Juanda: SMKA Igan bakal jalin kerjasama dengan UNiSZA

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan -

MUKAH: Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Igan bakal bekerjasama dengan Universiti Sultan Zainal Abidin (UNiSZA).

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jemoreng Datuk Dr Juanda Jaya berkata, usaha sama itu akan dilaksanakan sama seperti Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sebelum ini.

“Dari segi dana, semua pelajar SMKA Igan akan dibantu melalui tabung dana wakaf yang telah kita tubuhkan,” katanya pada Majlis Graduasi dan Anugerah Kecemerlangan Pelajar SMKA Igan pagi semalam.

Juanda berkata, para pelajar yang berjaya melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi tidak harus memikirkan tentang kekangan kewangan.

Beliau turut memberitahu semua pelajar layak menerima bantuan wakaf itu tidak mengira tempat asal mereka.

“Tidak mengira pelajar itu dari kawasan Daro, Balingian, Mukah, Igan, Matu, Dalat dan sebagainya asalkan pelajar SMKA Igan, mereka layak dapat dana bantuan,” ujarnya lagi.

Mengenai kemudahan serta penambahbaikan untuk tujuan keselesaan sekolah, beliau mahu perkara itu tidak menjadi kebimbangan pihak sekolah, pelajar atau ibu bapa.

Ini kerana beliau sebagai wakil rakyat serta kerajaan negeri akan berusaha sebaik mungkin dalam hal itu.

Juanda pada masa sama berpesan supaya ibu bapa untuk menjadi pihak penyokong utama dalam segala aktiviti melibatkan kecemerlangan serta kemenjadian diri para pelajar.

Beliau berkata, kecemerlangan dalam pelajaran hanya sebagai satu bonus dalam alam persekolahan dan apa yang paling penting adalah masa depan mereka yang masih jauh dan pelbagai rintangan perlu dihadapi dengan kebijaksanaan.

Turut berucap Pengetua SMKA Igan Kanil Ali Hassan.

TAHNIAH: Juanda (kanan) ketika menyerahkan sijil penghargaan kepada salah seorang pelajar contoh lelaki SMKA Igan pada majlis berkenaan disaksikan oleh yang lain.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.