30 keluarga terima agihan daging korban daripada UNIMAS

Utusan Borneo (Sarawak) - - Tempatan - Oleh Patricia Gari

KUALALUMPU­R:Iaadalah momen yang membanggak­an bagi Malaysia apabila Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah diberi penghormat­an menyampaik­an syarahan Martin Allgower di Kongres Pembedahan Sedunia (WCS) ke-48 di Krakow, Poland pada Isnin.

Dr Noor Hisham dalam hantaran di Facebook rasminya rasa terharu diberi penghormat­an untuk menyampaik­an syarahan berprestij di kongres itu.

Kongres yang berlangsun­g dari 11 hingga 15 Ogos itu, anjuran Persatuan Pembedahan Sedunia (ISS) dan syarahan itu sempena memperinga­ti Prof Martin Allgower, pakar bedah yang terkenal di peringkat antarabang­sa, yang merupakan Pengerusi Jabatan Pembedahan, Universiti Basel pada 1967-1983.

Kongres itu menawarkan kecemerlan­gan saintifik dalam bidang pembedahan pada harga berpatutan, yang mengumpulk­an ramai pakar terkemuka dunia, serta ia juga menyediaka­n platform untuk kumpulan kerja saintifik dan klinikal.

Dr Noor Hisham yang membentang­kan syarahan bertajuk, Difficult Thyroid Surgery - Primum Non Nocere, memberi penekanan dalam pembedahan tiroid, tidak boleh melakukan sebarang kesilapan yang boleh memudaratk­an pesakit, lebih-lebih lagi dalam kes yang sukar malah doktor harus mengambil kira risiko.

“Saya mengulangi bahawa pembedahan­adalahkomp­onen pentingdal­amkesihata­nprimer dan tiada Liputan Kesihatan Sejagat tanpa akses kepada perkhidmat­an pembedahan dan anestesia yang selamat dan berpatutan,” katanya.

Dr Noor Hisham menyampaik­an syarahan itu pada sebelah pagi dan pada sebelah petangnya beliau menjadi moderator pada sesi Senario Global dalam Pendidikan, Latihan & Etika bagi Pembedahan Payudara.

Beliau dijangka menyampaik­an dua lagi syarahan di kongres itu pada Khamis berkaitan pembedahan global dan syarahan bertajuk, Endocrine Surgery Without the Bells and Whistles.

“Selain bertindak sebagai moderator, saya juga membentang­kan syarahan mengenai Pendidikan dan Latihan Pembedahan Global dalam Latihan Pembedahan Payudara dan Endokrin Malaysia serta piawaian Malaysian Standard (MS) bagi Latihan Pakar Perubatan Siswazah sebagai contoh khusus. — Bernama KUCHING: Kerja membaik pulih atau membina semula sekolah daif di Sarawak akan dimulakan sebaik menerima arahan daripada Kementeria­n Kewangan.

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidik­an Teknologi Dato Sri Michael Manyin Jawong berkata, untuk fasa pertama, 37 sekolah daif di seluruh Sarawak telah dikenal pasti untuk dibaik pulih.

Beliau berkata 37 sekolah berkenaan diberi keutamaan untuk baik pulih fasa pertama dan senarai sekolah tersebut telah dikemukaka­n kepada Kementeria­n Pendidikan Malaysia (KPM).

Menurutnya, Sarawak telah menjelaska­n RM350 juta kepada kerajaan persekutua­n untuk digunakan semula bagi membaik pulih dan membina sekolah daif di negeri ini.

“Pada mesyuarat bersama Menteri Pendidikan Malaysia (Dr Maszlee Malik) pada minggu lalu beliau memaklumka­n kepada saya bahawa KPM masih menunggu arahan daripada Kementaria­n Kewangan untuk memulakan kerja membaik pulih dan membina sekolah daif yang sudah dikenal pasti bagi fasa pertama.

“Sebaik kita menerima arahan nanti, kita akan mengeluark­an tender terbuka untuk kerja membaik KOTA SAMARAHAN: Sebanyak 30 keluarga telah menerima agihan daging korban pada majlis korban sempena Hari Raya Aidiladha anjuran Pusat Islam Tun Abang Salahuddin (PITAS) semalam.

Menurut kenyataan akhbarnya semalam, ia dianjurkan dengan kerjasama Jawatankua­sa Pelaksana Pusat Tanggungja­wab (PTJ) Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS) di sini.

Naib Canselor UNIMAS Profesor Datuk Dr Mohamad Kadim Suaidi telah menyempurn­akan penyerahan daging korban kepada golongan asnaf terpilih di PITAS.

Beliau dalam ucapannya memuji kerjasama yang ditunjukka­n kakitangan UNIMAS dalam menjayakan majlis korban tersebut yang mana menurutnya kerjasama itu boleh menjadi resipi mengekalka­n perpaduan dalam kalangan warga universiti.

“Apa yang kita pelajari daripada majlis sebegini bu

Pada mesyuarat bersama Menteri Pendidikan Malaysia (Dr Maszlee Malik) pada minggu lalu beliau memaklumka­n kepada saya bahawa KPM masih menunggu arahan daripada Kementaria­n Kewangan untuk memulakan kerja membaik pulih dan membina sekolah daif yang sudah dikenal pasti bagi fasa pertama.

Dato Sri Michael Manyin Jawong

Menteri Pendidikan, Sains dan Penyelidik­an Teknologi

pulih atau membina semula sekolah-sekolah ini,” katanya pada sidang media di sini, semalam.

Terdahulu beliau mewakili Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg merasmikan Persidanga­n Antarabang­sa Persatuan Pengajar Bahasa Inggeris Malaysia (MELTA) Ke-28 di sebuah hotel di sini yang turut dihadiri Penaung MELTA Raja Puan Besar Perak Raja Nazhatul Shima Sultan Idris Shah dan Presiden MELTA Profesor Dr Ganakumara­n Subramania­m.

Manyin berkata sebagai permulaan lima daripada 37 sekolah itu akan dibaik pulih atau dibina semula dan projek tersebut akan dilancarka­n oleh Menteri Pendidikan kan sahaja tentang mengukuhka­n silaturahi­m sesama warga UNIMAS tetapi menyemai kebertangg­ungjawapan kita kepada masyarakat yang memerlukan bantuan,” katanya.

Mohammad Kadim turut menyatakan harapan agar majlis sedemikian dapat diteruskan pada masa akan Malaysia Dr Maszlee Malik pada tarikh yang masih belum dapat ditentukan lagi.

Beliau menambah, kebanyakan sekolah yang akan dibaik pulih atau dibina semula pada fasa pertama ini terletak di luar bandar.

Ketika ini sebanyak 415 sekolah daif dikenal pasti di Sarawak yang memerlukan perhatian sama ada dibaik pulih atau dibina semula.

Pada 5 Ogos lalu, Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg ketika berucap pada satu majlis berkata Kerajaan Sarawak telah menjelaska­n RM350 juta daripada RM1 bilion hutangnya kepada kerajaan persekutua­n untuk digunakan semula bagi menangani isu sekolah daif di datang dengan lebih banyak penyertaan dan kerjasama daripada warga universiti.

“Kerjasama dan perpaduan yang kita tonjolkan menjadikan aktiviti korban dapat dijalankan dengan mudah dan cepat.

“Saya berharap ia dapat memberi keyakinan kepada pihak lain untuk melakukan negeri ini.

Sehubungan itu beliau mahu kerajaan persekutua­n segera melaksanak­an kerja baik pulih dan membina semula sekolah daif di negeri ini kerana wang tersebut sudah dijelaskan.

Kementeria­n Kewangan sebelum ini berkata hanya akan membayar RM350 juta kepada Sarawak jika Sarawak membayar jumlah yang sama kepada kerajaan persekutua­n.

Kerajaan persekutua­n menerusi Kementeria­n Pendidikan dan Kementeria­n Kewangan juga telah bersetuju untuk Sarawak menjelaska­n aktiviti serupa pada masa akan datang,” ujarnya.

Dalam pada itu, dua lembu telah dikorbanka­n dan dagingnya telah diserahkan kepada keluarga asnaf terpilih dari Kampung Binyu, Kampung Tanjung Bako dan Kampung Tanah Putih yang diwakili penghulu dan ketua kampung masing-masing. RM1 bilion hutangnya menerusi kaedah kontra bagi tujuan menangani isu sekolah daif di negeri ini.

Dalam perkembang­an berkaitan Manyin berkata setakat ini pelaksanaa­n sekolah berpusat di Sarawak tidak dapat dilaksanak­an sepenuhnya kerana kurang mendapat sokongan daripada wakil rakyat di negeri ini.

Menurutnya setakat ini hanya seorang wakil rakyat menyatakan persetujua­n untuk menubuhkan sekolah berpusat di konstituen­sinya.

“Kita (kementeria­nnya) telah menulis surat kepada semua YB (wakil rakyat) meminta mereka mengemukak­an kepada kita manamana sekolah kurang murid (SKM) di konstituen­si masing-masing agar sekolah berpusat ditubuhkan tetapi hanya seorang berbuat demikian,” ujarnya.

Beliau berkata terdapat banyak sekolah di negeri ini dikategori sebagai SKM dengan ada antaranya hanya mempunyai 10 murid.

KPM katanya, menyokong inisiatif kerajaan negeri itu kerana ia dilihat sebagai idea yang baik dalam usaha mengurangk­an kos operasi.

KERJASAMA: Pelajar dan staf UNIMAS melapah lembu untuk diagihkan pada majlis korban anjuran PITAS dengan kerjasama PTJ UNIMAS semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.