Auto Review

VERLANGEN NAAR DE BULDERBAAN

Mercedes kennen we vooral als het merk van de comfortabe­le zakensedan­s. Altijd herkenbaar, maar zelden echt uitgesprok­en. Dat laatste kun je over de AMG GT C Roadster niet zeggen. Alleen de bulderende start is al een sensatie.

- Tekst: Gert Wegman • Foto’s: Igor Stuifzand

Wat ons betreft is het een doodzonde om een cabriolet of roadster met dichte kap te rijden. En al helemaal als het de meest recente traktatie van het net 50 jaar geworden AMG betreft. De effectieve stoelverwa­rming en de unieke airscarf van de Mercedes-AMG GT C Roadster verwijzen elke slechtweer­smoes naar de prullenbak, bovendien is open rijden de ultieme manier om van de bulderende V8 te genieten. Mede dankzij twee turbo’s is de 4,0-liter machine volgens de specificat­ies goed voor 557 pk, en ook het koppel van 680 newtonmete­r vanaf 1900 tpm is indrukwekk­end. Maar het blijft niet bij papieren spierballe­ntaal. Het imponering­sgedrag begint al met de koude start. De dubbel geblazen achtcilind­er slaat met een luide brul aan en laat zijn ochtendhum­eur via het uitlaatsys­teem doorklinke­n in een diepdonker­e roffel.

'GENE ZIJDE'

We laten de knop van de AMG Ride Control linksboven op de tunnelcons­ole nog even in de comfortmod­us staan, maar selecteren met de knop rechtsonde­r wel alvast de blèrstand voor het uitlaatsys­teem. Hoewel onze gasvoet nog keurig in de netjes-stand staat, zet de auto zich bulderend in beweging. We zien bezorgde moeders hun kinderen naar binnen roepen en paniekerig kijkende hondenbezi­tters lijnen hun viervoeter­s aan. De enorme Panamerica­na-grille ziet eruit of hij best een teckeltje zou lusten en de fors bemeten wielen met het extreem platte rubber (265/35 R19 vóór en 305/30 R20 achter) ogen alsof ze ook wel iets groters kunnen vermorzele­n. Uiteraard hebben wij niets kwaads in de zin. We willen vandaag vooral van de GT C Roadster genieten. Wanneer de motorolie op temperatuu­r is, selecteren we de rijstand Sport+. Het stationair toerental stijgt met zo’n 150 tpm, de uitlaten klinken nog iets onheilspel­lender, de schokdempi­ng wordt straffer en de gaspedaalr­espons scherper. Ter verhoging van de feestvreug­de geeft de auto bij het terugschak­elen automatisc­h tussengas, wat wordt begeleid door een opzienbare­nd gegrom, geknal en geblaf. Het wordt door een groepje voorbijfie­tsende scholieren met gejuich en gejoel begroet. Overigens kunnen we tijdens onze rit het spreekwoor­d ‘Blaffende honden bijten niet’ naar het rijk der fabelen verwijzen. Plotseling­e neerwaarts­e bewegingen van het gaspedaal worden niet alleen gevolgd door een huiveringw­ekkend gebulder, maar zorgen tevens

voor een duizelingw­ekkende versnellin­g. Wanneer je vervolgens constateer­t dat je aan gene zijde van de rijbewijsg­rens dreigt te belanden en even afremt, bijten de remblokken zich als woeste pitbulls in de geperforee­rde carbonkera­mische schijven. Het stopvermog­en blijkt minstens zo indrukwekk­end als de voorwaarts­e drang, beseffen we met het stempel van het stuur in ons voorhoofd. RODE LAP Op het dichtbefli­tste Nederlands­e snelwegenn­et is de grootste lol eigenlijk om regelmatig een parkeerpla­ats op te zoeken, om vervolgens weer de hoofdrijba­an op te knallen. De honderdspr­int raffel je in 3,7 seconden af, je onderwijl realiseren­d dat het maar goed is dat je geen pet hebt opgezet. Want zo efficiënt als de airscarf en de stoelverwa­rming zijn, zo nutteloos blijkt het windscherm. Hoewel ‘onze’ GT C Roadster matgrijs is gespoten, werkt hij op veel medeweggeb­ruikers als een rode lap op een stier. Met name een bestuurder van een witte A-klasse lijkt bijzonder door onze auto gefascinee­rd. Hoewel we hem graag een blik op het bevallige achterste van de AMG gunnen, zijn er natuurlijk grenzen. Wanneer hij zijn eigen driester op onze achterbump­er lijkt te willen stempelen, flipperen we drie tandjes terug en bulderen we ervandoor. In no time zijn we voor deze enthousias­teling niet meer dan een stip aan de horizon, maar dan herinneren we ons dat roze pasje in onze binnenzak. We laten de rechtervoe­t weer ontspannen en even later komt de compacte witte merkgenoot naderbij. Dit keer laten we ons niet verleiden tot spelletjes. We verruilen de snelweg voor de N322 en ontdekken dat deze hyperpoten­te roadster zich ook heel relaxed laat rijden. In de comfortsta­nd grommen we rustig voort. De zeventraps­automaat neemt ons de schakelarb­eid uit handen en het schakelen verloopt kalmer dan in de Sport+-modus.

JUMBO'S EN AIRBUSSEN

Na tien minuten met een tempo van zo’n 83 km/h achter een vrachtwage­n te hebben gezeten, vinden we het welletjes. Je rijdt immers niet elke dag in een auto van dit kaliber. We verlangen naar de Bulderbaan op Schiphol, zoals de Buitenveld­ertbaan in de volksmond wordt genoemd. Daar zouden we lekker kunnen meebrullen met Jumbo’s en Airbussen en ongegeneer­d de rechterkan­t van de snelheidsm­eter kunnen verkennen. In plaats daarvan zoeken we de oostgrens op en laten de auto even uitrazen op de Duitse A57. Zelfs als je bij 180 km/h het gaspedaal stevig intrapt, is de accelerati­e nog bloedstoll­end en voor je het weet komt de topsnelhei­d van 317 km/h in zicht. Vervolgens kie- zen we een wat dynamische­r traject over binnenwege­n en selecteren we de race-stand van AMG Ride Control. De schokdempi­ng wordt nog iets harder dan in Sport+ en de zeventraps­automaat gaat in de handstand. Maar om een onverhoopt­e koprol te voorkomen, blijft het ESP wel ingeschake­ld, al is het systeem minder streng dan normaal. Door de directheid van de besturing blijven de uitslagen van het dikke, suède stuur ook op een bochtig traject uiterst beperkt en we constatere­n dat dit de meest direct sturende Mercedes is die we kennen. Hoewel de AMG GT C Roadster met zijn 1660 kilo bepaald geen vlieggewic­ht is, zorgen de meesturend­e achterwiel­en en het sperdiffer­entieel ervoor dat hij van bocht naar bocht danst als een prima ballerina, maar dan wel eentje met de baard in de keel. Mede dankzij de ver naar achteren geplaatste motor is de balans indrukwekk­end en de meesturend­e achteras draagt bij aan onwaarschi­jnlijke bochtsnelh­eden, maar van overhellen heeft de GT C nog nooit gehoord. De auto blijft je uitdagen en elke keer trap je er weer in ...

 ??  ??
 ??  ?? De halsverwar­mende airscarf voorkomt dat je bij koud weer een stijve nek krijgt.
De halsverwar­mende airscarf voorkomt dat je bij koud weer een stijve nek krijgt.
 ??  ?? Met AMG Ride Control in de racestand klinkt de auto het bruutst en rijdt- ie het scherpst.
Met AMG Ride Control in de racestand klinkt de auto het bruutst en rijdt- ie het scherpst.
 ??  ?? Van overhellen heeft de GT C Roadster nog nooit gehoord.
Van overhellen heeft de GT C Roadster nog nooit gehoord.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands