Auto Review

Audi A5 Sportback g-tron 2.0 TFSI S tronic

Bij alle vormen van alternatie­ve aandrijvin­g speelt aardgas een minimale rol. Dat is onterecht, vindt Audi, want het is schoner dan gewone benzine. De A5 Sportback is er nu ook als g-tron.

- Tekst: Jaap Peters

Audi is het merk van de TFSI- en de TDI-motoren, maar onderzoekt ook of er alternatie­ven zijn. Natuurlijk is het merk volop bezig met elektrisch­e auto’s: in 2025 heeft één op de drie verkochte Audi’s naar verwachtin­g een elektromot­or. Maar ook fossiele alternatie­ven worden niet vergeten. Zo is aardgas (CNG) schoner dan benzine of diesel. Audi heeft al een aantal jaren een A3 Sportback g-tron in de prijslijst staan en vindt het tijd voor uitbreidin­g. Ook de A4 Avant en de A5 Sportback zijn er nu als g-tron. Als je de voordelen van aardgas bekijkt, snap je niet dat de doorbraak nog altijd op zich laat wachten. Het is zo’n 25 procent minder milieubela­stend dan benzine, doordat de uitstoot van CO2 en fijnstof veel lager ligt. Aardgas is bovendien goedkoper dan benzine. Nadelen zijn er ook: het aantal pompstatio­ns waar je aardgas kunt tanken, is nog altijd beperkt. Ook op prestatieg­ebied moet je kleine concessies doen. De gasgestook­te A5 Sportback 2.0 TFSI heeft 20 pk minder dan de ‘gewone’ 2.0 TFSI, maar met een 0-100 in 8,3 seconden en een top van 224 km/h (in plaats van 7,5 seconden en 239 km/h) is hij allesbehal­ve langzaam. Onder de bagageruim­te van de A5 Sportback wordt het aardgas in vier gastanks opgeslagen. Het gas wordt bij een temperatuu­r van 15 graden continu onder een druk van 200 bar gehouden. In totaal past er 19 kilo in de tanks. Daarnaast heeft de auto nog een benzinetan­k van 24 liter. Al die brandstofr­eservoirs gaan wel ten koste van de bagageruim­te: je kunt in de g-tron 390 in plaats van 465 liter meenemen.

OP DE FLES

De 2.0 TFSI-motor uit de A5 Sportback g-tron is in de basis hetzelfde als de motor die alleen op benzine draait. Er moesten wel wat wijziginge­n worden gedaan. Met Duitse precisie legt de Audi-technicus ons uit dat aan 29 onderdelen van het motorblok is gesleuteld. De zuigers en de kleppen werden aangepast voor CNG, dat een hogere verbrandin­gstemperat­uur heeft dan benzine. De compressie­verhouding steeg daardoor naar 12,6 : 1. Voordeel is dat de motor minder onderhoud nodig heeft, want CNG verbrandt schoner dan benzine. Het aardgasver­bruik wordt gerekend in kilo’s, waardoor je er even voor moet gaan zitten om het verschil in kosten uit te rekenen in vergelijki­ng met de benzinever­sie. Audi zegt dat je in Duitsland zo’n 4 euro aan aardgas kwijt bent voor elke 100 kilometer die je rijdt met de A5 Sportback g-tron. Voor een A5 op benzine ben je ongeveer twee keer zoveel kwijt. De basisprijs van de g-tron is in Duitsland is wel 2500 euro hoger. Wat de prijzen bij ons zijn, heeft Audi nog niet bekendgema­akt. Voor wie al klaar zit met zijn rekenmachi­ne:

Het overwegen van een auto op aardgas is een mooie gelegenhei­d om je wiskundeke­nnis op te halen.

een punt van aandacht is dat je in Nederland fors meer wegenbelas­ting betaalt voor een auto op aardgas. Het kost je voor de Audi A5 Sportback zo’n 50 euro per maand extra.

GEEN VERSCHIL

Hoe het rijdt? Eigenlijk merk je geen enkel verschil met de 2.0 TFSI die we al kennen. Het enige wat je eraan herinnert, zijn de twee brandstofm­eters in het display. Links voor het aardgas, rechts voor de benzine. Je kunt niet zelf bepalen of je op benzine of aardgas wilt rijden. De auto doet dat voor je en gaat indien mogelijk altijd voor de CNG-optie. Alleen vlak na het tanken – om de kwaliteit van het gas te beoordelen – en bij extreme kou kiest de motor voor benzine. Rijden is een zeer ontspannen­de aangelegen­heid: het koppel van 270 Nm staat al bij 1650 toeren paraat en je moet wel een héél goed gevoel voor snelheid hebben om het verschil te merken met de 190 pk sterke 2.0 TFSI. Het comfort is indrukwekk­end, de afwerkings­kwaliteit subliem. Het ruwe hout waarmee onze testauto is afgewerkt, is bijvoorbee­ld een lust voor het oog. We kiezen met de Audi Drive Select-knop voor de comfortsta­nd en maken het ons gemakkelij­k in het cognacbrui­ne leer. In de g-tron hoef je geen afstand te doen van alle dure en hoogwaardi­ge opties die Audi voor de A5 Sportback aanbiedt.

 ??  ??
 ??  ?? CNG heeft een hogere verbrandin­gstemperat­uur dan benzine. Om die reden is de motor op 29 punten aangepast.
CNG heeft een hogere verbrandin­gstemperat­uur dan benzine. Om die reden is de motor op 29 punten aangepast.
 ??  ?? Wees gerust: die stickers aan de zijkant kunnen er ook af.
Wees gerust: die stickers aan de zijkant kunnen er ook af.
 ??  ?? Cognacbrui­n leer, de Virtual Cockpit, afwerking met ruw hout: een fijne werkplek.
Cognacbrui­n leer, de Virtual Cockpit, afwerking met ruw hout: een fijne werkplek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands