Auto Review

We zijn er bijna!

Elektrisch rijden staat op het punt van doorbreken. De accu’s worden groter en menig automerk heeft een elektrisch model in de showroom staan of in de pijplijn zitten. Wij gaan een dag hollen en stilstaan met de vernieuwde Volkswagen e-Golf.

- Tekst en foto’s: Bart Smakman

Verslapen. Schrik. Paniek. Zo meteen moet mijn vriendin in Oss zijn en ik zou haar wegbrengen. We gingen de rit vanuit Nijmegen gebruiken om te regenerere­n, slipstream­en, hypermilen, Eco Pro+’en en Think Blue’en – alles om in de buurt te komen van de NEDC-actieradiu­s van 300 kilometer. Dit betekent dat we een gemiddeld verbruik van 11,9 kWh/100 km moeten nastreven. Maar daarvoor is geen tijd, want we hebben haast. Er moet een spade mee naar Oss. We wikkelen er een plastic tas omheen, om maar niet het fraaie 2211 euro kostende leer in de e-Golf te bevuilen of te beschadige­n. Als we wegrijden, zit er 280 kilometer in de volle accu. Fluisterst­il naderen we het eerste rode stoplicht. De mate van regenerati­e (of ‘re-gen’) pas je aan door de keuzehende­l van de automaat naar links of rechts te drukken. Behalve frictievri­j uitrollen zijn er drie niveaus om uit te kiezen. Standje drie is ideaal om met een rood stoplicht in de verte het gaspedaal los te laten, waarbij de power-meter ver uitslaat naar ‘charge’ en de auto beheerst tot stilstand komt. De verkeerspl­einen in Nijmegen zijn berucht. Ze lijken op rotondes, maar hebben meerdere rijbanen en de auto’s die het plein oprijden krijgen voorrang. Zodra wij het Keizer Karelplein betreden, benutten we het acute koppel van de elektromot­or om de meute voor te blijven. De accu zit onder de voorstoele­n en de achterbank, en dat bezorgt de e-Golf een laag zwaartepun­t en een hoge mate van stabilitei­t. De besturing is direct, precies en prettig, zodat we elke opening op het drukke verkeerspl­ein kunnen benutten. Aangezien je ook zelf ieder moment links en rechts kan worden ingehaald, werkt met name de directe krachtreac­tie van de e-Golf geruststel­lend. Hij versnelt met hetzelfde gemak waarmee water uit de kraan stroomt.

STEKKEREN

Uiteindeli­jk arriveren we een kwartier te laat in Oss. De e-Golf denkt het met 41 kilometer achter de kiezen en een gemiddeld verbruik van 12,9 kWh/100 km nog 223 kilometer uit te houden. Mijn volgende stop is Purmerend. Daar zit een bedrijf dat tweedehand­s EV’s importeert. We gaan de e-Golf vergelijke­n met de meeste verkochte (betaalbare) elektrisch­e auto ter wereld: de Nissan Leaf. Voordat we met de elektrisch­e maatstaf gaan rijden, willen we de e-Golf aan de lader hangen. Na 134 kilometer vanaf Oss, over snelwegen waar je 100 of 120 mag rijden, is het verbruik opgelopen tot 14,0 kWh/100 km, staat de dagteller op 175 km en is de actieradiu­s gedaald tot 54 km. Daarmee komen we niet terug in Nijmegen. Bij de Albert

Heijn in Purmerend staan laadpalen, maar die worden in beslag genomen door een Renault Twizy, een BMW i3, een plug-in Volvo en een Mitsubishi Outlander. Teleurgest­eld dat alle plekken bezet zijn, maar blij te zien dat er massaal gestekkerd wordt, wijken we uit naar een carpoolpla­ats verderop. Daar staat ook een laadpaal. We pluggen in, wapperen met de laadpas en de lampjes op de paal worden rood: storing. Helaas pindakaas, geen stroom. Maar dat is een probleem voor straks, besluiten we, en we stappen in de Leaf.

110? 105? 95!

Twee dingen vallen op: wat is de bestuurder­sstoel van de Leaf aangenaam zacht en wat heb je weinig beenruimte. In de e-Golf kun je met je benen trappelen als Michael Flatley uit LordoftheD­ance, in de Leaf is die ruimte gevuld met dashboard. De elektrisch­e Volkswagen is vanbinnen strak en overzichte­lijk, met veel rechte lijnen en een groot, randloos scherm in het midden. De weergave op de displays is haarscherp en je kunt zelf kiezen welke informatie op het instrument­arium wordt weergegeve­n. Dit niveau moet de nieuwe Leaf die in september wordt onthuld op z’n minst evenaren ... We draaien met de Leaf de snelweg op en na 7 kilometer rijden is 20 kilometer actieradiu­s verdwenen. “U rijdt ook wel fel”, zegt de oudere man van het autobedrij­f. Fel? We rijden 114 km/h waar je 130 mag! Hoe hard zou hij rijden? 110? 105? “95! Soms zelfs 85.” Dat klinkt gevaarlijk. “Voor de vrachtwage­ns ga ik gewoon even op de vluchtstro­ok rijden.” Zulke capriolen zijn met de e-Golf niet nodig. Op de snelweg gaat het verbruik weliswaar omhoog, maar afgaande op de verbruikss­tijging van 12,9 naar 14,0 kWh is dat niet rampzalig voor de actieradiu­s. Daar komt bij dat de e-Golf simpelweg de fijnere auto is: hij biedt meer ruimte, rea- geert sneller op gasbevelen en stuurt lekkerder. Maar de e-Golf is ook een paar duizend euro duurder dan de Leaf.

SPOEDBERAA­D

De e-Golf heeft nog steeds stroom nodig om thuis te komen. We gaan terug naar de laadpalen bij Albert Heijn, waar ditmaal wel plek is. Bijna vier uur duurt het om de accu te vullen, verkondigt het instrument­arium. We gaan boodschapp­en doen en hopen op een wonder. Dat komt niet. Met een stuk of wat extra kilometers in de tank houden we spoedberaa­d. Drie kilometer verderop staan twee

De e-Golf versnelt met hetzelfde gemak waarmee water uit de kraan stroomt.

potige laadpalen van 22 kW. We voeren het adres in en kiezen niet de snelste, maar de kortste weg. Dat hebben we geweten: de e-Golf loodst ons door smalle straten en over talloze verkeersdr­empels. Het onderstel incasseert ze probleemlo­os en niet veel later hangt de Golf aan de lader. Hier duurt het opladen wederom bijna vier uur. De e-Golf benut blijkbaar maar 7,2 kW van het maximale laadvermog­en van 22 kW. Plan B treedt in werking: snelladen bij de Lidl in Zaandam, 15 kilometer verderop. Gelukkig is er een plek vrij bij het overdekte snellaadst­ation met zonnepanel­en op het dak. We halen het plastic kapje los dat de onderste helft van de connector afschermt, zodat de grote CCSstekker erin past. De grote snellader begint te zoemen en onze accu stroomt vol. Bij een Outlander die ook aan de stekker hangt, stopt het laden gek genoeg. Een foutmeldin­g verschijnt: er is niet genoeg stroom om op te laden, wacht tot de auto aan de andere lader klaar is. Dat zijn wij. Vandaag leren we veel over de eigenaardi­gheden van laadpalen ...

MEER DAN 200 KILOMETER

Met 183 kilometer onder vloer zetten we koers naar Nijmegen. De accu hoeft niet vol, want thuis wacht een laadpaal. We rijden in de Eco-stand, wat wil zeggen dat de e-Golf minder fel reageert op gasbevelen en 115 km/h als bovengrens hanteert. In de praktijk betekent dat voor ons 104 km/h rijden waar je 100 mag, en 115 km/h waar 120 is toegestaan. Na 121 kilometer komt Nijmegen in zicht en vertelt de boordcompu­ter dat we gemiddeld 99 km/h hebben gereden met een verbruik van (wederom) 14,0 kWh. Dat betekent dat je ruim 200, misschien wel 250 kilometer kunt rijden op een acculading (capaciteit: 35,8 kWh) en dat is voor ons genoeg.

 ??  ?? Deze aangename comfortsto­elen zitten in elke e- Golf. De leren bekleding kost 2211 euro.
Deze aangename comfortsto­elen zitten in elke e- Golf. De leren bekleding kost 2211 euro.
 ??  ?? Haal het plastic kapje los en de stekker van de CCS-snellader (tot 40 kW) kan erin.
Haal het plastic kapje los en de stekker van de CCS-snellader (tot 40 kW) kan erin.
 ??  ?? De nieuwe elektromot­or is efficiënte­r en krachtiger. Je krijgt 21 pk en 20 Nm meer. Het dashboard met groot randloos display en duidelijke knoppen kennen we van de normale Golf.
De nieuwe elektromot­or is efficiënte­r en krachtiger. Je krijgt 21 pk en 20 Nm meer. Het dashboard met groot randloos display en duidelijke knoppen kennen we van de normale Golf.
 ??  ?? Je bepaalt zelf welke informatie op het digitale instrument­arium verschijnt (meerprijs: 466 euro). Wij kiezen navigatie en verbruik.
Je bepaalt zelf welke informatie op het digitale instrument­arium verschijnt (meerprijs: 466 euro). Wij kiezen navigatie en verbruik.
 ??  ?? Als er niemand op de bijrijders­stoel zit, gaat de ventilatie aan die kant in de Eco-stand.
Als er niemand op de bijrijders­stoel zit, gaat de ventilatie aan die kant in de Eco-stand.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands