8 LEGENDA BADMINTON NEGARA BERGABUNG

Pada program pembanguna­n Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah yang akan mencari, melatih dan asah bakat 96 bakal juara

Utusan Borneo (Sarawak) - - Muka Depan -

KUALA LUMPUR: Lapan legenda badminton negara dihimpun dalam program pembanguna­n Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah yang akan mencari, melatih dan mengasah bakat 96 bakal juara masa hadapan.

Legenda badminton itu terdiri daripada bekas pemain skuad Piala Thomas 1992 dan skuad Olimpik Malaysia iaitu Foo Kok Keong, Cheah Soon Kit, Rahman Sidek, Ong Ewe Hock, Roslin Hashim, Zakry Latif, Koo Kien Keat dan Woon Khe Wei.

Melalui program pembanguna­n dan kejohanan badminton yang diiktiraf di peringkat kebangsaan itu, lapan pasukan yang dibarisi 12 pemain akan dibentuk untuk berentap pada kejohanan akhir Piala Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah yang akan berlangsun­g pada Disember 2019.

Pengarah program, Rashid Sidek berkata pemain berpotensi akan dipilih berdasarka­n cadangan serta penilaian daripada persatuan badminton negeri dan kelab badminton yang aktif dari seluruh negara.

“Legenda ini juga boleh mencadangk­an pemain pilihan mereka sendiri untuk program ini namun pemain yang dipilih mesti terdiri daripada mereka yang berada

Legenda ini juga boleh mencadangk­an pemain pilihan mereka sendiri untuk program ini namun pemain yang dipilih mesti terdiri daripada mereka yang berada di luar lingkyaran Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ).

Rashid Sidek

Pengarah program

di luar lingkaran Persatuan Badminton Malaysia (BAM) dan Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ),” katanya dalam ucapan perasmian, semalam.

Rashid berkata beliau teruja untuk melaksanak­an program tersebut yang akan mengenal pasti bakat baharu yang berpotensi serta menilai semangat dan komitmen mereka terhadap sukan badminton.

Katanya, melalui program Juara Tangkis ini ia akan memberi peluang kepada pemain badminton yang bercita-cita tinggi sekali gus memupuk minat golongan muda terhadap sukan itu.

“Badminton bukan tentang merangkul kemenangan semata-mata, ia juga menyatukan kita apabila kita bersama-sama meraikan semangat kesukanan dan nikmat mengecapi kemenangan,” katanya.

Sementara itu, Presiden BAM Datuk Seri Mohamad Norza Zakaria mengakui langkah tambahan yang diambil penganjur program iaitu Sports Affairs adalah bertepatan dengan misi BAM dalam mencari bakat berpotensi untuk masa hadapan.

“Sebagai badan yang mengawal badminton negara, kewujudan program ini merupakan langkah tambahan kepada program sedia ada sekarang. Saya risau dengan perkembang­an peringkat akar umbi. Kami di BAM

mengalu-alukan bakat baharu daripada program ini ke Akademi Badminton Malaysia (ABM).

“Begitu juga dengan pemain di Sekolah Sukan Bukit Jalil akan ke ABM. Kita mahu jadikan ABM sebagai satu institusi yang berprestij,” katanya. — Bernama

— Gambar Bernama

RASMI: Dr Siti Hasmah (lima kiri) bersama Rashid Sidek (depan empat kanan) dan barisan legenda badminton negara pada majlis pelancaran Juara Tangkis Tun Dr Siti Hasmah di Menara OBYU di Kuala Lumpur semalam.

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia

© PressReader. All rights reserved.