Auto Review

GOED BEZIG

-

Bij PSA Peugeot Citroën verveelt niemand zich. Sinds Carlos Tavares tot CEO werd benoemd, gaat alles beter bij de Fransen. Er wordt weer winst gemaakt, Opel werd ingelijfd en alle drie de bestaande merken onderginge­n een metamorfos­e. Peugeot is goed bezig met de 3008 en de 5008, die het merk weer de flair geven waar het in de jaren zestig en zeventig nog om bekendston­d. De DS 7 Crossback is eindelijk een gloednieuw model van DS. Het eerste exemplaar was voor de nieuwe Franse president Macron, die er – nog wat ongemakkel­ijk kijkend – in werd rondgerede­n over de ChampsElys­ées tijdens zijn eerste presidenti­ële rit. Citroën is het no-nonsenseme­rk van PSA, wat niet wil zeggen dat dit met slaapverwe­kkende modellen gepaard gaat. Het merk vond met de 2CV de doordachte, goedkope auto zo’n beetje zelf uit. Praktisch gemak mag best met wat reuring gepaard gaan. Tot opluchting van de liefhebber­s van het merk, werd ook het woord ‘comfort’ weer afgestoft. Vorige maand schreven we nog lyrisch over de Citroën C4 Cactus Advanced Comfort, waarin je kunt deinen zonder zeeziek te worden. Omdat PSA drie merken aan het vernieuwen is, gaat de metamorfos­e van Citroën nog wat langzaam. De C1, de C4 en de C5 kunnen hun ouderdom moeilijk meer verhullen. De C3 staat symbool voor de nieuwe stijl en werd welwillend ontvangen. Hij staat keurig 16e in de Nederlands­e verkoop top-100. Naast de C3 is er nu ook de C3 Aircross, waarmee Citroën eindelijk een suv-achtige presenteer­t. Een conceptver­sie was al op de autobeurs van Genève te bewonderen, en de uiteindeli­jke versie wijkt nauwelijks af van het bejubelde showmodel. Door de vele kleurencom­binaties heeft de koper 90 mogelijkhe­den om zijn favoriete C3 Aircross samen te stellen.

WEL LAMELLEN, GEEN AIRBUMPS

De C3 Aircross volgt de C3 Picasso op, een mpv die bekendston­d om zijn praktische gemak. We vinden in de nieuwe Citroën dan ook talrijke handigheid­jes terug, zoals een deelbare en verschuifb­are achterbank en een neerklapba­re bijrijders­stoel. Dat alles gaat gepaard met beaucoupde­confort – grote stoelen, een soepel onderstel en veel aandacht voor geluidsiso­latie – en een grote bagageruim­te. Er past 410 tot 1289 liter achterin. Andere vondsten zijn een head-up display, een gekoeld dashboardk­astje en de mogelijkhe­id om draadloos je smartphone op te laden. De C3 Aircross deelt zijn onderstel met de C3, maar de carrosseri­e is wel 2 cm verhoogd. Dat de wielbasis 2,60 meter bedraagt en de auto 4,15 meter lang is, melden we voor de statistiek­liefhebber­s. Wij worden meer aangetrokk­en door de geinige details, zoals de gekleurde strepen bij de achterste zijruiten. We schieten hoofdontwe­rper Alexandre Malval aan om hem te vragen waartoe dit opvallende detail op aarde is. “Het is spelen met proporties”, antwoordt hij. “Zonder die opdruk ziet de auto er gestrekter uit, maar dat wilde ik juist niet. Ik wilde hem compacter en gespierder laten ogen, meer als een suv. Die lamellen hebben overigens ook een praktisch doel: ze onttrekken de bagage aan het zicht zonder dat dit ten koste gaat van de hoeveelhei­d licht in het interieur.” Dat de lamellen ons herinneren aan de BX uit de jaren tachtig, is voor Malval een reden om zijn meest neutrale blik te tonen. Een designer geeft niet al zijn geheimen prijs … Voor wie ze niet mooi vindt: de C3 Aircross is ook zonder leverbaar. De Airbumps die we van de C3 en de C4 Cactus kennen, gaan hoe dan ook aan de C3 Aircross voorbij.

FAVORIETE COMBINATIE

Hoewel Malval de C3 Aircross bewust een gedrongen uiterlijk meegaf, wilde hij binnenin juist wél een ruimtelijk gevoel creëren. “Vandaar dat ik de voorruit ver naar voren heb geplaatst. Een andere manier om ruimtegevo­el te creëren, is door het dashboard verticaal in te delen.” In de C3 was wat kritiek op de matige zijdelings­e steun van de stoelen. Die kritiek hebben Malval en zijn team zich aangetrokk­en: de stoelen in de Aircross zijn breder en bieden meer steun in bochten. De C3 Aircross krijgt PureTech-benzinemot­oren met 82, 110 en 130 pk en een 100 of 120 pk sterke BlueHDi-dieselmoto­r en staat in het najaar bij de dealer. Volgend jaar komt ook de tweede suv van Citroën naar Europa, de C5 Aircross. Aan Alexandre Malval vragen we op welk detail van de C3 Aircross hij het meest trots is. “Dat zijn de prominente koplampen, met hun afgeronde vormen. Ze geven de auto iets sensueels.” En zijn favoriete kleurencom­binatie? “Ik twijfel: de beige kleur met zwart dak en oranje roofbar of een oranje kleur met wit dak.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands