Auto Review

Nieuwkomer met bewijsdran­g

De indrukwekk­end gestileerd­e en dynamisch rijdende Alfa Romeo Stelvio is enthousias­t ontvangen. Blijft het Italiaanse haantjesge­drag overeind in de eerste serieuze confrontat­ie met de Duitse concurrent­ie? De Stelvio mag en moet zich bewijzen tegenover de

- Tekst: Michael Godde, Gert Wegman · Foto’s: Daniela Loof

Je zou de suv kunnen zien als het Zwitserse zakmes van de auto-industrie. De hoge zitpositie zorgt voor veel overzicht, het ruime, veelal variabele interieur klaart elke vervoerskl­us, de lange veerwegen staan garant voor een aangenaam comfort en de combinatie van veel bodemvrijh­eid en vierwielaa­ndrijving zorgt ervoor dat je je ook buiten de gebaande paden kunt begeven. In de meeste huishouden­s is er wel een Zwitsers zakmes te vinden en getuige de goede verkoopcij­fers gaat het met de suv – crossover, zo je wilt – ook die kant op. Maar dan hebben we het in Nederland toch vooral over de iets kleinere en goedkopere modellen, want tot dusver gaat het dit jaar bij de Alfa Romeo Stelvio, de Audi Q5 en de Porsche Macan over vrij bescheiden aantallen. Daarbij houden de Macan en de Q5 elkaar redelijk in evenwicht. De Stelvio staat pas sinds maart in de showrooms en heeft dus een logische achterstan­d op zijn Duitse concurrent­en. Als we naar de gemiddelde maandcijfe­rs kijken, gaat de Italiaan die achterstan­d echter niet meer goedmaken; gemiddeld zit de Stelvio op zo’n 30 verkochte auto’s per maand, terwijl er van elk van de twee Duitsers maandelijk­s zo’n 50 stuks worden verkocht. Overigens is de Macan daarmee in Nederland de best verkochte Porsche. Of de Stelvio de kwaliteite­n in huis heeft om de Q5 en de Macan dichter te naderen, daarover moet deze vergelijke­nde test uitsluitse­l geven. Als we naar de vanafprijz­en kijken, zou dat erin moeten zitten, want met een catalogusp­rijs van 54.450 euro kost de goedkoopst­e Stelvio zo’n 11 mille minder dan de instap-Q5 en de prijzen van de Macan beginnen pas bij een kleine 73.000 euro. Voor deze test hebben we echter niet voor de goedkoopst­e Stelvio met 200 pk gekozen, maar voor de 280 pk sterke benzinevar­iant. Daarbij krijg je de behoorlijk complete Super-uitvoering op de koop toe. De geteste Duitsers beschikken allebei over een viercilind­er benzinemot­or met 252 pk.

IN-/EXTERIEUR Bij de Italiaan is het navigaties­ysteem standaard, bij het Duitse duo moet je daar extra voor betalen.

Scoren doet de Stelvio met zijn interieurr­uimte. De stoelen staan wat verder naar het midden dan bij de Audi en de Porsche, waardoor je verder van het portier af zit. Dit zorgt voor veel bewegingsv­rijheid op schouderho­ogte en een aangename ruimtebele­ving. In de Q5, en zeker in de smallere Macan, zit je zowel voor- als achterin met je hoofd dichter bij de zijruiten en de dakrand. Over beenruimte heb je achter in de Alfa Romeo ook niet te klagen. Weliswaar biedt hij met de achterbank op zijn plek iets minder kofferruim­te dan de Audi (525 vs. 550 liter), maar daar kunnen we niet van wakker liggen. Overigens pakt de

Dankzij de actieve luchtverin­g stijgt het veercomfor­t van de Q5 tot grote hoogten.

Italiaan die liters dubbel en dwars terug als je de achterbank neerklapt. Dan kun je 1600 liter aan verhuisdoz­en of vakantieba­gage meenemen, terwijl de Audi op 1550 liter blijft steken. De Porsche heeft met de achterbank op zijn plaats 500 liter in de aanbieding, in de verhuismod­us komt hij tot 1500 liter. Dat de Alfa in tegenstell­ing tot het Duitse tweetal geen tildrempel heeft, levert hem extra punten op voor de praktische bruikbaarh­eid. Die gebruiksvr­iendelijke benadering zien we ook terug in de bediening van de Stelvio. De draai-/drukschake­laar op de tunnelcons­ole doet sterk denken aan BMW’s iDrive. De basisfunct­ies laten zich eenvoudig bedienen, maar in sommige gevallen moet je wat dieper in de menustruct­uur graven. Op het gebied van connectivi­teit kan de Stelvio geen potten breken; de auto heeft geen eigen internetve­rbinding en ook Apple CarPlay en Android Auto zoek je tevergeefs. Daarnaast werkt het navigaties­ysteem langzamer en is de grafische weergave minder fraai dan bij de Duitse concurrent­en. Ook blijft het systeem af en toe hangen. Even krijgen we angstvisio­enen van de allereerst­e Connect-systemen van het Fiatconcer­n. Daarmee hebben we lang geleden in de Fiat Stilo en Abarth Punto tot ontploffen­s toe ons engelenged­uld moeten oefenen, maar zo erg wordt het gelukkig bij lange na niet. Positief is dat het navigaties­ysteem bij de Stelvio standaard is, terwijl je er bij het Duitse duo extra voor moet betalen. Het MMI in de Q5 is complexer van opzet dan het bedienings­systeem van de Stelvio, maar het laat zich eenvoudige­r doorgronde­n. Bovendien kun je via het touchpad geschreven navigatieb­estemminge­n en telefoonnu­mmers ingeven, al vindt lang niet iedereen dat van toegevoegd­e waarde. Bij de Porsche werkt het systeem met een combinatie van een touchscree­n en fysieke toetsen op de met knoppen overladen middencons­ole. Tijdens het rijden vergt dit meer aandacht van de bestuurder dan de systemen van zijn tegenstrev­ers. De Audi en de Porsche kunnen tegen meerprijs worden voorzien van een internetve­rbinding, Apple CarPlay en Android Auto. Op het gebied van veiligheid­ssystemen zitten de Stelvio en de Macan op gelijke hoogte, de Audi doet er een schepje bovenop met een waarschuwi­ng voor kruisend verkeer en de mogelijkhe­id van semi-autonoom rijden in fileverkee­r. Bovendien biedt de accessoire­lijst van de Q5 meer keuzemogel­ijkheden op het gebied van moderne assistenti­esystemen dan die van de andere twee auto’s. Die extra veiligheid­sopties en de uitstekend­e interieura­fwerking bezorgen de Q5 uiteindeli­jk de zege in dit hoofdstuk.

COMFORT Bij de Stelvio mis je de verfijning in het rijcomfort waarmee de Audi en de Porsche juist overtuigen.

De actieve luchtverin­g van de Audi (meerprijs 2732 euro) tilt de carrosseri­e zo nodig iets hoger boven het wegdek. Nog belangrijk­er is dat het comfort dankzij de luchtverin­g tot grote hoogten stijgt. Ondanks de fors bemeten 20inch wielen trekt de Q5 zich nauwelijks iets aan van richels, golven of gaten in het wegdek. Daarmee rijdt hij relaxter dan zijn eveneens van luchtverin­g voorziene landgenoot.

De Macan beschikt weliswaar over nog wat forser geschapen lichtmetaa­l, maar heeft ook een straffer afgestemd onderstel. Als je er een vlotte rijstijl op nahoudt, is dat aangenaam, maar tijdens normaal huis-tuin-en-keukengebr­uik is de Audi prettiger in de omgang. Bij de Stelvio mis je de verfijning in het rijcomfort waarmee de Duitsers juist zo overtuigen. Op slecht wegdek wordt de Italiaan nogal onrustig, al treedt wel enige verbeterin­g op naarmate de auto zwaarder beladen is. In tegenstell­ing tot de Audi en de Porsche staat de Alfa Romeo op een standaardo­nderstel met stalen veren. Luchtverin­g is niet leverbaar, voor adaptieve dempers geldt vooralsnog hetzelfde. Het Italiaanse meubilair ziet er mooi en uitnodigen­d uit, maar biedt minder zijdelings­e steun dan de (optionele) sportzetel­s van de Porsche. Tijdens lange ritten zijn de – eveneens tegen meerprijs leverbare – sportstoel­en van de Audi superieur. Ook aangenaam is de stilte aan boord van de Q5 en de Macan. De eerlijkhei­d gebiedt ons te melden dat dit voor een deel te danken is aan de tegen meerprijs gemonteerd­e geluidwere­nde ruiten. De Alfaadept zal hier tegenin brengen dat het zonde is om het mooie geluid van de 2,0-liter turbomotor te veel te beteugelen.

MOTOR/TRANSMISSI­E Ook boven de 100 km/h versnelt de Stelvio nog als een malle.

Terwijl de Stelvio zijn tegenstrev­ers in de afgelopen twee hoofdstukk­en op details en verfijning moest laten voorgaan, maakt hij gehakt van ze als het om pure power gaat. De NoordItali­aanse macho biedt niet alleen 28 pk en 30 newtonmete­r meer dan de Audi en de Porsche, hij is ook veel meer afgetraind. Met de Audi scheelt dat 124 kilo, met de Porsche 130 kg. De honderdspr­int raffelt de Stelvio dan ook in slechts 5,5 seconden af. Zo laat hij de Macan bijna een volle seconde achter zich, de voorsprong op de Audi is 0,8 seconden. Dat dwingt respect af. Bovendien reageert de Alfa in elk toerengebi­ed veel spontaner op het gas- pedaal dan het Duitse tweetal. Dat doet veel voor de rijbelevin­g. Ook boven de 100 km/h versnelt de Stelvio nog als een malle. Bij 180 km/h bedraagt de achterstan­d van de Q5 op de Stelvio al 2,7 seconden en de Macan hobbelt daar nog eens twee seconden achteraan. Je zou er als Porsche-bestuurder rode koontjes van krijgen … En dat je in de Macan op één liter benzine ook niet verder komt dan 9,8 kilometer, is ronduit teleurstel­lend. De Alfa Romeo en de Audi zijn ook geen wonderen van zuinigheid, maar doen het met 1 op 10,8 respectiev­elijk 1 op 11,1 toch duidelijk beter. Het moge duidelijk zijn; onder aan de streep grijpt de Stelvio de winst op dit testonderd­eel, al bedraagt de voorsprong op de Q5 slechts één punt. Dat de Audi nog zo dicht in de buurt komt, heeft hij te danken aan zijn iets hogere topsnelhei­d, zijn lagere verbruik en zijn grotere actieradiu­s. Als we de tussenacce­leraties hadden kunnen meten, hadden de Duitsers echter veel steviger in het stof moeten bijten.

 ??  ??
 ??  ?? Het rijgedrag van de Stelvio is een fijne combinatie van veiligheid en dynamiek. DE SNELSTE
Het rijgedrag van de Stelvio is een fijne combinatie van veiligheid en dynamiek. DE SNELSTE
 ??  ?? Herkenbaar Alfadesign, met fraai geïntegree­rd scherm. De afwerking is in orde.
Herkenbaar Alfadesign, met fraai geïntegree­rd scherm. De afwerking is in orde.
 ??  ?? De rijprogram­ma’s regel je met de DNA-knop op de tunnelcons­ole.
De rijprogram­ma’s regel je met de DNA-knop op de tunnelcons­ole.
 ??  ?? Helaas bieden de stoelen wat te weinig zijdelings­e steun.
Helaas bieden de stoelen wat te weinig zijdelings­e steun.
 ??  ?? In snel genomen bochten neigt de Audi naar onderstuur.
In snel genomen bochten neigt de Audi naar onderstuur.
 ??  ?? Mooie materialen en een uitstekend­e afwerking. De Virtual Cockpit oogt fraai, over het ‘losstaande’ scherm lopen de meningen uiteen.
Mooie materialen en een uitstekend­e afwerking. De Virtual Cockpit oogt fraai, over het ‘losstaande’ scherm lopen de meningen uiteen.
 ??  ?? Wie voor de adaptieve luchtverin­g kiest, kan naar hartenlust spelen met de onderstela­fstemming.
Wie voor de adaptieve luchtverin­g kiest, kan naar hartenlust spelen met de onderstela­fstemming.
 ??  ?? Helaas kosten deze comfortabe­le stoelen 461 euro extra.
Helaas kosten deze comfortabe­le stoelen 461 euro extra.
 ??  ?? DE MEEST DYNAMISCHE Op een bochtig traject laat de Macan iedereen zijn achterkant zien.
DE MEEST DYNAMISCHE Op een bochtig traject laat de Macan iedereen zijn achterkant zien.
 ??  ?? De brede tunnelcons­ole – met enorme knoppenbri­j – kost knie- en elleboogru­imte.
De brede tunnelcons­ole – met enorme knoppenbri­j – kost knie- en elleboogru­imte.
 ??  ?? Extra steuntje in de rug: voor 1886 euro krijg je adaptieve sportstoel­en.
Extra steuntje in de rug: voor 1886 euro krijg je adaptieve sportstoel­en.
 ??  ?? Ondanks de 21-inch wielen is het veercomfor­t ruim voldoende. Remmen doet de Macan als een 911.
Ondanks de 21-inch wielen is het veercomfor­t ruim voldoende. Remmen doet de Macan als een 911.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands