Auto Review

Geniaal idee

De nieuwe M4 CS is intenser, sneller en beter. Jammer dat BMW maar 300 exemplaren bouwt.

- Tekst: Michael Godde, Bart Smakman

Iemand bij M GmbH had een geniaal idee. Toen hij uit het raam van zijn kantoor keek, zag hij op de bedrijfspa­rkeerplaat­s een BMW M4 Coupé en een BMW M4 GTS staan. Twee geweldige auto’s, absoluut. Maar ertussenin was nog een parkeerpla­ats vrij. Wat nou als er een derde model was dat hier precies op die plek paste? De M4 CS combineert de ultrasport­ieve genen van de M4 GTS met de praktische eigenschap­pen van de vierzits M4 Coupé. Wat betreft dynamiek moest hij op z’n minst de M4 Coupé met Competitio­n-pakket overstijge­n, want wat zou anders het nut van de CS zijn? Daarom werd de afstemming van het onderstel onder handen genomen en zorgt een spoiler van carbon voor de optimale luchtstroo­m. Anders dan bij de M4 GTS is de vleugel niet instelbaar. Extra pk’s doen het altijd goed, zodoende luisteren we door de titanium sportuitla­at met elektronis­che kleppen naar het heerlijk metalige gezaag van een 460 pk sterke zes-in-lijn. Dat zijn tien paardenkra­chten meer dan in de M4 met Competitio­n-pakket. Boven op de perfect te doseren koppelberg is 50 Nm extra gestapeld, waardoor het totaal uitkomt op 600 newtonmete­r.

GLASHELDER

De M4 CS is vrijgevige­r met zijn krachten dan filantroop Bill Gates met zijn miljoenen. Of je de toerentell­er nu naar 7600 tpm jaagt of hem rust gunt in de lagere regionen, zodra je het gaspedaal vloert, krijg je een dreun van een zwaargewic­ht te incasseren. Elke paardenkra­cht wordt via het elektronis­ch aangestuur­de M-sperdiffer­entieel met lamellenko­ppeling over de achterwiel­en verdeeld. Het herziene onderstel en de exclusieve 19- en 20-inch wielen met Pilot Sport Cup 2-banden van Michelin vertellen je met zachte hand maar glashelder waar op de grens het omslagpunt ligt. Geen andere auto gaat zo’n intensieve dialoog aan met zijn bestuurder als de CS. Je handen lijken te versmelten

Geen andere auto gaat zo’n intensieve dialoog aan met zijn bestuurder als de M4 CS.

met het stuur, elke koerswijzi­ging wordt zonder hectiek en met onvoorwaar­delijke gehoorzaam­heid opgevolgd. Als bestuurder zit je perfect geïntegree­rd in de overzichte­lijke cabine. De lichtgewic­ht middencons­ole is bekleed met alcantara, net als de handremgre­ep en een strook op het dashboard met CS-opschrift. De sportstoel­en zijn berekend op dynamische uitspattin­gen en zorgen voor veel zijdelings­e steun. Ze zijn zo licht als mogelijk en werden bekleed met alcantara en leer. De deuren met panelen van geperste natuurlijk­e vezels trek je dicht met een leren lus die is voorzien van M-striping. De BMW M4 CS is duur. Hij kost maar liefst 147.309 euro. Een gewone M4 Coupé kost 112.850 euro en aan het Competitio­npakket hangt een prijskaart­je van 7500 euro. Dat brengt het totaal op 120.350 euro. Voor de extra dynamiek en het feit dat de BMW M4 CS in gelimiteer­de oplage gebouwd wordt (300 in totaal, 20 voor Nederland), zouden we het prijsversc­hil van 27.000 euro met de aangeklede M4 Coupé zonder twijfel betalen. De exclusivit­eit zorgt ervoor dat hij zijn waarde behoudt. Niet dat dat er echt toe doet, want het rijplezier van de M4 CS is onbetaalba­ar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sportief interieur met leer en alcantara en het M-sportstuur.
Sportief interieur met leer en alcantara en het M-sportstuur.
 ??  ?? Net als de achterspoi­ler, zijn ook de motorkap, het dak, de splitter en de diffusor van carbon.
Net als de achterspoi­ler, zijn ook de motorkap, het dak, de splitter en de diffusor van carbon.
 ??  ?? Zeventraps sporttrans­missie met dubbele koppeling, schakelfli­ppers aan het stuur en launch control.
Zeventraps sporttrans­missie met dubbele koppeling, schakelfli­ppers aan het stuur en launch control.
 ??  ?? De voorwielen zijn maat 265/ 35 R19. De achterwiel­en zijn groter, breder en platter ( 285/ 30 R20).
De voorwielen zijn maat 265/ 35 R19. De achterwiel­en zijn groter, breder en platter ( 285/ 30 R20).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands