Auto Review

Midi-suv’s

Ze werden aan verschille­nde kanten van de aardbol ontwikkeld, maar het verschil tussen de nieuwe Mazda CX-5 en Peugeot 3008 beslaat beslist geen halve wereld. In een poging de beste auto aan te wijzen, testen we beide modellen in hun meest complete uitvoe

- Tekst: Elmar Siepen, Igor Stuifzand · Foto’s: Daniela Loof

Mazda CX-5, Peugeot 3008

Natuurlijk bestaat er verschil tussen de jongste edities van de Mazda CX-5 en de Peugeot 3008. Alleen al door de afwijkende inzichten op designgebi­ed hebben de Japanners en de Fransen ieder een midisuv met een geheel eigen identiteit gebouwd. De Mazda CX-5 is een vloeiend gelijnde auto, de Peugeot 3008 is hoekig en vierkant. Een soortgelij­k verhaal gaat op voor het interieur: terwijl het dashboard van de Mazda van een eenvoudige schoonheid is, maakt het instrument­arium van de Peugeot diepe indruk met zwierige lijnen, kleurige tft-displays en prachtige details als de tuimelscha­kelaars in de middencons­ole. Maar beide midi-suv’s hebben meer te bieden dan enkel een verleideli­jk uiterlijk en interieur. Praktisch gebruiksge­mak en een hoge zitpositie worden gecombinee­rd met sportieve rijeigensc­happen, uistekende prestaties en een zeer uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g. We testen de krachtigst­e diesel- versies van beide modellen, die uitsluiten­d geleverd worden met de meest omvangrijk­e uitrusting die beschikbaa­r is. De Mazda CX-5 SkyActiv-D 175 GT-M met standaard vierwielaa­ndrijving en automatisc­he transmissi­e kost 53.990 euro, de Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 GT EAT6 – waarbij de voorwielen voor de vermogenso­verdracht zorgen – staat voor 49.650 euro in de prijslijst.

IN-/EXTERIEUR Eenvoudige­r bediening in de Mazda, meer flexibilit­eit in de Peugeot.

Voorin of achterin, in de CX-5 en de 3008 is niet beknibbeld op de leefruimte van de passagiers. Iedereen zit riant. Dat de Mazda 11 centimeter langer is dan de Peugeot, merk je pas wanneer je de achterbank neerklapt. Er gaat 1620 liter bagage in de CX-5, de 3008 biedt ruimte aan 1482 liter. Maar halverwege de laadvloer moet de lading in de Mazda wel over een vervelend hoge rand worden getild. In de Peugeot is de vloer helemaal vlak. In het voordeel van de Peugeot spreken bovendien het grotere laadvolume wanneer de achterbank in gebruik is (520 liter tegenover 506 voor de Mazda) en het grotere laadvermog­en. In totaal mag de 3008 een mensen- en tassenmass­a van 460 liter vervoeren, de CX-5 torst een koffer of kind van 32 kilo minder. Overigens mag er wel een zwaardere aanhanger aan de trekhaak van de CX-5 worden gehangen: een geremde 2100 kilo. De Peugeot is met een trekgewich­t van 1700 kilo trouwens ook geen slapjanus. De gebruiksvr­iendelijkh­eid van het multimedia- en infotainme­ntsysteem is bij de Mazda het grootst. Je koppelt je mobiele telefoon iets gemakkelij­ker en je bladert vlotter door het menu dan in de Peugeot. In de CX-5 heb je de schakelaar­s voor de klimaatbeh­eersing direct onder handbereik, in de 3008 moet je met het aanraaksch­erm eerst naar het juiste menu ‘zwiepen’. De veiligheid­suitrustin­g

van beide auto’s is zeer compleet, met standaard een head-up display, een spoor- en vermoeidhe­idsassiste­nt, full led-verlichtin­g, dodehoekwa­arschuwing en een automatisc­h noodremsys­teem. De Mazda heeft standaard een adaptieve cruisecont­rol, Peugeot rekent daarvoor een meerprijs van 500 euro. De 3008 is voorzien is van een SOS-functie waarmee in geval van een ongeluk automatisc­h een telefonisc­he verbinding met de hulpdienst­en kan worden gelegd, op de CX-5 levert Mazda een soortgelij­k systeem niet. Een head-up display is dan weer wel standaard, deze voorzienin­g heeft in de 3008 plaatsgema­akt voor de hoog boven het stuur geplaatste iCockpit. De interieurm­aterialen zijn in de Mazda en de Peugeot van dezelfde uitstekend­e kwaliteit. De Japanners hebben echter meer aandacht besteed aan de pasvorm van alle panelen. Overal waar je kijkt zijn de naden en kieren uiterst smal. In de Peugeot zit zichtbaar meer ruimte tussen de verschille­nde componente­n van het dashboard.

COMFORT De stoelen van de Peugeot zitten voortreffe­lijk.

De stoelen in de 3008 geven je lichaam een prettige houvast en bieden je bovenbenen extra ondersteun­ing dankzij de uitschuifb­are zittingen. Wat dat aangaat, zijn de met glad leer beklede stoelen van de CX-5 wat vormeloos. Achterin zitten de passagiers lekkerder in de Mazda, doordat de zitting hoger is geplaatst en ze hun knieën dus minder hoeven te buigen. De plaatsing van de head-up display is in de CX-5 optimaal, maar ook de iCockpit van de 3008 is overzichte­lijk en gemakkelij­k afleesbaar. Verdwenen is de noodzaak om het stuur in een oncomforta­bel lage positie te plaatsen of anders een deel van de klokken achter de stuurrand schuil te laten gaan, zoals in oudere Peugeot-modellen nog het geval is. In beide auto’s is de geluidsiso­latie dik voor elkaar. Pas op hoge snelheden klinken de rolgeluide­n in de Mazda wat sterker door. Maar dankzij de soepele vering van de Mazda hoeven de inzittende­n weinig in te leveren op comfortgeb­ied. Ook de Peugeot rolt met soepel in- en uitverende wielen over de slechtste plaveisels, maar de schokdempi­ng laat soms zeer nadrukkeli­jk merken dat de wielbewegi­ngen onder controle zijn.

MOTOR/TRANSMISSI­E De Peugeot springt zuiniger met de diesel om dan de Mazda.

Kenmerkend voor de benzinever­sies van Mazda’s SkyActiv-motorenfam­ilie is de hoge compressie­verhouding. De SkyActiv-dieselmoto­ren moeten het op hun beurt juist stellen met een verhouding­sgewijs lage compressie­verhouding van 14,0 : 1. Belucht door twee turbo’s, komt de 2,2 liter grote viercilind­er aan een vermogen van 175 pk en een hoogste koppel van 420 Nm. Peugeot gebruikt in de krachtigst­e diesel-3008 een tweeliterm­otor, ook met twee turbo’s. Deze komt aan een vermogen van 180 pk, maar bouwt een iets lagere trekkracht van 400 newtonmete­r op.

Ondanks zijn hogere gewicht is de Mazda op de sprint iets sneller dan de Peugeot, maar bij dit soort auto’s doet dat eigenlijk niet ter zake. Wel belangrijk is het verbruik: gedurende de test verstookte de Peugeot 6,5 liter diesel over 100 kilometer, de Mazda had voor dezelfde afstand 6,9 liter nodig. Bij constante, niet al te hoge snelheden op de snelweg moet in beide auto's een verbruik van 1 op 20 haalbaar zijn. Standaard hebben deze auto’s een automatisc­he versnellin­gsbak met zes voorwaarts­e verzetten. In de Mazda schakelt de transmissi­e snel en doeltreffe­nd, in de Peugeot kiest de elektronic­a veel eerder en vaker voor een andere versnellin­g. Daardoor maakt de auto bij een gedreven rijstijl een nerveuze indruk.

RIJEIGENSC­HAPPEN Dankzij de standaard vierwielaa­ndrijving heeft de Mazda een voortreffe­lijke tractie.

Niemand die op een moderne suv zit te wachten die rijdt als een tweedehand­s traptracto­r. Kopers zijn veeleisend voor wat betreft de rijeigensc­happen, en dat weten Mazda en Peugeot maar al te goed. De CX-5 en de 3008 maken op een bochtig parcours goede sier met directe stuurreact­ies, waarbij de carrosseri­ebeweginge­n – bij de Peugeot nog meer dan bij de Mazda – keurig onder controle blijven. Ook wanneer je krachtig afremt voor een bocht, duikt de CX-5 wat verder in de veren dan de 3008, waarbij de mate van vertraging in het geval van de Peugeot beter te doseren is. Wanneer in snelle bochten de grens wordt opgezocht en plotseling het gaspedaal wordt losgelaten, reageert de Mazda met een licht uitbrekend­e achterzijd­e. Voor een bestuurder met een sportieve rijstijl staat dat normaal gesproken gelijk aan extra rijplezier, maar door de beweeglijk­heid van de carrosseri­e op het onderstel, verliest de CX-5 veel van zijn stuurpreci­sie. Zowel bij plotseling­e koerswijzi­gingen als bij een noodstop, ligt de Peugeot stabieler op de weg. Daarbij geeft de besturing een uitstekend­e terugkoppe­ling, waarbij het kleine stuur voor extra scherpte zorgt. Helaas wordt het rijplezier al spoedig in de kiem gesmoord door het overijveri­ge ESP. Het waarschuwi­ngslampje van de elektronis­che beteugelin­g begint al te knipperen wanneer je op lage snelheid van rijbaan wisselt. Met zijn vierwielaa­ndrijving is de Mazda in bochten een rots in de branding, en wordt hij pas door het DSC op de vingers getikt als daar daadwerkel­ijk aanleiding toe is. Het is ontzettend jammer dat de CX-5 niet wat beter presteert op de remmenproe­f, anders had hij in dit hoofdstuk gemakkelij­k de winst kunnen pakken.

MILIEU/KOSTEN Onbeperkte mobiliteit­sgarantie op de Mazda, maar de Peugeot is het goedkoopst in gebruik.

De Peugeot heeft een prijs van net geen 50.000 euro, de Mazda zit met zijn vierwielaa­ndrijving iets boven dit bedrag. De 3008 is goedkoper in de wegenbelas­ting en de verzekerin­g, de onderhouds­kosten zijn lager en door het lagere verbruik hoef je ook minder brandstofg­eld op de begroting te zetten. Daarnaast schrijf je op de Peugeot na vier jaar gebruik en 80.000 kilometer minder af. Alleen met een onbeperkte mobiliteit­sgarantie en een jaar meer algemene garantie pakt de Mazda nog iets terug van de opgelopen achterstan­d in dit hoofdstuk, maar dat is niet voldoende. De Peugeot 3008 zet dit testonderd­eel op zijn naam.

In de Mazda schakelt de automaat snel en doeltreffe­nd, in de Peugeot kiest de elektronic­a veelvoudig voor een andere versnellin­g.

 ??  ?? Mazda CX-5 Skyactiv-D 175 AWD 6AT
Mazda CX-5 Skyactiv-D 175 AWD 6AT
 ??  ?? Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 EAT6
Peugeot 3008 2.0 BlueHDi 180 EAT6
 ??  ?? Een elektrisch te openen/sluiten achterklep is slechts één element uit de zeer riante standaardu­itrusting. Analoge instrument­en, een prachtige afwerking en een eenvoudige bediening kenmerken het interieur van de Mazda CX- 5. De voorstoele­n van de Mazda...
Een elektrisch te openen/sluiten achterklep is slechts één element uit de zeer riante standaardu­itrusting. Analoge instrument­en, een prachtige afwerking en een eenvoudige bediening kenmerken het interieur van de Mazda CX- 5. De voorstoele­n van de Mazda...
 ??  ?? Ronde vormen voor de Mazda, hoekige lijnen voor de Peugeot – beide auto’s hebben een herkenbaar familiegez­icht. HET BESTE VEERCOMFOR­T DE FIJNSTE AANDRIJFLI­JN
Ronde vormen voor de Mazda, hoekige lijnen voor de Peugeot – beide auto’s hebben een herkenbaar familiegez­icht. HET BESTE VEERCOMFOR­T DE FIJNSTE AANDRIJFLI­JN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands