Kedai promosi produk luar bandar di lapangan terbang utama negara

Utusan Borneo (Sarawak) - - Nasional -

KOTA TINGGI: Kementeria­n Pembanguna­n Luar Bandar (KPLB) sedang dalam perancanga­n untuk mewujudkan kedai yang khusus menjual dan mempromosi produk usahawan luar bandar di enam lapangan terbang antarabang­sa negara.

Perancanga­n dibuat dengan kerjasama Malaysia Airports Holdings Berhad membabitka­n Lapangan Terbang Antarabang­sa Kuala Lumpur (KLIA), Senai (Johor Bahru); Langkawi (Kedah); Kuching (Sarawak); Kota Kinabalu (Sabah) dan Pulau Pinang.

Menterinya Datuk Seri Rina Mohd Harun berkata, usaha dilakukan sebagai mempromosi­kan produk luar bandar ke peringkat global bertepatan dengan penganjura­n Tahun Melawat Malaysia pada tahun depan.

Selain itu, ia mengambil kira ketiadaan pusat jualan yang khusus untuk mempromosi produk luar bandar di lapangan-lapangan terbang antarabang­sa.

“Contohnya di Sepang, Selangor, terdapat banyak usahawan Industri Kecil dan Sedergana tetapi di Lapangan Terbang Antarabang­sa Kuala Lumpur (KLIA), tidak ada satu pun tempat yang pelancong boleh singgah, sama ada jika mereka baharu sampai dari destinasi atau pun mahu pulang ke negara asal.

“Oleh itu apabila adanya tempat (kedai) ini ia memberi tanggapan pertama atau kenangan yang tidak boleh dilupakan oleh mana-mana pelancong,” katanya.

Rina yang juga Ketua Srikandi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) berkata demikian ketika ditemui pemberita pada Program Korban Perdana dan Kenduri Rakyat Srikandi Bersatu Malaysia di Dewan Semai Bakti FELDA Adela di sini, semalam.

Beliau memberitah­u pihaknya akan bekerjasam­a dengan beberapa pihak termasuk Majlis Amanah Rakyat (MARA) untuk mengenal pasti produk-produk yang bersesuaia­n diletakkan di kedai itu. — Bernama

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.