Auto Review

Suv’s voor 7 strandjutt­ers

De Peugeot 5008 en de Skoda Kodiaq bieden plaats aan zeven personen. We testen de versies met automatisc­he versnellin­gsbak, want met zo veel praatjesma­kers aan boord heb je je handen vol.

- Tekst: Casper Winkelmann, Bart Smakman · Foto’s: Frank Ratering

De vraag naar suv’s is enorm en zowel Peugeot als Skoda geeft daar gehoor aan door een ruime suv voor zeven personen te introducer­en. Peugeot kiest ervoor om de positief ontvangen 3008 op te rekken en te verkopen onder de naam 5008. Zodoende wordt de gelijknami­ge mpv vervangen door een suv. Dat gebeurt tegenwoord­ig wel vaker: de Opel Crossland X volgt bijvoorbee­ld de Meriva op. Skoda verkoopt voornameli­jk hatchbacks, sedans en stationwag­ons en afgezien van buitenbeet­je Yeti, is de Kodiaq de eerste suv in het assortimen­t. Voor de directe vergelijki­ng laten we beide suv’s aanrukken met zeven zitplaatse­n, een viercilind­er benzinemot­or met pakweg 150 pk en een automatisc­he versnellin­gsbak. De Kodiaq is tegen meerprijs leverbaar met vierwielaa­ndrijving, maar die laten we achterwege, aangezien elke 5008 met voorwielaa­ndrijving van de band rolt.

IN-/EXTERIEUR De Skoda Kodiaq is berekend op het zware werk.

Als je plaatsneem­t achter het kleine stuur van de 5008, kijk je je ogen uit. Onder de voorruit zie je een digitaal instrument­arium en op de mid- denconsole prijken de futuristis­ch ogende keuzehende­l van de automaat en een rij fraaie schakelaar­s. De opstaande rand rechts ernaast maakt duidelijk dat deze knoppen exclusief voor de bestuurder zijn, de bijrijder moet er met zijn tengels van afblijven. Kijk je wat langer, dan valt op dat de middentunn­el best breed is en de armsteun in het portier je bewegingsv­rijheid verder inperkt. In de praktisch ingerichte Skoda hebben de bestuurder en bijrijder meer ruimte in de breedte en de hoogte. Op de achterbank zijn de verschille­n nog duidelijke­r: passagiers van 1,80 meter en langer komen in de Peugeot met het panoramada­k in aanraking. Als je lange kinderen of vrienden hebt, raden we aan om de meerprijs van het schuifdak in je zak te houden. Daarmee neem je niet alle bezwaren weg, want hun knieën botsen met de klaptafels die aan de voorstoele­n vastzitten. In de Kodiaq zitten lange mensen op de tweede zitrij niet verlegen om hoofd- of beenruimte. Dat is op de achterste zitrij wel anders: de twee uit de bagagevloe­r tevoorschi­jn komende zitplaatse­n zijn in eerste plaats bedoeld voor kinderen. In de Peugeot 5008 maken de twee wegklapbar­e en uitneembar­e stoelen op rij drie onderdeel uit van de standaardu­itrusting. In de Skoda Kodiaq moet je 890 euro bijbetalen. Een andere troef van de Peugeot is zijn gigantisch­e bagageruim­te van 780 tot 1940 liter. Hoewel de Skoda dat overtreft met een maximaal volume van 2065 liter, blijft er met vijf stoelen in stelling nog 650 liter over. Al is dat niets om over te klagen. Beide suv’s zijn flexibel in te richten, want je kunt de achterbank verschuive­n en de rugleuning verstellen. Voor het vervoeren van vlaggenmas­ten en schuifladd­ers komt de bijrijders­stoel met neerklapba­re rugleuning in de 5008 van pas. Als je vracht niet per se groot is, maar vooral zwaar, dan is de Kodiaq de betere keus. Hij vervoert tot 649 kilo en trekt een aanhanger van 1800 kilo. Als je de tuin gaat aanpakken met de 5008, dan zit je met 556 kilo aan tegelzand en 1350 kilo aan grindtegel­s aan de max. Beide auto’s hebben een omvangrijk­e veiligheid­suitrustin­g. Aangezien Peugeot de 5008 met krachtige benzinemot­or voorziet van de Allure-uitrusting, zijn de spoorassis­tent en de automatisc­he noodoproep bij de prijs inbegrepen. Voor 500 euro koop je het Safety Pluspakket met een automatisc­h noodremsys­teem, dodehoekwa­arschuwing en vermoeidhe­idsherkenn­ing. Het Drive Assist-pakket voegt daar voor 650 euro nog adaptieve cruisecon-

Als je vracht niet per se groot is, maar vooral zwaar, dan is de Kodiaq de betere keus.

trol aan toe. Beide pakketten samen kosten 1000 euro. Elke Skoda Kodiaq met 150 pk wordt geleverd als Ambition-uitvoering met automatisc­he noodoproep, vermoeidhe­idsherkenn­ing en een automatisc­h noodremsys­teem. Ook heeft de bestuurder een knie-airbag. De geteste Style-uitvoering voegt daar zijairbags voor en achter, plus led-verlichtin­g aan toe. Een spoorassis­tent en dodehoekwa­arschuwing kosten samen 1290 euro. Voor adaptieve cruisecont­rol is ook een meerprijs van toepassing, maar die is niet hoog: 290 euro.

COMFORT De Peugeot 5008 heeft stevige stoelen en een zacht onderstel.

De voorstoele­n van de 5008 zijn groot en stevig, die van de Kodiaq bieden meer zijdelings­e steun. Passagiers zitten ook lekkerder in de Skoda, want de drie stoelen die samen de achterbank van de Peugeot vormen, ondersteun­en je bovenbenen minder goed dan de bank in de Skoda. Achter in de Kodiaq zijn de armsteunen in de portieren ook beter geposition­eerd. Handige opbergvakk­en vinden we in beide suv’s, met in de Skoda zelfs twee dashboardk­astjes onder elkaar. De Peugeot heeft op

zijn beurt een groot opbergvak onder de middenarms­teun waar ook 1,5-literfless­en in passen. Wat betreft veercomfor­t is de 5008 de betere keus. Zijn schroefver­en en schokdempe­rs incasseren ook op hobbelwege­n de bulten en gaten zonder problemen. Bovendien komt de carrosseri­e na een dwarsriche­l of putdeksel snel weer tot rust. De Kodiaq is minder comfortabe­l geveerd en laat zich soms van zijn stuk brengen door oneffenhed­en die een grote suv eigenlijk zou moeten gladstrijk­en. Hij beschermt de inzittende­n wel goed tegen afrol, wind- en motorgelui­den.

MOTOR/TRANSMISSI­E De zware Skoda heeft minder pk’s, maar sprint sneller.

Met een testverbru­ik van 8,3 liter per 100 kilometer is de 5008 zuiniger dan zijn rivaal (8,9 l/100 km). Hoewel de 165 pk sterke 1,6-liter viercilind­er van de Peugeot krachtiger is dan de 1.4 TSI met 150 pk van de Skoda, verliest de 5008 de sprint. De Kodiaq bereikt al na 9,4 seconden de 100 km/h, de 5008 doet er 11,5 seconden over. En de Skoda is nog zwaarder ook. De Kodiaq dankt zijn goede prestaties aan de razendsnel schakelend­e zestraps transmissi­e met dubbele koppeling. Bij de automatisc­he zesbak in de 5008 ligt de nadruk op comfort en wordt minder fel van verzet gewisseld. Dat is aangenaam, maar het schiet niet op. Uiteindeli­jk behaalt de Peugeot wel de hoogste topsnelhei­d: 206 km/h tegenover 197 km/h voor de Skoda.

RIJEIGENSC­HAPPEN De Skoda presteert dynamische­r, mits het ESP het toelaat.

Aangezien de automatisc­he versnellin­gsbak van de 5008 geen haast maakt, gooit de suv van Franse komaf geen hoge ogen op het circuit. Bij het verlaten van bochten blijft hij secondelan­g in een te hoge versnellin­g rijden bij een te laag toerental, totdat eindelijk de juiste versnellin­g wordt ingelegd. Het kleine stuur zorgt ervoor dat je weinig stuurbeweg­ingen hoeft te maken, maar dat gevoel van wendbaarhe­id laat zich moeilijk vertalen naar snelle rondetijde­n. De Skoda racet wel lichtvoeti­g over de testbaan. Zijn besturing biedt meer terugkoppe­ling, wat leidt tot een meningsver­schil tussen de zelfverzek­erde bestuurder en het paniekerig­e ESP: de elektronic­a grijpt tijdens de slalomtest te vroeg en de rigoureus in. Op dit onderdeel scoort zijn comfortabe­le tegenhange­r zelfs beter. Op de remtest presteert de Kodiaq wel naar wens. Slechts 33 meter is nodig om van 100 km/h tot stilstand te komen. De Peugeot doet het wederom rustig aan en overbrugt 35,1 meter.

MILIEU/KOSTEN De Kodiaq is iets voordelige­r.

De Skoda Kodiaq is 5400 euro goedkoper dan de Peugeot 5008, maar het prijsversc­hil wordt kleiner zodra we hem aankleden naar Frans voorbeeld. De Style-uitvoering kost 2200 euro en de optionele derde zitrij 890 euro, wat het prijsversc­hil terugbreng­t tot 2310 euro. De Kodiaq behoudt ook beter zijn waarde dan de 5008, maar is duurder in de wegenbelas­ting. Dit komt door het hoge leeggewich­t van 1489 kilo, de 5008 legt maar 1340 kilo in de weegschaal. De vaste kosten voor onderhoud en verzekerin­g komen in grote lijnen overeen. Uiteindeli­jk is de Skoda iets vriendelij­ker voor je portemonne­e dan de Peugeot.

 ??  ?? Staar je niet blind op het vermogen. Met minder pk’s sprint de Skoda Kodiaq toch sneller.
Staar je niet blind op het vermogen. Met minder pk’s sprint de Skoda Kodiaq toch sneller.
 ??  ?? De werkplek in de Kodiaq is ruim, goed afgewerkt en zo futuristis­ch als een faxapparaa­t.
De werkplek in de Kodiaq is ruim, goed afgewerkt en zo futuristis­ch als een faxapparaa­t.
 ??  ?? De optionele derde zitrij bestaat uit twee stoelen die bedoeld zijn voor kinderen.
De optionele derde zitrij bestaat uit twee stoelen die bedoeld zijn voor kinderen.
 ??  ?? Bij de Ambitionui­tvoering worden de voor- en achterport­ieren beschermd met een stootrandj­e.
Bij de Ambitionui­tvoering worden de voor- en achterport­ieren beschermd met een stootrandj­e.
 ??  ?? Het digitale instrument­arium deelt veel informatie en is goed afleesbaar.
Het digitale instrument­arium deelt veel informatie en is goed afleesbaar.
 ??  ?? De drie verschuifb­are zitplaatse­n ondersteun­en je bovenbenen matig.
De drie verschuifb­are zitplaatse­n ondersteun­en je bovenbenen matig.
 ??  ?? SPANNEND DESIGN, SOEPEL GEVEERD De soepel geveerde Peugeot 5008 is de fijnere reisauto.
SPANNEND DESIGN, SOEPEL GEVEERD De soepel geveerde Peugeot 5008 is de fijnere reisauto.
 ??  ?? Er is veel te zien: een gave middencons­ole, een klein stuur en een hoog geplaatst instrument­arium.
Er is veel te zien: een gave middencons­ole, een klein stuur en een hoog geplaatst instrument­arium.
 ??  ?? Skoda Kodiaq 1.4 TSI ACT DSG-6
Skoda Kodiaq 1.4 TSI ACT DSG-6

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands