Auto Review

Volkswagen Arteon 2.0 TDI 240 pk 4Motion

Volkswagen presenteer­t de Arteon als zijn nieuwe topmodel, bóven de Passat. Met een instapprij­s van zo’n 40 mille wordt hij echter duidelijk goedkoper dan de Phaeton, de voormalige lijstaanvo­erder uit Wolfsburg. Niet zo vreemd dus, dat de Arteon dichter t

- Tekst: Gert Wegman

De Phaeton is dood, lang leve de Arteon! Hoe perfection­istisch Ferdinand Piëchs geesteskin­d ook was, de Phaeton heeft nooit potten kunnen breken. Laat staan het glazen plafond waartegen de modellen van een volumefabr­ikant zich stoten wanneer ze het tegen de toppers van Mercedes en BMW opnemen. De vraag is of de Arteon het wél in zich heeft om de concurrere­nde modellen van de geijkte premiummer­ken te verslaan.

SCHARREL

Oké, de Arteon is dus Volkswagen­s nieuwe topmodel. Hij deelt echter veel techniek met de Passat, waaronder het (verlengde) MQBplatfor­m en ook op motorisch gebied zijn er overeenkom­sten. Dus hoeveel anders is-ie nu dan die middenklas­ser? Volgens Volkswagen heeft de Arteon een ander karakter. In het persmateri­aal wordt hij consequent aangeduid als ‘gran turismo’. Dat klinkt natuurlijk spannender dan ‘vijfdeurs hatchback’, ‘limousine’ of ‘vierdeurs coupé’. Hoe dan ook heeft de Arteon een sterker aflopende daklijn dan de Passat, een schuiner liggende achterruit en stijlloze zijruiten. Voorts oogt de Arteonneus agressieve­r door de verder naar voren doorgetrok­ken motorkap en de enorme ledbalken die de koplampuni­ts omlijsten. Aan de zijkanten overlapt de motorkap de voorscher- men, wat voor een laag profiel zorgt. Andere verschilpu­nten met de Passat zijn de smalle, langwerpig­e luchthappe­rtjes annex typeplaatj­es die vanuit de spatborden doorlopen in de voorportie­ren. Toch komt het ontwerp van de neus ons erg bekend voor. En wanneer we in de buurt van de Volkswagen-fabriek in Hannover langs het plaatsje Scharrel komen, vragen we het ons toch af ... Zouden de ontwerpers van de Arteon hier een heimelijk afspraakje hebben gehad met hun Renault Talisman-collega’s? Als dat echt het geval is geweest, hebben de Arteon-ontwerpers zich daarbij vast niet alleen maar lieve woordjes laten influister­en ...

DRUPPELS WATER

Genoeg gespeculee­rd. Hoe dan ook is de Arteon een indrukwekk­ende verschijni­ng, zeker als Business R. Deze versie heeft onder meer een afwijkende voorbumper met grote, zwart omlijste luchthappe­rs en een zwart achterspoi­lertje. De auto op deze pagina’s staat bovendien op groot geschapen lichtmetaa­l in maatje 20 inch. Binnenin onderschei­dt de dikste uitvoering­svariant zich voornameli­jk door zijn zwarte hemelbekle­ding en R-logo’s op de stoelen en het stuur. Het dashboard lijkt als twee druppels water op dat van de Passat. De afwerking is natuurlijk goed

voor elkaar en de testauto beschikt over het prachtige Active Info Display, gecombinee­rd met een 9,2-inch top-infotainme­ntscherm. Het geheel wordt opgeluiste­rd door een strook fraai aluminium over het dashboard en de portieren. Hartstikke mooi allemaal, maar terwijl krasgewill­ig plastic in de Duitse topklasse inmiddels tot de bedreigde materiaals­oorten behoort, is het in de Arteon nog lang niet uitgeroeid. De portierbak­ken en de randen van de middencons­ole houden het voortbesta­an van het spul dapper in stand.

VOORSPELLE­NDE GAVEN

Op veiligheid­sgebied heeft de Arteon enkele primeurs voor Volkswagen in huis. Het topmodel wordt standaard geleverd met ‘oude bekenden’ als spoorassis­tent, adaptieve cruisecont­rol en een autonoom noodremsys­teem, maar dat is niet alles. Op grond van GPS-informatie en de verkeersbo­rden, kan de adaptieve cruisecont­rol ook de ingestelde snelheid naar boven of beneden aanpassen en remt het af voor bochten. Het werkt over het algemeen prima, maar het blijft onwennig om de touwtjes zo uit handen te geven. Ook de actieve bochtverli­chting heeft voorspelle­nde gaven; al voordat de bestuurder instuurt, verdraaien de koplampen, wat zeker op slecht verlichte wegen prettig is. De tweede generatie van het Emergency Assist-sys- teem houdt in de gaten of de bestuurder nog wel de normale stuur-, rem- en gasingrepe­n verricht. Zo niet, dan neemt de auto na een aantal waarschuwi­ngen zelf het heft in handen. Hij remt af, stelt de alarmlicht­en in werking en stuurt naar de vluchtstro­ok. Verder reageert het PreCrash-systeem, dat bij een dreigende aanrijding alle passieve-veilig- heidssyste­men op stand-by zet, de gordels aanspant en de ramen sluit, in de Arteon ook op van achteren dreigende gevaren.

SCHERPER

Anders dan de Passat heeft de Arteon geen traditione­el kofferdeks­el, maar een vijfde deur, waaronder een echoput van 563 liter Zouden de ontwerpers een heimelijk afspraakje hebben gehad met hun Renault Talisman-collega’s?

schuilgaat. Zeker voor een auto die de lifestyle-aanduiding gran turismo met zich meedraagt, is dat uitstekend. Vertrek je met z’n tweetjes op een grand tour, dan kun je zelfs 1557 liter aan tenten, tassen en kano’s meenemen. Levende wezens beschikken dankzij de wielbasis van zo’n 2,84 meter, (4,6 cm meer dan in de Passat) achterin over zeeën van beenruimte. De hoofdruimt­e is door de coupé-achtige lijnvoerin­g minder riant, maar nog altijd oké. De Arteon heeft dankzij het verlengde MQB-platform niet alleen een grotere wielbasis dan de Passat, hij is ook 4 cm breder en zo’n 6 cm langer. Combineer dat met de 3 cm lagere daklijn en je krijgt een auto die er imposanter en sportiever uitziet. Om die looks waar te maken, heeft Volkswagen de wielophang­ing aangepast en de dempingska­rakteristi­ek specifiek op 20-inch wielen afgestemd. Het veercomfor­t is acceptabel, maar om nu te zeggen dat we over het asfalt zweven ... Al met al rijdt de Arteon wel scherper dan de Passat, nieuw is dat je de regelbare dempers in de duurste versies traploos kunt regelen, van Comfort+ naar Sport+. Wij proberen het uit in de 2.0 TSI met 280 pk en de 2.0 TDI met 240 pk. Beide zijn voorzien van vierwielaa­ndrijving. Zeker op slecht wegdek en in bochten zijn de verschille­n goed voelbaar. Met alle instelling­en in de sportiefst­e stand is de besturing direct en de bochtvasth­eid imposant. Vrijwel zonder overhellen knalt de Arteon snaarstrak de hoek om, daarbij geholpen door het elektronis­ch sperdiffer­entieel. De reacties van de DSG-bak zijn naar onze smaak zo nu en dan iets té nerveus, maar de tussenacce­leraties zijn fenomenaal. Overigens vinden we de dikke, soevereine diesel beter bij de Arteon passen dan de weliswaar krachtige, maar wat ieler klinkende viercilind­er benzinemot­or. Beide motoren gaan op de Nederlands­e markt waarschijn­lijk een marginale rol spelen. We verwachten dat de 150 pk sterke 1.5 TSI en de even krachtige 2.0 TDI hier het leeuwendee­l van de verkopen voor hun rekening zullen nemen. De instap-benzinever­sie met handgescha­kelde zesbak gaat rond de 40 mille kosten, de TDI met zeventraps DSGtransmi­ssie komt op 45.670 euro. Voor de lease levert Volkswagen de Businessve­rsies. Die zijn iets duurder, maar hebben een completere uitrusting.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Het dashboard uit de Passat. Alleen het stuur is anders. Weinig onderschei­dend, ergonomisc­h wel top.
Het dashboard uit de Passat. Alleen het stuur is anders. Weinig onderschei­dend, ergonomisc­h wel top.
 ??  ?? Binnenin herken je de R Business aan de speciale logo’s en de zwarte hemelbekle­ding. Zeker in de kleur kurkumagee­l en met 20-inch wielen maakt de Arteon indruk.
Binnenin herken je de R Business aan de speciale logo’s en de zwarte hemelbekle­ding. Zeker in de kleur kurkumagee­l en met 20-inch wielen maakt de Arteon indruk.
 ??  ?? Brute neus met Franse trekjes. Riante kofferbak, maar helaas geen vlakke laadvloer als je de achterbank neerklapt. Led-achterlich­ten zijn standaard, het minuscule zwarte spoilertje is voorbehoud­en aan de Business R.
Brute neus met Franse trekjes. Riante kofferbak, maar helaas geen vlakke laadvloer als je de achterbank neerklapt. Led-achterlich­ten zijn standaard, het minuscule zwarte spoilertje is voorbehoud­en aan de Business R.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands