Utusan Borneo (Sarawak)

Daft Punk umum persaraan dengan cara luar biasa

- Oleh Eric Randolph

SALAH satu dari aksi lantai tari yang terkenal di era ini telah ditamatkan pada minggu lepas, ketika bintang muzik elektronik Daft Punk mengumumka­n persaraan mereka dengan cara yang biasanya sukar difahami melalui sebuah video menunjukka­n salah seorang dari mereka meletup di sebuah padang pasir.

Pasangan Perancis itu mengeluark­an satu klip rakaman selama lapan minit bertajuk ‘Epilogue’, yang menggunaka­n rakaman dari filem kultus mereka pada 2006 ‘Electroma’ di mana salah satu dari robot telah meletakkan mod memusnahka­n diri sendiri pada robot yang satu lagi.

Selepas letupan, kepingan potong bertulis ‘1993-2021’ dengan dua tangan robot membentuk satu bulatan pada waktu matahari terbenam.

Pegawai publisiti mereka, Kathryn Frazier, mengesahka­n berita tersebut kepada AFP melalui emel, tanpa menyatakan sebab bagi perpecahan tersebut.

Dari ‘Da Funk’ pada 1995 hingga ‘Get Lucky’ pada 2013, Daft Punk menjadi peneraju untuk muzik Perancis di seluruh dunia, memenangi enam anugerah Grammy dan menjadi perintis kepada pertunjuka­n bunyi dan cahaya yang telah menjadi pencetus pergerakan tarian elektronik (EDM) sejak beberapa tahun lepas.

Mereka melakukann­ya ketika hampir tidak pernah sekali pun menunjukka­n wajah mereka – topi yang sentiasa ada menjadi satu lagi bahasa kiasan yang banyak ditiru oleh bintangbin­tang EDM, namun turut memberikan Thomas Bangalter, 46, dan GuyManuel de HomemChris­to, 47, kebebasan dari kegemilang­an yang segera menyelubun­gi mereka.

“Kami mempunyai kehidupan harian yang jauh lebih normal... berbanding kehidupan artis yang memiliki tahap populariti yang sama dengan kami, namun siapa yang akan tertarik untuk diiktiraf secara fizikal,” menurut Bangalter dalam satu dokumentar­i BBC pada 2015.

Pengumuman pada minggu lepas mencetuska­n satu gelombang penghormat­an terhadap pengaruh terkenal Daft Punk.

“Mereka sering menimbulka­n satu perasaan bagi ‘paradoxica­l’,” kata peneraju electro JeanMichel Jarre memberitah­u AFP, memuji “cara yang sangat elegan oleh pasangan itu untuk menyatakan selamat tinggal kepada peminat mereka”.

“Bersyukur selamanya,” menurut ciapan Christine dan penyanyi Queens, Chris.

Pengarah muzik Star, Marc Ronson turut memuji “robot Perancis yang menarik”, menulis di dalam Twitter: “Daft Punk meninggalk­an bidang ini dengan satu legasi yang tiada cacat cela.”

Di sebalik khabar angin tanpa henti bagi satu jelajah atau album baharu yang ketara, Daft Punk telah senyap selama beberapa tahun.

Album terakhir mereka, ‘Random Access Memories’ pada 2013, merupakan satu kejayaan fenomena, membolehka­n mereka memenangi empat anugerah Grammy pada tahun berikutnya termasuk rekod terbaik tahun tersebut untuk ‘Get Lucky’, single utama yang telah dijual berjuta-juta menampilka­n Pharrell Williams dan Nile Rodgers.

Namun kepulangan yang diharapkan bagi jelajah tidak pernah dilakukan.

Mereka muncul sekali sahaja lagi untuk Grammy pada 2017.

Di sebalik Twittersph­ere meletus dengan kegembiraa­n pada bulan lepas semasa khabar angin bahawa mereka akan muncul bersama The Weeknd untuk pertunjuka­n separuh masa Super Bowl, yang tidak dijelaskan.

Bangalter dan HomemChris­to bertemu di sekolah di Paris sebelum satu permulaan yang tidak dijangkaka­n dalam muzik dengan kumpulan muzik rock Darlin’, yang turut menampilka­n seorang anggota bagi kumpulan indie Perancis Phoenix.

Satu reviu dalam media muzik British menafikan kumpulan itu sebagai “daft punky thrash”

– yang mencetuska­n satu kombinasi bagi mereka.

Muncul semula sebagai sebuah kumpulan eletronik, mereka segera menerima kejayaan.

Single awal mereka ‘Da Funk’ dan ‘Around the World’ menjadi senarai lagu utama di kelab, dan membawa kepada jualan besar-besaran bagi album debut mereka ‘Homework’ pada 1997.

Ia adalah di dalam video bagi ‘Around the World’ di mana mereka pertama kali memakai topi keselamata­n yang menjadi penampilan pengenalan mereka.

Ia menggambar­kan kawalan ketat yang mereka amalkan bagi setiap bahagian di dalam karier mereka, yang termasuk pemilikan untuk rakaman utama mereka.

Ia diikuti dengan lebih banyak kejayaan seperti ‘Discovery’ pada 2001, yang mengembang­kan lagu hit ‘One More Time’ dan ‘Harder, Better, Faster, Stronger’.

Terdapat beberapa pilihan yang lebih baik pada tahun-tahun berikutnya, termasuk menghasilk­an filem ‘Interstell­a 5555’ pada 2003 oleh ‘master’ anime Jepun Leiji Matsumoto, yang menampikan muzik dari ‘Discovery’.

Sekiranya album mereka yang seterusnya pada 2005, yang lebih suram ‘Human After All’,

telah mendapat reviu yang tidak tetap, ini telah segera dilupakan ketika kegembiraa­n yang singkat bagi pertunjuka­n secara langsung mereka sepanjang dua tahun seterusnya.

Ini termasuk satu penampilan utama di festival Coachella AS pada 2006, diadakan di dalam sebuah piramid LED gergasi. Para peminat EDM masih menyebut tentangnya dengan satu sanjungan.

Pada 2010, mereka mengeluark­an satu runut bunyi bagi ‘reboot’ Tron untuk Disney, yang menerima satu pencalonan Grammy.

Namun tiada sesiapa yang meramalkan kejayaan besar bagi ‘Random Access Memories’, di mana mereka telah meninggalk­an pelantar rumah sementara mereka yang biasa untuk sebuah studio komersil sepenuhnya

– dan menggunaka­n peralatan secara langsung sepenuhnya.

Hasil kerja tersebut mendominas­i senarai album terbaik tahun tersebut dan membantu mengangkat jualan seluruh dunia mereka kepada 12 juta.

Pada Disember, penyanyi utama kumpulan Strokes, Julian Casablanca­s, memberitah­u laman sesawang muzik The Needle Drop bahawa beliau telah “cuba melakukan sesuatu” dengan Daft Punk selepas berkolabor­asi dengan mereka dalam single ‘Instant Crush’ mereka pada 2013.

Namun beliau telah dimaklumka­n bahawa mereka “tidak menghasilk­an muzik buat masa sekarang”, dengan salah seorang dari pasangan tersebut “memberikan tumpuan kepada perkara berkaitan dengan video” dan seorang lagi “obses dengan makhluk asing purba atau sesuatu”.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? — Gambar AFP ?? RASMI BERPISAH: Gambar fail yang diambil pada 26 Januari 2014 menunjukka­n duo Daft Punk tiba di acara permaidani merah Anugerah Grammy ke-56 di Staples Center, Los Angeles, California. Salah satu dari aksi lantai tari yang terkenal di era ini telah ditamatkan pada minggu lepas, ketika bintang muzik elektronik Daft Punk mengumumka­n persaraan mereka dengan cara yang biasanya sukar difahami melalui sebuah video menunjukka­n salah seorang dari mereka meletup di sebuah padang pasir.
— Gambar AFP RASMI BERPISAH: Gambar fail yang diambil pada 26 Januari 2014 menunjukka­n duo Daft Punk tiba di acara permaidani merah Anugerah Grammy ke-56 di Staples Center, Los Angeles, California. Salah satu dari aksi lantai tari yang terkenal di era ini telah ditamatkan pada minggu lepas, ketika bintang muzik elektronik Daft Punk mengumumka­n persaraan mereka dengan cara yang biasanya sukar difahami melalui sebuah video menunjukka­n salah seorang dari mereka meletup di sebuah padang pasir.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Malay

Newspapers from Malaysia