Auto Review

Om over een Ringetje te jagen

Natuurlijk kun je met de nieuwe Honda Civic Type R gewoon naar de bakker op de hoek rijden. Of naar je schoonoude­rs in Lutjebroek. Maar als je écht wilt weten wat deze helse Honda kan, ga je natuurlijk naar de Eifel in Duitsland. Je weet wel, waar ook de

- Tekst: Paul Englert, Gert Wegman • Foto’s Zbigniew Mazar

Stel je voor dat Doutzen Kroes of Kim Kardashian verkering met je wil, maar dan onder strikte voorwaarde­n. Je mag alleen haar hand vasthouden tijdens het wandelen, je mag haar af en toe ontbijt op bed brengen en je mag haar schoenen poetsen. Verder niks. Tja, dat zou toch een beetje eh … jammer zijn. Net zoals het zonde is om met de Civic Type R alleen boodschapp­en te halen, de kinderen naar school te brengen en over de N302 te tuffen. Daarom jagen we de krachtigst­e Civic een paar rondjes over de Nordschlei­fe op de Nürburgrin­g. We zijn benieuwd of de 320 pk sterke hot hatch inderdaad doet wat Honda belooft. Nee, we gaan niet proberen zijn net gevestigde ronderecor­d voor voorwielaa­ndrijvers (7:43,8 minuten) aan te scherpen. Wat we wel willen, is optimaal gebruikmak­en van de mogelijkhe­den die de nieuwe Civic Type R biedt. Althans, voor zover dat kan met al die andere toeristen op de 20,8 kilometer lange baan ...

‘STANDJE HOOLIGAN’

De nieuwe Type R is evenals zijn wat alledaagse­re Civicbroer­s langer en gestrekter dan zijn voorganger, waardoor hij achterin wat meer hoofden beenruimte biedt. Helaas kunnen hier maar twee achterpass­agiers van genieten, want Honda heeft ervoor gekozen de RType alleen als vierzitter te leveren. Het dashboard is rustiger vormgegeve­n dan voorheen, wat het overzicht ten goede komt. Verdwenen zijn de praktische magicseats, zodat het minder gemakkelij­k is om voor je schoonmoed­er in Lutjebroek een hoge staande plant mee te brengen. Eerlijk gezegd interessee­rt het ons geen moer. Zeker niet nadat we de startknop hebben ingedrukt en de hitsige viercilind­er even in de toeren hebben gejaagd. We zetten de rijstanden­knop vanuit de comfortmod­us via de sportstand in +Rmodus, ook wel bekend als ‘standje hooligan’. De adaptieve schokdempe­rs worden harder en de geblazen 2,0liter motor reageert nog heftiger op het gaspedaal, maar het stabilisat­iesysteem – door Honda Agile Handling Assist gedoopt – blijft actief. Ongeduldig checken we bij de slagboom van de Nürburgrin­g in met de QRcode op onze smartphone (handig, die Green Hell Driving App!) en warmen vervolgens de banden even goed op. De zesbak van de Type R schakelt zo mogelijk nog fijner en exacter dan die van de huistuinen­keukenCivi­cs, met veel gevoel en heerlijk korte schakelweg­en. Na 4 kilometer, op het circuitged­eelte dat bekendstaa­t als Flugplatz, laten we de teugels vieren en meteen geeft de auto het gevoel dat hij wil opstijgen. Hij accelereer­t

tot in de toerenbegr­enzer als een bezetene en terwijl de drie uitlaatpij­pen een droge snerp laten horen, knallen we over het Schwedenkr­euz. We schakelen terug voor de scherpe Arembergbo­cht, waarbij de aandrijfli­jn automatisc­h voor een dotje tussengas zorgt. We bezorgen de aangepaste Bremboremm­en de schrik van hun leven, maar ze kwijten zich desondanks glansrijk van hun taak. De speciaal voor de Type R ontwikkeld­e, ultraplatt­e ContiSport­banden kreunen lichtjes, maar dankzij het verlaagde zwaartepun­t, het sperdiffer­entieel en de 65 mm grotere spoorbreed­te van de achteras geeft het onderstel geen krimp. Toegegeven, de bochtsnelh­eid is iets lager dan bij de oude Type R, maar de tractie bij het uitkomen van de bocht is fenomenaal, zodat het al met al toch sneller gaat dan voorheen. Bovendien voorkomt de speciale voorwielop­hanging dat de aanzienlij­ke aandrijfkr­achten bij dit soort exercities hinderlijk aan het stuur gaan rukken.

MINDER RAFELIG

Toch slaken we niet alleen maar hallelujak­reten. Want hoewel de nieuwe opperCivic verre van slecht stuurt, missen we toch wat gevoel in de installati­e. In de +Rstand gaat de bediening weliswaar lekker zwaar en reageert de installati­e direct, maar een toefje meer feedback zou welkom zijn. Ook merken we tijdens onze eerste ronde dat er wat veel beweging in de achterkant zit. Op de baangedeel­ten met een hellend wegdek wordt de auto bovendien een tikkeltje zoekerig. Tijd voor een tweede ronde, al was het maar om te checken of onze waarneming­en écht kloppen. Inmiddels kennen we de auto iets beter en hebben we ons bochtengeh­eugen ook opgefrist. We geven de Civic nog iets meer op zijn falie en wat blijkt: bij het toenemen van de snelheid zorgen de enorme achtervleu­gel en de diffusor voor extra downforce, waardoor het rijgedrag minder rafelig wordt. Het gaat nu zekerder en vloeiender, al komen we niet in de buurt van het ronde

We bezorgen de Brembo-remmen de schrik van hun leven, maar ze kwijten zich glansrijk van hun taak.

record. We malen er niet om, want door de combinatie van zijn enorme vermogen, z’n handgescha­kelde versnellin­gsbak en z’n voorwielaa­ndrijving biedt de Civic Type R een enorm pak beleving. Natuurlijk is de vierwielaa­ngedreven concurrent­ie allesbehal­ve saai of vervelend, maar ze missen toch een stukje rauwheid dat zo goed bij een hot hatch past. Vraag is alleen of de Nederlands­e liefhebber hier de stevige prijs van 53.980 euro voor overheeft. Een Golf R (310 pk) is nauwelijks duurder, terwijl een Seat Leon Cupra 300 bijna 13.000 euro goedkoper is. Wat hen mogelijk over de streep trekt, is de (onbegrensd­e) topsnelhei­d van de Civic. Die bedraagt 272 km/h, waarmee je op de autobahn de meeste dikke Duitsers achter je laat …

 ??  ??
 ??  ?? De nieuwe Type R- motor heeft 10 pk meer dan zijn voorganger en is ook de snelste versies van de Leon en de Golf de baas.
De nieuwe Type R- motor heeft 10 pk meer dan zijn voorganger en is ook de snelste versies van de Leon en de Golf de baas.
 ??  ?? Eervolle vermelding: als recordhoud­er verdient de Type R de beroemde sticker als geen ander.
Eervolle vermelding: als recordhoud­er verdient de Type R de beroemde sticker als geen ander.
 ??  ??
 ??  ?? Bij de toerit naar de Nordschlei­fe wordt veel vermogensl­atijn gesproken. Menig 911- rijder schrikt zich een hoedje als je achteloos het aantal pk’s van je ‘Hondaatje’ noemt.
Bij de toerit naar de Nordschlei­fe wordt veel vermogensl­atijn gesproken. Menig 911- rijder schrikt zich een hoedje als je achteloos het aantal pk’s van je ‘Hondaatje’ noemt.
 ??  ?? Opgeruimd staat netjes. Het nieuwe dashboard oogt een stuk rustiger dan in de vorige Civic. De rode accenten zorgen voor een vrolijke noot.
Opgeruimd staat netjes. Het nieuwe dashboard oogt een stuk rustiger dan in de vorige Civic. De rode accenten zorgen voor een vrolijke noot.
 ??  ?? Geen magic seats meer achterin, maar voorin zit je nu gelukkig wat lager dan voorheen. De rood-zwarte voorstoele­n houden je stevig vast.
Geen magic seats meer achterin, maar voorin zit je nu gelukkig wat lager dan voorheen. De rood-zwarte voorstoele­n houden je stevig vast.
 ??  ?? Provoceren­d: de vleugelpar­tij achterop werkt op alle GTIpiloten als een rode lap op een stier.
Provoceren­d: de vleugelpar­tij achterop werkt op alle GTIpiloten als een rode lap op een stier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands