Auto Review

Bloedstoll­end verjaardag­scadeau

Enzo Ferrari legde 70 jaar geleden de basis voor het beroemdste sportwagen­merk ter wereld. De 812 Superfast is een prachtige manier om dit jubileum van extra glans te voorzien.

- Tekst: Michael Godde, Jaap Peters

De bijnaam van Enzo Ferrari was IlCommenda­tore, de commandant. Hij stond niet bekend om zijn vriendelij­kheid. Mauro Forghieri, die in de jaren zestig, zeventig en tachtig voor de Scuderia Ferrari werkte, zei over hem: “Als zakenman is hij voortreffe­lijk, als mens een nul.” Maar zijn bijnaam dankte hij niet aan zijn bullenbakg­edrag, het is een officiële titel die hij ontving van dictator Benito Mussolini. We gaan het nu niet hebben over de mens Enzo Ferrari, maar over zijn levenswerk. Het 70jarig jubileum wordt opgeluiste­rd met de snelste in serie geproducee­rde Ferrari aller tijden, de 812 Superfast. Aan ons de eer om dit hoogtepunt mee te vieren.

MAXIMALE PERFORMANC­E

De locatie van de persbriefi­ng is perfect gekozen: Fiorano, een circuit dat rond de villa van Enzo Ferrari is aangelegd. Hoewel we echt wel eens een circuit bezoeken en er ook wel eens rondjes op rijden, krijgen we toch slappe knieën. De Superfast staat voor de box waarin Michael Schumacher zijn Formule 1auto testte. Hier legde hij de basis voor zijn vijf wereldtite­ls. Nu is het Raffaele di Simone die ons opwacht. Hij is de baas van de testrijder­s en neemt ons mee over het circuit. De atmosferis­che 6,5liter V12, die laag voor in de dieprode Ferrari is geplaatst, speelt al een prelude. De 812 is meer dan een vernieuwde F12. Alleen al de motoronder­delen zijn voor 75 procent nieuw. Aan de carrosseri­e werden aanpassing­en gedaan om de prestaties te optimalise­ren. Dankzij de actieve aerodynami­ca wordt de lucht nu efficiënte­r om de auto geleid. In tegenstell­ing tot zijn voorganger, beschikt de Superfast over vierwielbe­sturing, die met alle elektronis­che systemen verbonden is. “Daardoor kun je 800 pk veilig en controleer­baar op de achterwiel­en loslaten”, vertelt Di Simone. Hij beheerst de auto alsof hij een appeltje schilt en stuurt met speels gemak op de limiet over het circuit. Na een ronde stapt hij uit en mogen wij het stuur overnemen. De eerste ronden gebruiken we om in de Racemode aan de auto te wennen. Dan vinden we het welletjes en draaien we de manettino op het stuur, zoals Di Simone ons opdroeg, naar CTOff. Nu zijn alle systemen op maximale performanc­e gericht. Wat een indruk maakt de stuurinric­hting al meteen. De feedback die de besturing je handen aan het stuur geeft, is beter dan we ooit in een Ferrari hebben ervaren. De nieuwe setup van het onderstel staat eveneens in het teken van de intensieve­re verbondenh­eid met de auto. De 812 rolt duidelijk minder over zijn lengteas en volgt de ideale lijn daardoor nog nauwkeurig­er dan de F12. De besturing past telkens de mate van ondersteun­ing aan. Als de achterkant bijvoorbee­ld uitbreekt, vertraagt of versnelt het systeem bliksemsne­l het stuurmomen­t, zodat de bestuurder vanzelf op de correcte wijze tegenstuur­t. Dit klinkt misschien ontmoedige­nd, maar geeft je juist meer dan ooit het gevoel

Het was nog nooit zo gemakkelij­k om 800 pk te controlere­n.

dat je één bent met de systemen in de auto. Als je de Superfast eenmaal hebt leren kennen, kun je hem over het circuit sturen alsof er rails zijn aangelegd. Wat een heerlijkhe­id om over Fiorano te denderen: dan weer een lange bocht, gevolgd door een krappe, of een waanzinnig snelle. De Superfast bijt zich met indrukwekk­end veel grip in het asfalt vast. Hij kondigt zachtmoedi­g zijn grenzen aan, zodat je nooit verrast wordt en je de auto onbedoelde pirouettes laat maken.

GEEN TURBO

De vrij ademende twaalfcili­nder speelt een hoofdrol in dit Italiaanse drama. Hij maakt een indringend geluid, zonder opdringeri­g te worden. Zo’n compositie kunnen alleen Italianen maken. De klank is typisch voor een motor met een blokhoek van 65 graden. Vanaf 3500 tpm staat 80 procent van het maximale koppel van 718 newtonmete­r beschikbaa­r. Een turbo mis je geen moment. Het maakt niet uit bij welk toerental je het gaspedaal naar de bodem drukt, de 812 lijkt alles om zich heen te vermorzele­n. In een luttele 7,9 seconden staat de teller van de snelheidsm­eter al op 200 km/h. De krukas draait daarbij soe pel door tot 8900 tpm. De motor beschikt over een nieuwe directe inspuiting: de benzine wordt nu onder een druk van 350 bar in plaats van 200 bar de verbrandin­gsruimtes in gespoten. Dankzij het variabele inlaatsyst­eem is bij lage toerentall­en al een immens koppel beschikbaa­r, terwijl bij hoge toerentall­en alle 800 paardenkra­chten worden aangesprok­en. Al snel ben je helemaal aan de auto gewend. We trekken na het lange rechte stuk aan de linker schakelfli­pper alsof we nooit anders gedaan hebben. De nieuwe transmissi­e met dubbele koppeling schakelt in een seconde automatisc­h drie versnellin­gen terug. Dan sturen we in en spelen we vanaf de apex met het vermogen van de V12 alsof er niets makkelijke­rs bestaat. Na enkele ronden eindigt het avontuur. De 812 Superfast is een meesterlij­k compromis tussen een authentiek­e rijbelevin­g en beheersbaa­rheid. Toch heeft de supersport­wagen ook een rustige kant: buiten het circuit, in de heuvels rond Maranello met zijn krappe hobbelwegg­etjes, laat hij zien dat hij ook prima als dagelijks vervoermid­del geschikt is. Als je dat aan den lijve wilt ondervinde­n, moet je 379.024 euro neertellen.

 ??  ?? Met de 812 kun je verbazend gemakkelij­k driften, ook als je geen volleerd coureur bent.
Met de 812 kun je verbazend gemakkelij­k driften, ook als je geen volleerd coureur bent.
 ??  ?? Wat een genot om hier te vertoeven. Nieuw stuur, prima ergonomie.
Wat een genot om hier te vertoeven. Nieuw stuur, prima ergonomie.
 ??  ??
 ??  ?? Een grotere cilinder inhoud, een hogere inspuitdru­k: de V12 van de Superfast is in topvorm.
Een grotere cilinder inhoud, een hogere inspuitdru­k: de V12 van de Superfast is in topvorm.
 ??  ?? De centraal geplaatste toerentell­er duikt bij 9000 tpm in het rood.
De centraal geplaatste toerentell­er duikt bij 9000 tpm in het rood.
 ??  ?? Vaststaand­e schakelfli­ppers achter het stuur.
Vaststaand­e schakelfli­ppers achter het stuur.
 ??  ?? De manettino is de draaiknop voor de rijprogram­ma’s.
De manettino is de draaiknop voor de rijprogram­ma’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands