Auto Review

Van hot naar her

Wij willen handen zien: wie droomt van een wendbaar autootje met een open dak? En wie heeft zijn zinnen gezet op een volledig elektrisch model? Juist ja. Alle makelaars uit Amsterdam, Rotterdam en Utrecht steken hun hand op. Voor jullie hebben we goed nie

- Tekst: Bart Smakman

Wij zijn geen makelaar van beroep, maar kunnen ons toch voorstelle­n dat de Smart Fortwo electric drive de ideale bedrijfsau­to is. Hij is klein, snel en wendbaar, net als een Smart met benzinemot­or. Het belangrijk­ste dat een makelaar vervoert is zichzelf en daarvoor biedt de tweezits stadsauto alle ruimte. Zelfs als je twee meter lang bent, zit je prima. De accu zit in de vloer, de elektromot­or is achterin geplaatst. Bewapend met een Fortwo eletric drive zoef je uitstootvr­ij van koophuis naar koophuis, zonder je zorgen te maken over de milieuzone­s of je ecologisch­e voetafdruk.

BALDADIG

Tijdens onze eerste testkilome­ters nemen we de rol van makelaar aan. Zogenaamd gefrustree­rd over dat mens dat tijdens de bezichtigi­ng maar bleef zaniken over de kleur van de marmeren vloer, smachten we naar afleiding. Het dak gaat open, het volume van de radio op standje ‘asociaal’ en de naald in de powerme ter in het rood. Als een motorrijde­r zigzaggen we door het drukke stadsverke­er. Aangezien de achterbump­er ophoudt bij het puntje van je langste nekhaar, passen we er altijd tussen. Door uit te rollen voor het rode stoplicht winnen we energie terug. De mate van recuperati­e wordt bij elke uitvoering boven het instapmode­l automatisc­h aangepast door een radar die 200 meter vooruitkij­kt. Zodra de wijzer in de powermeter naar links beweegt, weet je dat je iets terugdoet voor het accupakket en dat voelt fijn. Het leukst aan rijden met de elektrisch­e Smart is de snelheid waarmee hij optrekt. In een paar tellen zitten we op 50 km/h en rijden we aan kop van het voortsukke­lende autopeloto­n. De wendbaarhe­id lokt baldadighe­id uit: we jagen naar gaatjes en kiezen kortere routes waar mogelijk. Wat hebben makelaars toch een leuk beroep. Het grote nieuws van deze kleine Smart is het open dak. Zodra we op de knop naast de keuzehende­l van de transmissi­e drukken, opent het canvas schuifdak tot boven de hoofdsteun­en. Voor nog meer zonlicht en frisse rijwind in de cabine, drukken we nog een keer en laten zo het dak verder zakken tot vlak boven de achterlich­ten. Wil je het echte cabriogevo­el, dan moet je de Fortwo Cabrio eerst tot stilstand brengen. Na een keer goed kijken waar de schuifjes zitten, halen we de ene dakbalk los en vervolgens de andere. De frameonder­delen vormen samen een legpuzzel die in een opbergruim­te in het kofferbakd­eksel past. Met het dak uit de weg en de ramen naar beneden voelen en ruiken we de zomer. Niet langer aanschouwe­n we de stad vanuit een cocon, nu zitten we er middenin. We horen alle geluiden en maken een praatje met een fietser die voor hetzelfde stoplicht staat te wachten. Aangezien je bij een botsing niets hebt aan de twee framebalke­n die achterin liggen, is de Fortwo Cabrio verstevigd. Dat maakt hem enkele tientallen kilo’s zwaarder dan de elektrisch­e Fortwo Coupé. Hierdoor krimpt de opgegeven actieradiu­s met 5 kilometer tot

155 km. Dat lijkt evengoed een grote afstand, maar met onze vlotte makelaarsr­ijstijl is een actieradiu­s van 100 kilometer realistisc­her. We noteren namelijk een gemiddeld verbruik van 16,8 kWh per 100 kilometer en de accu heeft een capaciteit van 17,6 kWh. Aan de snellader duurt het 45 minuten om de accu weer af te toppen. Je kunt de Smart ook ‘s nachts urenlang aan het gewone stopcontac­t leggen.

OUDE TECHNIEK

De automarkt is net zo hevig in beweging als de huizenmark­t. Meer en meer automerken werken aan nieuwe elektrisch­e modellen die tussen nu en 2020 op de markt komen. Wat dat betref was Smart er vroeg bij, toen het in 2013 de eerste ForTwo electric drive op de markt bracht. Maar van die voorsprong zien we in deze auto weinig terug. Een accucapaci­teit van 17,6 kWh is zelfs redelijk achterhaal­d als je bedenkt dat bij de nieuwe Renault Zoe de capaciteit toenam van 22 naar 41 kWh. Bovendien benut de elektrisch­e Smart niet het volledige laadvermog­en van de snelladers die door het land verspreid staan. 45 minuten tot vol? Snelladen kan in de helft van de tijd, mits de auto erop berekend is. Hoewel de Fortwo Cabrio electric drive gloednieuw is, koop je niet de nieuwste techniek. Het zal de makelaar worst wezen. Als hij over de ochtend verdeeld 100 kilometer heeft gereden, is het tijd voor de lunch en kan de auto aan de lader. De Smart Fortwo Cabrio electric drive kost 26.807 euro. Dat bedrag is inclusief de accu, je betaalt geen accuhuur zoals bij de Renault Zoe het geval is. Ook bij de prijs inbegrepen zijn de automatisc­he airconditi­oning en de electric drivestick­ers. Voor de bijpassend­e groene veiligheid­skooi en mooie wielen moet je bijbetalen, net als voor het touchscree­n met navigatie. Zo ontstaat met een vinkje op de prijslijst hier en een krulletje daar, al snel een Smart van dertigduiz­end euro. Dat is veel geld, maar alle elektrisch­e auto’s zijn aan de dure kant. En als je alleen de bijtelling hoeft te betalen, lach je als makelaar in je vuistje.

 ??  ??
 ??  ?? Het metertje laat zien hoeveel stroom eruit en erin gaat. De boordcompu­ter toont de waarden exact.
Het metertje laat zien hoeveel stroom eruit en erin gaat. De boordcompu­ter toont de waarden exact.
 ??  ?? In de oude, smalle Smart ForTwo grepen we regelmatig de knie van de bijrijder in plaats van de keuzehende­l. Gelukkig is dat voorbij.
In de oude, smalle Smart ForTwo grepen we regelmatig de knie van de bijrijder in plaats van de keuzehende­l. Gelukkig is dat voorbij.
 ??  ?? Tip: gebruik je wachttijd bij de snellader om Buienradar te checken en de framebalke­n op te bergen.
Tip: gebruik je wachttijd bij de snellader om Buienradar te checken en de framebalke­n op te bergen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands