16 pelajar terima pinjaman untuk lanjutkan pelajaran

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan -

SIBU: Persatuan Lembaga Pengurusan Sekolah Menengah Persendiri­an Cina Bahagian Sibu telah menyerahka­n pinjaman kepada 16 pelajar untuk melanjutka­n pelajaran mereka.

Padamajlis­penyerahan­tersebut,setiappela­jarmenerim­apinjaman berjumlah RM5,000.

Pengerusi Persatuan Temenggung Datuk Vincent Lau ketika berucap ringkas pada majlis tersebut berharap para pelajar memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap pengajian mereka kelak.

Lau juga berharap kesemua pelajar berkenaan dapat kembali BINTULU: Kelab Seni Visual Bintulu atau dikenali sebagai Bintulu Visual Arts Club (BVC) telah menganjurk­an sesi penggambar­an luar di Kampung Batu Mandi, Jalan Taman Similajau semalam.

Sesi itu disertai 30 jurugambar dan model yang merupakan penggemar seni potret.

Pengerusi BVC Mohammad Rizal Julaihi berkata, ia merupakan sesi bertema ‘Gadis Kampung’ dan ‘Human dan berkhidmat kepada masyarakat di sini selepas tamat pengajian mereka.

“Pemberian pinjaman ini telah dibuat sejak beberapa tahun lalu untuk membantu pelajar cemerlang melanjutka­n pelajaran mereka,” katanya.

Menurut Lau, pihaknya sangatmema­hamibebank­ewangan yang dihadapi ibu bapa mereka kerana perbelanja­an untuk menyambung pelajaran sangat tinggi.

Ini kerana, selain memilih institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dalam negara, para pelajar ini turut memilih untuk melanjutka­n pelajaran ke IPTA Interest’ yang julung kali diadakan di Bintulu.

Katanya antara objektif sesi ini adalah untuk memperkena­lkan budaya dan kehidupan kampung nelayan di Bintulu yang sinonim dengan ‘Orang Vaie’.

“Kita mengajak jurugambar amatur dan profesiona­l merakam pelbagai cara dan kreativiti untuk menghasilk­an karya bercirikan kebudayaan asal orang Bintulu dan cara kehidupan di kampung di luar negara.

Walaupun terdapat banyak pilihan untuk melanjutka­n pelajaran, Lau berharap mereka akan mempertimb­angkan untuk melanjutka­n pelajaran di Universiti Kolej Teknologi Sarawak (UCTS) atau IPT di Sibu.

Ini kerana kos pendidikan di tempat sendiri jauh lebih murah.

Lau juga berharap selepas tamat pengajian mereka, pelajar-pelajar ini akan membayar pinjaman mereka tepat pada masanya supaya pinjaman ini dapat diberikan kepada orang lain juga. nelayan,” ujarnya di sini semalam.

Beliau berkata, BVC berharap program-program seumpamany­a akan diteruskan dari semasa ke semasa untuk mempromosi­kan bandar Bintulu dalam kalangan pelancong asing yang berminat dengan suasana kampung nelayan di sini.

“Kampung Batu Mandi adalah sebuah perkampung­an yang baharu dibuka di kawasan Similajau.

Ujar beliau, pihak persatuan ketikainim­empunyaisi­mpanan kira-kira RM800,000 untuk dipinjamka­n kepada pelajar yang melanjutka­n pengajian mereka.

Beliau berharap persatuan dapat mengumpul dana sehingga RM1 juta untuk membantu lebih ramai pelajar.

“Kami memahami kos pendidikan adalah tinggi, oleh itu kami memainkan peranan untuk meringanka­n beban kewangan ibu bapa,” ujarnya sambil menambah, sejumlah besar pelajar telah memilih untuk melanjutka­n pelajaran di Taiwan.

“Antara kampung lain atau kawasan nelayan yang turut ada elemen kekampunga­n nelayan ialah Kampung Kuala Tatau, Pantai ABF, Kampung Jepak, Kampung Sebezau (Sibiew), Kampung Baru, Kampung Masjid, Kampung Sinong, Kampung Datuk serta Kampung Kuala Nyalau yang boleh dijadikan tempat persinggah­an pelancong asing untuk datang merakam gambar dan keindahan pantainya,” jelasnya. KUCHING: Musim kemarau di Sarawak terus menjejaska­n bekalan air akibat kebakaran hutan tanah gambut dan paras air yang rendah.

Menurut kenyataan akhbar Kementeria­n Utiliti Sarawak, Kampung Penipah, Kampung Tekajong dan Kampung Bruit di bawah kuasa Jabatan Bekalan Air Luar Bandar (JBALB) mengalami masalah paras air rendah.

Ia ekoran daripada kebakaran hutan gambut dalam daerah Mukah menyebabka­n Paip HDPE yang ditanam di kawasan itu turut mengalami kebocoran.

Kakitangan JBALB tidak dapat memasuki kawasan tersebut untuk menjalanka­n pemeriksaa­n atau membaiki kerosakan ekoran asap tebal dan bahang panas kebakaran itu.

Sementara itu, bekalan air di daerah Sri Aman turut turun mendadak kepada paras paling rendah.

Loji Perawatan Air Bayai di Sri Aman juga mengalami kemerosota­n air dan pihak JBALB sedang melakukan kerja mengorek di kawasan tadahan air untuk mengurangk­an paras air rendah yang akan dipantau dekat.

Pihak JBALB telah mengeluark­an notis berkaitan untuk daerah Sri Aman dan turut dinasihati agar menyimpan air untuk kegunaan harian mereka.

Bagi kawasan yang tidak mempunyai bekalan air sepanjang tempoh kemarau, akan disediakan tangki air untuk diagihkan ke kewasan yang terjejas.

UNTUK ALBUM: Jurugambar dan model yang menyertai Sesi Outing Photo di Kampung Batu Mandi, Similajau merakam gambar kenangan.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.