PERKESO keluar lebih 400 surat amaran kepada pemandu teksi, e-hailing

Utusan Borneo (Sarawak) - - Nasional -

KUALA LUMPUR: Pertubuhan Keselamata­n Sosial (PERKESO) mengeluark­an 405 surat amaran kepada pemandu teksi, e-hailing dan bas persendiri­an yang masih gagal mendaftar serta mencarum dengan pertubuhan berkenaan.

Ketua Eksekutif PERKESO Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed berkata, mereka yang telah menerima surat amaran menerusi Ops Patuh bermula awal bulan ini perlu segera mendaftar dengan Skim Bencana Kerja Pekerjaan Sendiri (SPS) dalam masa tujuh hari atau berdepan tindakan kompaun RM4,000.

“Sekiranya mereka gagal menjelaska­n kompaun yang dikenakan maka tindakan pendakwaan akan diambil mengikut Seksyen 11 Akta Keselamata­n Sosial Pekerja Sendiri 2017 iaitu jika sabit kesalahan hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau melebihi 2 tahun penjara atau kedua-dua sekali.

“Sekalilagi­inginditek­ankan bukan hasrat PERKESO dan kerajaan untuk menyusahka­n pemandu (teksi dan e-hailing) tetapi ini demi kebajikan mereka dan keluarga mereka. Perkara ini telah berlarutan dari 2017,” katanya pada sidang media di sini semalam.

Mohammed Azman berkata bagaimanap­un pihaknya masih lagi memberi peluang kepada mereka yang masih belum mendaftar di bawah SPS untuk tampil berbuat demikian secara sukarela.

Katanya, PERKESO akan terus menggandak­an usaha untuk mengesan pemandu yang masih belum berdaftar dan membuat caruman.

Mohammed Azman berkata dianggarka­n terdapat lebih 300,000 pemandu dalam kumpulan itu di seluruh negara namun hanya 50,801 individu yang telah mencarum sehingga ini.

SPS yang mula dikuatkuas­akan pada Jun 2017 antaranya memberi perlindung­an kepada pencarum daripada bencana pekerjaan termasuk penyakit pekerjaan dan kemalangan semasa menjalanka­n aktiviti pekerjaan selain menyediaka­n faedah tunai serta kemudahan rawatan perubatan, pemulihan jasmani dan latihan vokasional.

Sementara itu, Mohammed Azman berkata, seramai 25,891 pencarum PERKESO yang hilang keupayaan dan mempunyai masalah kesihatan tidak kronik telah berjaya mendapat pekerjaan semula melalui program Return to Work sejak dilancarka­n pada Januari 2017.

Tambahnya, PERKESO akan membuat pameran empat hari di Pameran Pendidikan Khas Antarabang­sa 2019 bertempat di Menara Matrade di sini bermula 29 Ogos ini bagi memberi pendedahan tentang peluang pekerjaan kepada golongan kurang upaya. — Bernama

MOHAMMED AZMAN

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.