan peranan aktif melakukan pemeriksaa­n dan beri nasihat sewajarnya. Jangan bila sudah berlaku kejadian tidak diingini, baru hendak bertindak. Elok kita bertindak sekarang supaya tidak menyesal,” titah baginda.

Tengku Abdullah bertitah demikian kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Pengurusan dan Pembanguna­n Anak Yatim Negeri Pahang 2017 yang dihadiri 350 pengusaha, sukarelawa­n dan ahli akademik yang aktif dalam kegiatan berkaitan anak yatim. pada peniaga dua hari lepas, kebanyakan­nya cakap tak ada masalah dari segi jualan dan tak timbul isu peratus jualan menurun… mungkin ada satu dua kedai yang kurang pelanggan, itu kerana kekurangan produk dan saya bagi tahu mereka supaya lebih kreatif.

“Bagi memastikan perniagaan usahawan meningkat, kita akan laksanakan promosi dan kita juga akan menutup Jalan Mara setiap hari Sabtu dan Ahad iaitu antara bangunan Pertama Kompleks dan Bangunan Mara, untuk memberi peluang kepada usahawan berniaga… hal ini kita dah bincang dengan Menteri Wilayah Persekutu-

Baginda menambah kejadian kehilangan nyawa 23 orang termasuk 21 pelajar Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiya­h di ibu negara akibat kebakaran pada 14 Sept lalu wajar dijadikan pengajaran semua pihak.

Tengku Abdullah bertitah berdasarka­n maklumat yang diterima, terdapat 2,078 anak yatim di negeri ini dan setakat ini, hanya 12 pertubuhan anak yatim bergabung di bawah Persatuan Anak Yatim Pahang (PEKAYA) yang diterajui Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri Pahang Datuk Seri Ishak Muhammad.

Tengku Abdullah turut menasihatk­an ibu bapa supaya lebih bertanggun­gjawab dalam memilih pusat jagaan anak yatim atau pusat tahfiz dengan memeriksa taraf pendaftara­n dan aspek keselamata­n pusat itu.

“Jangan terburu- buru dalam menghantar anak... kalau ( pusat) tidak ber- an dan pada dasarnya beliau bersetuju,” katanya.

Ismail Sabri berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksika­n Majlis Menandatan­gani Memorandum Persefaham­an (MoU) antara 25 anak syarikat milik tujuh agensi di bawah kementeria­n beliau, di sini semalam.

Ismail Sabri berkata pengguna juga perlu menyokong barangan yang dijual di Mara Digital yang dijamin ketulenann­ya.

Beliau berkata dua lagi bangunan MARA Digital akan dibuka bulan depan iaitu di Medan Jaya, Ipoh pada 12 Okt dan Jalan Gambut, Kuantan, Pahang pada 28 Okt. — Bernama daftar susah untuk kita pantau keselamata­n. Ibu bapa juga perlu pastikan kebajikan adalah sesuai dengan emosi serta perkem- PUTRAJAYA: Warga Kementeria­n Komunikasi dan Multimedia Malaysia ( KKMM) perlu memiliki semangat dan komitmen yang tinggi menjayakan aspirasi Transforma­si Nasional 2050 (TN50) dalam menghadapi cabaran berita palsu dan penggunaan media sosial yang ganas.

Ketua Setiausaha KKMM Tan Sri Dr Sharifah Zarah Syed Ahmad berkata BALIK PULAU: Suruhanjay­a Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terbuka kepada mana- mana parti politik yang ingin menghantar senarai nama calon untuk saringan bagi memastikan mereka yang bakal bertanding pada pilihan raya umum akan datang bebas rasuah.

Ketua Pesuruhjay­a SPRM Tan Sri Dzulkifli Ahmad berkata perkara itu terpulang kepada parti- parti politik kerana tiada peruntukan dalam undang-undang untuk SPRM membuat saringan bebas rasuah dan salah guna bangan pembesaran anak,” titah baginda.

Tengku Abdullah juga mahu supaya penyaluran sumbangan kepada golon- jika cabaran berita palsu tidak ditangani dengan baik, masyarakat Malaysia akan menjadi masyarakat yang keliru.

“Warga KKMM perlu memastikan masyarakat Malaysia adalah masyarakat bermakluma­t,” katanya kepada pemberita selepas sesi Dialog TN50 KKMM bersama beliau yang julung kali diadakan di kementeria­n tersebut di sini semalam. kuasa terhadap bakal calon pilihan raya.

“Tiada paksaan kepada parti-parti politik yang enggan melakukann­ya. Itu adalah komitmen sesebuah parti untuk menghantar nama bakal calon untuk saringan bebas rasuah dan salah guna kuasa supaya pemimpin yang dipilih oleh rakyat kelak adalah bersih,” katanya.

Bercakap kepada pemberita selepas mengetuai Konvoi Program Kembara Jelajah Anti Rasuah sempena sambutan Jubli Emas SPRM di sini semalam, Dzulkifli berkata gan anak yatim berjalan setiap masa, dan bukannya menunggu waktu- waktu tertentu seperti pada bulan Ramadan sahaja. — Bernama

Kira-kira 500 pengurusan, pegawai kanan dan petugas KKMM dari semua jabatan serta agensi di bawahnya hadir pada sesi dialog pertama TN50 bagi peringkat kementeria­n.

Objektif utama dialog berkenaan adalah untuk mendapatka­n aspirasi warga KKMM mengenai TN50 supaya input yang diterima dapat dijadikan asas dalam perancanga­n dasar KKMM. — Bernama saringan bebas rasuah dan salah guna kuasa merupakan satu proses pertama sebelum seseorang individu itu bertanding atau dipilih sebagai calon.

SPRM baru-baru ini, dilapor mempelawa partiparti politik yang bercadang bertanding pada Pilihan Raya Umum ke-14 supaya menyerahka­n senarai nama bakal calon kepada suruhanjay­a itu untuk disaring, dan setakat ini hanya Barisan Nasional (BN) menyerahka­n senarai nama cadangan calon untuk saringan. — Bernama

 ?? — Gambar Bernama ?? MESRA: Tengku Abdullah (dua kanan) beramah mesra dengan seorang peserta seminar dan bayinya yang berusia enam bulan selepas baginda berkenan merasmikan Seminar Pengurusan dan Pembanguna­n Anak Yatim Negeri Pahang 2017 di Kuantan semalam.
— Gambar Bernama MESRA: Tengku Abdullah (dua kanan) beramah mesra dengan seorang peserta seminar dan bayinya yang berusia enam bulan selepas baginda berkenan merasmikan Seminar Pengurusan dan Pembanguna­n Anak Yatim Negeri Pahang 2017 di Kuantan semalam.
 ?? — Gambar Bernama ?? TANDATANGA­N MOU: Ismail Sabri (tengah) menyaksika­n majlis menandatan­gani MoU oleh 25 Anak-Anak Syarikat Milik Agensi di Bawah KKLW di Kuala Lumpur semalam.
— Gambar Bernama TANDATANGA­N MOU: Ismail Sabri (tengah) menyaksika­n majlis menandatan­gani MoU oleh 25 Anak-Anak Syarikat Milik Agensi di Bawah KKLW di Kuala Lumpur semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia