Kes Kuil Sri Maha Mariamman 106 individu ditahan: Fuzi

Utusan Borneo (Sarawak) - - Nasional -

KUALA LUMPU: Polis Diraja Malaysia ( PDRM) menahan empat lagi suspek yang disyaki terlibat dalam insiden rusuhan di Kuil Sri Maha Mariamman, Subang Jaya, pada 26 Nov lepas, menjadikan jumlah yang ditahan meningkat kepada 106 orang setakat jam 8 pagi semalam.

Ketua Polis Negara Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, selain itu seramai tujuh individu daripada 66 individu yang dicari polis sebelum ini telah tampil memberi keterangan bagi membantu siasatan kes berkenaan.

Dalam perkembangan sama, ditanya mengenai sama ada polis telah ambil keterangan Muhammad Adib Mohd Kassim, 24, anggota bomba yang cedera teruk dipukul dalam kekecohan itu, Mohamad Fuzi berkata PDRM masih belum mengambil keterangan beliau kerana belum pulih sepenuhnya.

“Proses rakaman percakapan dia (Muhammad Adib) belum dilaksanakan lagi kerana keadaan kesihatannya yang belum mengizinkan, insya-Allah kami akan terus rakam percakapannya apabila telah sihat kembali,” katanya pada sidang media sempena majlis berkhatan perdana Polis Diraja Malaysia 2018, di Masjid Bukit Aman, di sini, semalam.

Berikutan itu, mengenai suspek utama yang memukul Muhammad Adib, beliau berkata PDRM masih belum mengenal pasti suspek sebenar dan siasatan ke arah itu sedang dibuat oleh pasukan petugas khas diketuai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd.

Mohamad Fuzi berkata siasatan yang diketuai oleh Wan Ahmad akan dibuat bersama JSJ Bukit Aman dan JSJ Selangor.

Insiden rusuhan pada 26 Nov itu berkaitan dengan unsur jenayah, menyebabkan kecederaan parah ke- pada seorang anggota bomba Muhammad Adib yang kini dirawat di Institut Jantung Negara, selain kemusnahan 23 kenderaan yang dibakar perusuh, kerosakan sebuah bangunan serta gangguan kepada ketenteraman awam. — Bernama

— Gambar Bernama

TRADISI: Fuzi (dua kiri) memandikan kanak-kanak dengan paip lori Pasukan Simpanan Khas (FRU) pada Majlis Berkhatan Perdana Polis Diraja Malaysia (PDRM) 2018 di Masjid Bukit Aman, Kuala Lumpur, semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.