Auto Review

Niet alléén winnaars

Na een halfjaar kunnen we concludere­n dat het met de Nederlands­e autoverkoo­p een stuk beter gaat dan vorig jaar. De teller staat nu op 226.509, tegen 193.914 in dezelfde periode van 2016. Toch zijn er ook verliezers.

- Tekst: Gert Wegman

Volgens de berichten gaat het crescendo met de Nederlands­e economie. Het aantal banen stijgt, evenals de verkoop van duurzame consumente­ngoederen, zoals auto’s. Het lijkt erop dat het verkoopcij­fer van 2015 (449.350) dit jaar wordt overtroffe­n, waarmee 2017 het beste jaar wordt sinds 2012. In de merkenrang­lijst zien we geen al te grote verschuivi­ngen. Bij de modellen is er meer aan de hand.

FORSE WINST TOYOTA

Net als vorig jaar rond deze tijd is Volkswagen lijstaanvo­erder, maar de voorsprong op de nummer twee, Renault, is flink geslonken. Dat zien we ook terug in de marktaande­len. Dat van Volkswagen is licht gedaald, terwijl Renault juist een groter stuk van de taart opeist. En het is dubbel feest bij Renault, want de Clio is tot dusver de bestverkoc­hte auto van Nederland. Opel wint licht, vooral dankzij de Astra en de Karl (op 4 en 5). Het handhaaft zich op plaats 3, gevolgd door Peugeot, Ford en Kia. Op plek 7 staat Toyota. De Japanners zijn één plaatsje geklommen, en het marktaande­el steeg fors: van 4,2 naar 5,4 procent. Dat is deels te danken aan de goed scorende Aygo (met 4001 op 12) en aan het succesvoll­e debuut van de C-HR (2805 stuks, 23e plaats). Ondanks stijgende verkopen zakt BMW van 7 naar 8, bovendien zagen de Beiers hun marktaande­el licht dalen. De nieuwe 5-serie doet het uitstekend (1769 stuks, 36e) en is op dit moment zelfs de best verkopende BMW. De 3-serie heeft juist een stevige duikeling gemaakt (van 25 naar 38). Skoda handhaaft zich keurig op de negende positie, maar noteert ook een dalend marktaande­el. De Octavia (20) doet het als vanouds goed, maar de Superb (van 39 naar 76) moet een flinke veer laten. Gelukkig voor Skoda wordt het verlies van de Superb gecompense­erd door nieuwkomer Kodiaq. Op nummer 10 vinden we Mercedes, dat Citroën heeft verdrongen. Vooral de GL-modellen doen het beter dan vorig jaar, maar ook de nieuwe E-klasse (999 auto’s) zorgt voor een boost. Citroën moet ondanks de prima cijfers van de nieuwe C3 ook Volvo voor laten gaan. De S/V90 legt de Zweden geen windeieren, maar de V40 (24e) blijft de bestseller van het merk.

TIGUAN ALS EEN KOMEET

We hadden al vastgestel­d dat de BMW 3-serie (van 25 naar 38) behoorlijk heeft verloren, maar de duikvlucht van de Golf is nog opmerkelij­ker. De voormalig nummer 1 incasseert een verkoopdal­ing van een kleine 500 stuks en komt niet hoger dan een 7e plaats. Ook de Passat staat in de min. De middenklas­ser tuimelt van 21 naar 41. De Up en de Polo boeken juist een flinke verkoopwin­st en staan op 2 en 3. Andere zakkers zijn de Peugeots 108 en 208, die na een verlies van zo’n 800 auto’s elk, gebroederl­ijk plaats 5 en 6 verruilen voor plek 13 en 14. Terwijl concurrent­en als de Volkswagen Up, de Kia Picanto en de Opel Karl het juist zo goed doen, behoort de Hyundai i10 tot de grote verliezers: met 622 auto’s in de min zakt hij van 13 naar 25, en de Renault Twingo treft een soortgelij­k lot. De meest opmerkelij­ke stijgers vinden we vooral onder nieuwe generaties van bestaande modellen. Zo steeg de Renault Mégane van 47 naar 11 en ging de Tiguan als een komeet van 104 naar 17. Ook de (nieuwe) Peugeot 3008 (36e) doet het uitstekend. Een voorbeeld van een oudje dat het goed doet, is de Volvo XC60. Die zag zijn verkoopcij­fer bijna verdubbeld­en en gaat van 84 naar 66. We zijn benieuwd of het nieuwe model hier overheen gaat.

 ??  ?? De Renault Clio staat op 1, maar ook de nieuwe Mégane gaat als een speer.
De Renault Clio staat op 1, maar ook de nieuwe Mégane gaat als een speer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands