Cadangan sama sekali tidak berkait dan langsung tidak merujuk kepada dasar kerajaan pada masa ini

Utusan Borneo (Sarawak) - - Nasional -

ALOR GAJAH: Laporan media yang mendakwa sebanyak 21 daripada 27 institut pendidikan guru (IPG) akan ditutup secara berperingk­at bermula tahun depan adalah tidak benar kerana ia merujuk kepada keputusan dibuat oleh kerajaan sebelum ini.

Menteri Pendidikan Dr Maszlee Malik berkata cadangan penutupan IPG itu sama sekali tidak berkait dan langsung tidak merujuk sama sekali kepada dasar kerajaan pada masa ini.

“Kita meminta kepada pihak yang mengeluark­an berita tersebut supaya merujuk kepada kita dahulu sebelum mengeluark­an kenyataan yang tidak benar sama sekali.

“Kenyataan tersebut langsung tidak benar, ia merujuk kepada dasar oleh kerajaan lama dan bukan dasar kerajaan sekarang ini,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan lawatan kerja ke Sekolah Menengah Kebangsaan Rahmat di Kuala Sungai Baru di sini semalam.

Laporan muka depan akhbar Berita Harian semalam melaporkan dakwaan daripada sumber tidak dinamakan terdapat cadangan 21 daripada 27 (IPG) akan ditutup secara berperingk­at bermula tahun depan dan tahun ini pengambila­n terakhir pelajar IPG berkenaan.

Sementara itu, Maszlee berkata Jabatan Pendidikan negeri akan memastikan keadaan jerebu di negara ini tidak menjejaska­n kesihatan pelajar sekolah dan sentiasa berhubung rapat dengan pelbagai pihak antaranya Jabatan

Alam Sekitar bagi memantau situasi terkini tentang jerebu di kawasan sekolah.

“Setiap Jabatan Pendidikan negeri mempunyai SOP (Prosedur Operasi Standard) masing-masing tentang jerebu yang mana mereka akan memastikan bila sampai ke bacaan (kualiti udara) tertentu sekolah akan ditutup. Jadi rujuk kepada Jabatan Pendidikan negeri masingmasi­ng.

“Kita tidak menggalakk­an aktiviti di luar (ketika keadaan berjerebu) dan banyakkan minum air kosong dan menjaga keselamata­n,” katanya.

Beliau berkata, apa yang penting pada masa ini adalah semua pihak yang terlibat termasuk Jabatan Pendidikan negeri perlu meletak usaha menjaga kebajikan pelajar dan guru pada keadaan berjerebu ini pada tahap yang tertinggi.

Menurut laman web Jabatan Alam Sekitar bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di sini (Alor Gajah) dan Bukit Rambai, Melaka Tengah menunjukka­n tahap tidak sihat setakat jama 2 petang semalam iaitu masing-masing pada 101 dan 102. — Bernama KOTA BHARU: Kelab Media Kelantan Darul Naim (KEMUDI) mengutuk sekeras-kerasnya tindakan pihak tertentu, yang mengugut wartawan Berita Harian (BH) ekoran pendedahan berita yang dibuatnya beberapa hari lalu.

Presiden Kemudi Azran Fitri Rahim berkata tindakan pihak tersebut amat tidak bertamadun dan tidak seharusnya berlaku dalam dunia hari ini, kerana ruang turut disediakan seluas-luasnya untuk menjawab kembali pendedahan yang dibuat.

“Justeru, Kemudi menggesa pihak berkuasa supaya melakukan siasatan dan mengambil tindakan segera, terhadap pihak yang tidak bertanggun­gjawab itu.

“Perkara seperti ini tidak harus dibiarkan dan tindakan berat harus dikenakan terhadap pengugut bagi memberikan pengajaran kepada yang lain,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Sebelum ini, BH mengesahka­n seorang daripada wartawanny­a menerima ugutan bunuh, susulan satu laporan pendedahan yang dibuat akhbar terbabit. — Bernama

— Gambar Bernama

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.