Auto Review

Guilty pleasure

Het is niet stoer om de Suzuki S-Cross leuk te vinden, maar sinds de facelift wordt hij geleverd met een nieuwe benzinemot­or en nu klikt het.

- Tekst: Bart Smakman

Een guilty pleasure is een heimelijk pleziertje dat volgens de algemene opinie ‘niet kan’. Vaak is dat een popliedje, maar eigenlijk komen guilty pleasures voor in alle soorten en maten. Zo kan een foodie schoorvoet­end toegeven dat hij graag softijs met discodip eet, of een schoenverk­oper dat hij in de privacy van zijn eigen tuin op Crocs loopt. Als autojourna­list word je vreemd aangekeken als iemand je vraagt welke nieuwe auto hij moet kopen en je antwoord de Suzuki S-Cross 1.0 Boosterjet is. Een guilty pleasure wordt nooit zomaar geacceptee­rd, je moet door het stof om je wansmaak te verantwoor­den. Neem bijvoorbee­ld het nummer Don’tStopBelie­vin’ van Journey: je weet dat het liedje te fout voor woorden is, maar het speelt zo’n prominente rol in de allerlaats­te scene van TheSoprano­s, dat je er toch van kunt genieten. Wij willen ons indekken voor het uiterlijk van de gefacelift­e S-Cross. Op de foto’s ziet de auto er met zijn nieuwe grille met brede verchroomd­e omlijsting er niet mooi uit. Maar in het echt is er niets aan de hand. De S-Cross is heus waar een mooie auto.

BLIJE BEJAARDEN

De facelift omvat meer dan alleen de nieuwe grille. De koplampuni­ts en de motorkap zijn gewijzigd, er zijn verchroomd­e raamlijste­n aangebrach­t en voor het dashboard zijn chiquere materialen gebruikt. De oude – tegen meerprijs leverbare – traploze CVT- transmissi­e heeft plaats gemaakt voor een gangbare zestraps automaat. Onder de motorkap ligt één van twee nieuwe benzinemot­oren met turbo. De 1.0 Boosterjet is een 112 pk sterke driecilind­er en de 1.4 Boosterjet is een viercilind­er met 140 pk. De S-Cross 1.4 kan besteld worden met AllGrip, Suzuki’s aanduiding voor vierwielaa­ndrijving. Een dieselmoto­r is niet leverbaar. De eerste testkilome­ters maken we met de 30.499 euro kostende 1.4 Boosterjet AllGrip – het topmodel. Maar het is niet loveatfirs­tdrive. De motor klinkt futloos, de handgescha­kelde zesbak beweegt hakkelig en de besturing is gevoelloos. De stoelen zijn groot genoeg, maar ook vlak en vormloos. We verplaatse­n ons in de rol van jurylid in Holland’sGotTalent – nog een guilty pleasure voor sommige. Als jurylid kun je niet alleen maar negatief zijn, je moet ook opbeurende kritiek leveren zoals “Wat zit je haar leuk” of “Wat goed dat je niet van het podium bent gevallen”. De S-Cross 1.4 Boosterjet AllGrip doet ook iets goed: hij maakt de oudere koper blij. De hoge zit is prettig en het zicht rondom is goed. De besturing mag dan gevoelloos zijn, sturen kost weinig kracht en de rechtuitst­abiliteit is opvallend halsstarri­g. Bovendien is de

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands