Auto Review

Afkopen en wegwezen

Op vakantie, weg van alle dagelijkse beslommeri­ngen, denken veel mensen na over een mogelijke nieuwe baan. Alleen wat gebeurt er met het doorlopend­e contract van je leaseauto?

-

Het zal veel mensen bekend voorkomen: op de camping in de Auvergne, het strand in Barcelona of de boerderij in Toscane denk je na over het leven. Wat zou je anders doen als je na de vakantie weer in Nederland terugkomt? Meer sporten? Meer tijd besteden aan je gezin en hobby’s? Ondanks de degradatie tóch die seizoenkaa­rt van NEC kopen? Vaak komt ook het werk voorbij. Is het nog wel leuk en uitdagend genoeg? Of is het misschien toch eens tijd om ergens anders te gaan solliciter­en? Stel dat je, eenmaal weer in Nederland, daadwerkel­ijk op een andere baan sollicitee­rt én wordt aangenomen. Dan moet je veel regelen. Wat gebeurt er bijvoorbee­ld met je auto van de zaak? Vaak wordt er door de werkgever gevraagd de auto mee te nemen naar de nieuwe werkgever. Maar het kan ook zijn dat je een afkoopsom moet betalen, omdat je het leasecontr­act niet hebt uitgediend. De VZR staat je dan graag met raad en daad bij, want de afkooprege­lingen zijn vaak ondoorzich­tig en kunnen flink in de kosten lopen. Enkele duizenden euro’s is daarbij heel normaal. Niet alleen als je zelf je afkoopsom moet betalen, maar ook voor de onderhande­lingsposit­ie bij je nieuwe werkgever.

HET LIJKT EEN DETAIL …

Als je een arbeidscon­tract sluit, lijkt de afkooprege­ling voor je leaseauto in de autoregeli­ng een detail. Bovendien hebben mensen vaak het idee dat ze wel akkoord móeten gaan: tekenen ze niet, dan krijgen ze de auto niet. Dit kan uiteindeli­jk een grote kostenpost worden. De VZR adviseert om je hiertegen te wapenen en heeft een ruime ervaring met het helpen van leaserijde­rs met dit soort problemen. Wat je bijvoorbee­ld kunt doen, is voordat je getekend hebt bezwaar aantekenen tegen de afkoopsom. Als je met een afkoopsom te maken hebt, check dan of hij zonder btw is en of het bedrag in jouw ogen reëel is. Vind je de afkoopsom te hoog en kom je er onderling niet uit met je werkgever? Dan kan de VZR een second opinion voor je doen. Daarbij wordt de specialist­ische kennis van VZR gecombinee­rd met reeele praktijkvo­orbeelden. Als de berekening van de afkoopsom door de werkgever verkeerd is, kan VZR voor je bemiddelen. De VZR heeft bovendien met succes rechtszake­n ondersteun­d die uiteindeli­jk door de berijder werden gewonnen. De belangrijk­ste overwinnin­g staat zelfs bekend als het 'VZR-arrest'.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands