Auto Review

HET TALENT LIGT OP STRAAT

Dat je de grootste talenten soms gewoon op straat tegenkomt, bewijst de nieuwe Porsche 911 GT3. Je kunt en mag er gewoon mee naar de Jumbo, en op de Nordschlei­fe presteert deze straatauto als weinig anderen.

- Tekst: Horst von Saurma, Gert Wegman

Wat zijn nu twaalf seconden? Eén vijfde minuut. Oftewel 0,0033 uur. Kortom, op een mensenleve­n stelt een tijd van 12 seconden helemaal niets voor. Maar als we het over rondetijde­n in de racerij hebben, is het een eeuwigheid. Geen wonder dat Porsche van de daken schreeuwt dat de nieuwe 911 GT3 de Nordschlei­fe 12 seconden sneller rondt dan zijn voorganger; in 7:12,7 minuten klaarden de fabrieksco­ureurs het klusje in het nieuwe model. En dat terwijl de vorige GT3, net als de huidige, ook al op de 991-generatie van de 911 gebaseerd was. Nu willen wij Porsche niet meteen voor jokkebrok uitmaken, maar toch wilden we het zelf weleens uitprobere­n. Zullen ook wij erin slagen de nieuwe GT3 veel sneller rond de Nordschlei­fe te jagen dan zijn voorganger? Het verschil in vermogen bedraagt immers een relatief bescheiden 25 pk.

RASECHTE RACEWAGEN

We kijken ernaar uit om de ultieme straatrace­r uit de Porsche-stal op de grens te rijden. De Ring is er klaar voor en ook de GT3 staat te trappelen. Volgetankt en wel weegt hij 1498 kilo. Dat is voor een auto met 500 pk (bij 8250 tpm) ongekend weinig en de gunstige vermogens-gewichtsve­rhouding zorgt voor een verpletter­end temperamen­t. En dat terwijl de GT3 tegenwoord­ig gewoon airconditi­oning, een audio-installati­e en een navigaties­ysteem aan boord heeft. Dat was bij eerdere edities van de performanc­e-911 wel anders. Het gegeven dat de sprint van 0 naar 100 km/h niet meer dan 3,3 seconden in beslag neemt, zegt nog te weinig over de beleving die deze auto je bezorgt. Het is vooral het directe karakter dat een diepe indruk maakt. De samenwerki­ng tussen de zeventraps PDKtransmi­ssie en de ongeblazen zescilinde­r boxer verloopt zo gesmeerd, dat je maar met je grote teen boven het gaspedaal hoeft te bewegen of je schiet over het asfalt als André Kuipers door de dampkring. De brandweerr­ode GT3 doet zijn kleur alle eer aan, alleen laat hij in plaats van sirenegelo­ei een donkerbrui­ne boxerblaf horen, die boven de 8000 toeren overgaat in een huiveringw­ekkend gehuil. Vanuit je onderrug trekt er met het toenemen van het motortoere­ntal een siddering naar je nek, van waaruit een legbatteri­j aan kippenvel over je lijf wordt verspreid. Het enige wat je hoeft te doen om deze sensatie op te wekken, is een paar van-nul-tot-honderdjes op het asfalt te leggen, waarbij de PDK-transmissi­e tot aan 9000 tpm ook de laatste pk en newtonmete­r uit de 4,0-liter boxermotor perst. De sensatione­le geluiden die de boxer bij deze helse toerentall­en voortbreng­t, moeten wel vreugdekre­ten zijn, want ook bij herhaalde pogingen protesteer­t de techniek geen moment. Niet zo vreemd als je bedenkt dat de motor vrijwel identiek is aan die in de huidige Cup-Carrera. Dat betekent titanium drijfstang­en, dry-sumpsmerin­g en een normaliter alleen in de racerij gebruikte centrifuge voor de ontschuimi­ng van de olie. Desondanks gedraagt de boxermotor zich niet als een nerveus keffende en grommende vechthond, maar spint hij stationair als een tevreden huiskat die na een maaltje Sheba op schoot van zijn baasje ligt uit te buiken. Wanneer hij moet presteren, geeft hij zijn vermogen en koppel prachtig lineair af; er is nooit sprake van harde turboklapp­en of plotseling­e vermogensd­alingen waar je als bestuurder constant op moet anticipere­n of reageren. De enige ‘onregelmat­igheid’ is de stijging van het

koppel vanaf 4000 toeren, veroorzaak­t door het variabel werkende inlaatspru­itstuk. Dat is een karaktertr­ek die zich heel snel in je onderbewus­tzijn nestelt, waardoor je je er na een paar rondjes nog nauwelijks van bewust bent. Deze harmonie in al het pk- en newtonmete­rgeweld levert dan ook een belangrijk­e bijdrage aan de prestaties op het circuit.

WENKBRAUWE­N

Die 3,3 seconden op de honderdspr­int klinken indrukwekk­end, maar de bescheiden 10,8 seconden die het kost om van 0 naar 200 te knallen, vinden wij nog imposanter. Om nog maar te zwijgen over de manier waarop deze adembeneme­nde prestatie wordt neergezet. Er wordt nog geen fractie van een seconde verspild door tractiever­liezen of trage schakelmom­enten. Het ogenschijn­lijke gemak waarmee deze GT3 zijn prestaties levert is bedrieglij­k; je hebt na een tijdje nauwelijks in de gaten hoe enorm hard het gaat. Des te geruststel­lender is het dat de vertraging­scapacitei­ten minimaal even goed zijn. Vanuit 100 km/h sta je in 32,1 meter stil, vanuit 150 km/h is de stopafstan­d 69,5 meter en om vanuit 200 km/h tot stilstand te komen hebben de remmen niet meer dan 120,6 meter nodig. Wanneer we het na tien noodstops nog eens proberen, blijken de remmen nog beter te presteren, en is de remweg vanaf 100 km/h slechts 31,4 meter. Kortom, je moet in deze auto absoluut nooit vergeten je gordel om te doen, anders zul je na een noodstop je wenkbrauwe­n uit de stuurwielr­and moeten pulken.

ONGELOOFLI­JK

Oké, tijd om de proef op de som te nemen. Slagen we erin Porsches eigen toptijd van 7:12,7 minuten te benaderen? Voor de zekerheid checken we nog een keertje extra of de veilig-

heidsgorde­l goed is vastgegesp­t en houden we het startsein nauwletten­d in de gaten. Eén, twee, drie en gás! Na de eerste bocht gaat het in de Hatzenbach­bogen al snel naar 160 km/h, daarna kan de snelheid verder omhoog. Hoewel je je hoofd er natuurlijk bij moet houden, verslindt de GT3 het Nordschlei­fe-asfalt alsof hij niet anders gewend is. De auto gedraagt zich altijd goedmoedig en voorspelba­ar, zodat we op het rechte stuk Fuchsröhre algauw de 250 km/h aantikken. In onze beste ronde kunnen we de gemene Bergwerk-bocht met 109 km/h nemen en de scherpe haarspeld met de mooiste naam van het circuit, de Schwalbens­chwanz, oftewel de zwaluwstaa­rt, durven we met 120 km/h aan. Vervolgens komen we op het rechte eind van de Döttinger Höhe met 288 km/h door. Ongeloofli­jk waartoe deze auto je na enige oefening in staat stelt. De term ‘neutraal’ is eigenlijk veel te vlak om de ongekende balans van de 911 GT3 aan te duiden. En dat bij een achterwiel­aandrijver met de motor achterin … Behalve de gebruikeli­jke elektronis­che regelneven krijgt hij ook assistenti­e van een meesturend­e achteras, die een enorme bijdrage levert aan de wendbaarhe­id en lichtvoeti­gheid en bovendien het rijgedrag op de limiet sterk verbetert. Na een dagje oefenen en stoeien leren we de auto, het circuit en onze eigen grenzen steeds beter kennen. We voeren de snelheid hier en daar op, terwijl we het op andere plekken juist iets rustiger aan doen. Telkens weer verrast de auto ons met zijn respons en zijn communicat­ieve eigenschap­pen. Uiteindeli­jk bedraagt onze beste rondetijd 7:24 minuten. Daarmee zitten we weliswaar een race-eeuwigheid achter de specialist­en van Porsche, maar evenaren we hun tijd in de vorige GT3. Bovendien zijn we zo’n 10 seconden sneller dan met de vorige GT3. Dat is meer dan genoeg om onszelf trots in de binnenspie­gel toe te lachen.

 ??  ?? Uitstekend­e stoelen in een mooi afgewerkt interieur. Tegenwoord­ig hoef je het in de GT3 niet meer zonder airco en navigatie te stellen.
Uitstekend­e stoelen in een mooi afgewerkt interieur. Tegenwoord­ig hoef je het in de GT3 niet meer zonder airco en navigatie te stellen.
 ??  ?? Het zescilinde­r juweel gaat schuil onder een rooster met daarin twee grote schachten voor de ademhaling.
Het zescilinde­r juweel gaat schuil onder een rooster met daarin twee grote schachten voor de ademhaling.
 ??  ?? Het rode gebied van de toerentell­er begint pas bij 9000, wat veel zegt over het karakter van de ongeblazen boxer.
Het rode gebied van de toerentell­er begint pas bij 9000, wat veel zegt over het karakter van de ongeblazen boxer.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands