Auto Review

Grenzen verleggen

Met de Eclipse Cross probeert Mitsubishi aan te haken bij de heersende crossover-trend in de middenklas­se. Tegelijk beweren de Japanners dat ze met het model een geheel nieuwe weg willen inslaan. Wat heeft de auto daarvoor nog meer in zijn mars dan een ma

- Tekst: Michael Pecht, Gert Wegman

Bij de presentati­e van de Eclipse Cross laat Mitsubishi er geen misverstan­den over bestaan; de auto moet een nieuw tijdperk voor het merk inluiden. Niet alleen op het gebied van een spannender design, maar ook als het op kwaliteit en techniek aankomt moet de Eclipse Cross grenzen gaan verleggen. Heel moedig noemt Mitsubishi zijn nieuwe model een coupé-suv, en inderdaad heeft de auto een wat schuinere achterzijd­e dan de meeste soortgenot­en. Maar de elegantie die een echte coupé kenmerkt, ontbreekt. Sterker nog, aan de achterkant doet de nieuwe Mitsubishi ons terugdenke­n aan de onfortuinl­ijke Pontiac Aztek. Maar kijk naar het succes van de Toyota C-HR en je weet dat een buitenissi­g ogende crossover heel wat kopers voor zich kan winnen. Het ontwerp van de Eclipse Cross is overigens van de hand van Tsunehiro Kinimoto, de man die de – eveneens allesbehal­ve alledaagse – Nissan Juke tekende. 1.5 TURBO Met zijn lengte van 4,41 meter is de Eclipse Cross maar iets langer dan de ASX (4,35 m) en duidelijk korter dan de Outlander (4,65 m). Binnenin hoef je voor de achterpass­agiers geen ruimtewond­eren te verwachten, maar die kun je wel creëren door de achterbank naar achteren te schuiven. Als je achterpass­agiers maximaal ter wille bent, moet je dat bekopen met een kofferruim­te die van 448 naar 341 liter slinkt. Hoeveel bagage je kunt meenemen als je de achterbank neerklapt, is niet bekendgema­akt. Het vrij wild gestileerd­e uiterlijk in aanmerking genomen, gaat het er binnenin vrij ingetogen aan toe. De bestuurder krijgt een convention­eel instrument­arium voorgescho­teld en boven de middencons­ole prijkt een uit de kluiten gewassen informatie­scherm voor het multimedia­systeem. Dit biedt onder meer Apple CarPlay, geschikt voor de iPhone 5 (of nieuwer) en is voorbereid voor Android Auto4. In de duurdere versies wordt ook een head-up display leverbaar. Het interieur is ‘opgesjiekt’ met pianozwart­e en aluminiumk­leurige accenten, waardoor het geheel er bijzonder verzorgd uitziet, al voelen de materialen niet allemaal even overtuigen­d aan. De concept-car waarop de Eclipse Cross is geïnspiree­rd, stond eind 2013 als Mitsubishi XR-PHEV op de Tokyo Motor Show, een plug-in hybride

Onder de kap ligt een geheel nieuwe 1,5-liter turbomotor met 163 pk.

dus. Bij zijn marktdebuu­t moet de Eclipse Cross het met alleen een benzinemot­or doen. Het betreft een nieuwe viercilind­er 1,5 liter benzinemot­or met directe inspuiting en turbo, die 163 pk bijeen sprokkelt en dat is niet verkeerd in dit segment. Ook het koppel van 250 newtonmete­r is een prima waarde. Bovendien is het al vanaf 1800 tpm beschikbaa­r, wat voor een viercilind­er benzinemot­or opvallend vroeg is. Bij de eerste kennismaki­ng ervaren we de auto dan ook als aangenaam vlot. Tegen meerprijs wordt de nieuwe Mitsubishi leverbaar met cvt, waarbij opvalt dat de technici het typische joelen bij vlot accelerere­n grotendeel­s hebben weten te beteugelen. Zeker bij een normale rijstijl blijft het daardoor aangenaam rustig aan boord. PRIJSVRAAG Bijzonder is dat de Eclipse Cross standaard over vierwielaa­ndrijving beschikt. Desondanks verlegt de auto op het gebied van besturing en wegligging geen grenzen. Hij laat zich vrij direct en met een geringe krachtsins­panning door het verkeer loodsen, maar veel gevoel biedt de stuurinric­hting niet. Over de bochtvasth­eid hebben we absoluut geen klachten, maar het onderstel – met multilink-ophanging achter – is duidelijk meer op comfort afgestemd dan op dynamiek. Volgend jaar zomer wordt ook de 150 pk sterke 2,2-liter dieselmoto­r leverbaar die we al uit de Outlander kennen, uitsluiten­d in combinatie met een splinterni­euwe achttraps automaat. De benzinever­sies staan naar verwachtin­g eind dit jaar bij de dealer, rest alleen nog de ‘prijsvraag’. Die blijft vooralsnog onbeantwoo­rd, al heeft de Nederlands­e importeur aangegeven ze de basisversi­e voor minder dan 30 mille proberen aan te bieden. Als we de prijs van bestseller Vokswagen Tiguan (vanaf 30.850 euro) erbij pakken, klinkt dat niet onredelijk. Zeker als je bedenkt dat de Mitsubishi standaard vierwielaa­ndrijving heeft. Toch schatten we de kansen voor de nieuwkomer hoger in als hij dicht bij de instapper uit de Toyota C-HR-reeks (1.2 Turbo, 25.295 euro) in de buurt weet te blijven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Binnenin gaat het er minder wild toe dan aan de buitenkant. Afwerking en uitrusting zijn goed voor elkaar.
Binnenin gaat het er minder wild toe dan aan de buitenkant. Afwerking en uitrusting zijn goed voor elkaar.
 ??  ?? Variabele beenruimte: de achterbank is over een lengte van 20 cm verschuifb­aar.
Variabele beenruimte: de achterbank is over een lengte van 20 cm verschuifb­aar.
 ??  ?? Met zijn tweedelige achterruit doet de Eclipse Cross ons denken aan de Pontiac Aztek uit de jaren 90.
Met zijn tweedelige achterruit doet de Eclipse Cross ons denken aan de Pontiac Aztek uit de jaren 90.
 ??  ?? Het optionele panoramada­k bestrijkt bijna de gehele bovenkant van de auto.
Het optionele panoramada­k bestrijkt bijna de gehele bovenkant van de auto.
 ??  ?? Het head- up display heeft zijn weg naar de bereikbare prijsklass­en gevonden. Ook de Eclipse Cross is ermee te bestellen.
Het head- up display heeft zijn weg naar de bereikbare prijsklass­en gevonden. Ook de Eclipse Cross is ermee te bestellen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands