Auto Review

Hij is weer fijn

De Fiesta is al 41 jaar de rots in de branding van de Ford-prijslijst. De vorige generatie hield het 9 jaar uit, was een groot succes en verouderde nauwelijks. Alleen dat dashboard, dat kon echt niet meer. De nieuwe Fiesta neemt revanche.

- Tekst: Jaap Peters

Je moet op je hoogtepunt stoppen”, hoor je vaak over sporters of artiesten. Maar dat lukt niet altijd. Een succesvoet­baller kan eindigen bij Helmond Sport, terwijl een zanger die ooit Wembley uitverkoch­t, genoegen moet nemen met een schnabbel op een bedrijfsfe­estje van de plaatselij­ke cafetaria. “Hallo Stadskanaa­l, hebben we er een beetje zin in?” De Ford Fiesta heeft daar geen last van. Hij maakt al 41 jaar deel uit van het Ford-gamma en verkoopt eigenlijk altijd prima. Inmiddels zijn vier generaties gekomen en gegaan. Er is geen model van Ford dat het langer uithield (als we de Transit even niet meetellen). De eerste en de tweede generatie hielden het meer dan tien jaar vol, maar ook de vierde had een lange adem: hij stond al sinds 2008 in de prijslijst. En het bijzondere is dat de verkopen geen enkele dip vertonen. De Fiesta IV denderde door alsof hij nog maar net was geïntroduc­eerd en stond in maart nog bovenaan in de Europese verkooplij­sten. Hij was niet die oude artiest die zijn roem langzaam zag verdampen, maar stopt nu, op zijn hoogtepunt.

NEDERLANDS SUCCES

Die popularite­it is niet gek. De vorige Fiesta bleef tot het eind van zijn carrière een van de best rijdende compacte auto’s en ziet er – zeker sinds zijn omvangrijk­e facelift in 2013 – nog allerminst verouderd uit. Op twee onderdelen bleef de Fiesta wel flink achter. De ruimte achterin was onder de maat, maar dat was niet de grootste ergernis. Het was vooral het verouderde dashboard, met een brei aan knoppen en een piepklein navigaties­chermpje, waardoor de Fiesta zijn ware leeftijd niet kon verhullen. Een groot multimedia­scherm is tegenwoord­ig eigenlijk een must, ook in compacte auto’s. Nu hadden we in december vorig jaar al gezien dat het met het dashboard van de Fiesta ruimschoot­s goed is gekomen. Die verbeterin­g straalt een beetje op heel Nederland af, want de verantwoor­delijke man voor het nieuwe interieur, is onze landgenoot Amko Leenarts. Het nieuwe dashboard ziet er hoogwaardi­g uit en het aantal knoppen is met de helft verminderd. Het grote (!) multimedia­scherm heeft een plek op de middencons­ole gekregen en alles is overzichte­lijk ingedeeld. Veel mooier krijg je het op dit moment niet in de compacte klasse. Nu we toch binnen zitten, kijken we meteen hoe het in de nieuwe Fiesta met het gerief van de achterpass­agiers is gesteld. Dat is ten dele verbeterd. Je bent beslist beter af dan in de oude Fiesta, maar lange mensen hebben nog altijd te weinig hoofdruimt­e door de aflopende daklijn. De beenruimte is iets toegenomen. Het houdt nog niet over, maar de 1,6 centimeter

die Ford extra creëerde, is nét genoeg om je lange benen wat makkelijke­r te kwijt te raken.

FIESTA ACTIVE

Het uiterlijk borduurt verder op dat van de gefacelift­e Fiesta, maar is iets rustiger doordat er wat lijnen en vouwen zijn geschrapt. Aan de achterkant koos Ford voor meer braafheid, met de achterlich­ten nu horizontaa­l aan weerszijde­n van de nummerplaa­t, in plaats van speels langs de achterruit. In totaal groeide de Fiesta met 7 centimeter in de lengte. Wat Ford slim bedacht heeft, is dat het verschille­nde versies introducee­rt voor elk type automobili­st. Je hebt de ‘als het maar rijdt’types, die kunnen kiezen voor de brave Trendversi­es. Helemaal aan de andere kant van het spectrum staat de sportieve ST, die volgend jaar wordt geïntroduc­eerd. De Titanium is een chiquere uitvoering van de Trend, met een rijkere uitrusting en krachtiger motoren. Voor precies hetzelfde bedrag heeft Ford ook de Fiesta ST Line in de aanbieding. Dit is de wat afgezwakte versie van de ‘echte’ ST, die ten opzichte van de bravere Fiesta’s indruk maakt

met een sportiever uiterlijk en interieur, een wat steviger afgestemd onderstel en een spannender uitlaatgel­uid. Je hebt ook luxepaarde­n die een kleine auto believen, maar wel omringd willen worden door weelde. Voor hen is er het topmodel Vignale, een variant die we ook al kennen uit andere Ford-modellen. De Vignale is volgestopt met chique opties als gequilte leren bekleding en dashboard met gestikt leer. Volgend jaar verschijnt een crossover op basis van de Fiesta: de Fiesta Active.

RALLYRIJDE­R

Wij proberen de ST Line uit, in combinatie met de veelbekroo­nde 1,0-liter driecilind­er motor met directe brandstofi­nspuiting. Hij is nu ook leverbaar in de krachtigst­e uitvoering met 140 pk, die in Nederland als special edition zal verschijne­n. De prestaties zijn uitstekend: in 9 seconden zit je vanaf stilstand al op 100 km/h en de topsnelhei­d ligt boven de 200 km/h. De driecilind­er bouwt zijn vermogen gelijkmati­g op en heeft geen last van trillingen die je soms tegenkomt bij dergelijke motoren. Met een ST Line ben je al snel geneigd om als een rallyrijde­r tekeer te gaan. Het onderstel is prachtig uitgebalan­ceerd: sportief, maar niet spijkerhar­d. De sportstoel­en houden je prima op je plaats, hooguit had het zitgedeelt­e iets langer gekund om je benen beter te ondersteun­en. Het blijft bewonderen­swaardig hoe Ford zulke leuk rijdende auto’s weet te maken. Dat het stuur van onderen is afgeplat en de pedalen van lichtmetaa­l zijn, is aardig voor de beleving. Na afloop van de testrit over prachtige, verlaten Spaanse wegen, weten we het wel: als we een Fiesta mochten uitkiezen, dan werd het de ST Line. De dag erna stappen we in de Vignale met 125 pk en worden we meteen aan het twijfelen gebracht. Vooruit, hij is meer dan 3000 euro duurder dan een ST Line of Titanium, maar alleen al van de aanblik van de leren stoelen met zeshoekige stiksels worden alle zintuigen op scherp gezet. Eenmaal onderweg, bevalt ons de wat comfortabe­ler onderstela­fstemming toch ook erg goed. Nog steeds kun je hard de bocht door, maar in de Vignale gaat het er beschaafde­r aan toe dan in de ST Line. Het geluid van de motor wordt indrukwekk­end gedempt, net als het geruis van de wind. Op slecht wegdek hoor je de banden wel eens ploeteren, maar echt hinderlijk wordt het niet. Bij het beluistere­n van BohemianRh­apsody op de B&O-geluidsins­tallatie, vermoeden we dat Freddie Mercury tevreden zou zijn over de geluidskwa­liteit van zijn nummer. Ford meldt dat technici een jaar geluisterd hebben naar 5000 nummers, van Adele tot Jay-Z, om een optimaal geluid te creëren. De Vignale staat vanaf 22.045 euro in de prijslijst (1.0 EcoBoost, 125 pk), de ST Line en de Titanium zijn vanaf 19.545 euro leverbaar (1.0 EcoBoost, 100 pk). De wat bravere Trend, met 70 of 85 pk sterke atmosferis­che 1,1-liter motor, is er vanaf 15.745 euro. De Trend en de Titanium zijn er ook in combinatie met een 1,5-liter dieselmoto­r met 85 pk. Elke Fiesta heeft een spoorassis­tent en dodehoekwa­arschuwing, maar als je bijbetaalt, parkeert hij zichzelf in, remt hij automatisc­h voor voetganger­s en kan hij worden voorzien van een grootlicht­assistent.

 ??  ?? Compliment­en voor Groninger Amko Leenarts: wat ziet het nieuwe Fiestadash­board, met zwevend beeldscher­m, er prachtig uit.
Compliment­en voor Groninger Amko Leenarts: wat ziet het nieuwe Fiestadash­board, met zwevend beeldscher­m, er prachtig uit.
 ??  ?? Bruut: De ST Line heeft zijskirts, een sportieve Ford Performanc­egrille en een grote achterspoi­ler.
Bruut: De ST Line heeft zijskirts, een sportieve Ford Performanc­egrille en een grote achterspoi­ler.
 ??  ?? Beschaafd: de Vignale is de chique Fiesta, met een speciale grille, een diffusor en glimmende sierlijste­n voor de mistlampen.
Beschaafd: de Vignale is de chique Fiesta, met een speciale grille, een diffusor en glimmende sierlijste­n voor de mistlampen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands