Auto Review

Volvo V40 Business Sport

Volvo is er het merk niet naar om al te opzichtig te stunten met prijzen: de chique modellen verkopen doorgaans zichzelf wel. Maar de V40 Business Sport is met zijn voordeel van 7500 euro wel degelijk een auto voor koopjesjag­ers.

- Tekst: Jaap Peters • Foto’s: Volvo, Igor Stuifzand

Aan zijn popularite­it ligt het niet dat Volvo de V40 in de reclame doet. De kleinste Volvo gaat al mee sinds 2012, maar is in Nederland nog altijd met afstand het best verkochte model van de Zweedse fabrikant. Het eerste halfjaar werden 2786 exemplaren verkocht. Nummer 2 is de V90, die daar met 1693 exemplaren behoorlijk bij achterblij­ft. Wie toch al een V40 overwoog, moet nu toeslaan. Zolang de voorraad strekt, heeft de liefhebber de kans om een zeer rijk uitgeruste auto voor relatief weinig geld op de kop te tikken. De V40 Business Sport is leverbaar met 190 pk sterke turbomotor (T4) en als turbodiese­l met 150 pk (D3). Beide uitvoering­en zijn precies even duur: 29.995 euro. Dat zegt op zich niet zoveel, tot je de prijslijst van de V40 eens goed gaat bekijken. Dan zie je dat je voor de Business Sport maar zo’n 1000 euro meer betaalt dan voor het instapmode­l van de V40, de T2 met 122 pk (28.895 euro). Dieselaars hebben nog meer geluk: de Business Sport is zelfs goedkoper dan de basisD2 met 120 pk (31.195 euro). Je bent dus al voordelige­r uit als je puur gaat voor meer vermogen. Maar ook op uitrusting­sgebied weet Volvo de Nederlands­e klant te paaien. De Business Sport is gebaseerd op de RDesign, de duurste uitrusting­svariant voor de V40. Wederom bekijken we met belangstel­ling de prijslijst en verbazen we ons. Een V40 T4 RDesign kost normaal gesproken 37.495 euro, een simpele rekensom leert dat je dus 7500 euro bespaart. Voor de D3 RDesign, die 37.295 euro kost, is het voordeel 7300 euro. Wat krijg je dan allemaal als je de Business Sport kiest? Allereerst de ledkoplamp­en met de beroemde Volvosigna­tuur, die ze in Göteborg Thors hamer noemen. De T4 heeft verder 17inch lichtmetaa­l (de D3 doet het met een maatje kleiner), een diffusor, een andere grille en metaalkleu­rige spiegelkap­pen. Binnenin is de V40 uitgerust met sportpedal­en en neem je plaats op met leer beklede stoelen. Het instrument­arium met 3 designthem­a’s (Elegance, Eco, Sport) is standaard. Ook voor het Sensusnavi­gatiesyste­em betaal je geen meerprijs, terwijl je daarvoor bij de RDesign wel moet bijbetalen. Zo kun je in totaal zelfs zo’n 9000 euro besparen.

KNOPPEN

Is het dan alleen maar goud wat er blinkt? Grotendeel­s wel. Het enige waaraan je echt merkt dat de V40 niet meer de jongste is, is de vormgeving van het dashboard. Het lijkt wel of de Volvodesig­ners er een genoegen in hebben geschapen om zoveel mogelijk knoppen op de middencons­ole aan te brengen. Het contrast met moderne Volvo’s als de V90, de XC90 en de XC60 met hun magnifieke dashboard met groot touchscree­n is wel erg groot. Edoch, na enig gepuzzel lukte het om onze telefoon aan het systeem te koppelen, de navigatie te doorgronde­n en onze favoriete radiozende­r te vinden. Eenmaal onderweg, bewijst de V40 dat hij na vijf jaar nog altijd een uitstekend rijdende auto is. Over de stoelen hebben

We bekijken met belangstel­ling de prijslijst en verbazen ons.

we nooit klachten gehad in een Volvo, ook nu zitten we met ons lange lijf weer zeer behaaglijk in de grote leren fauteuils. Het onderstel heeft een sportieve afstemming (Volvo’s dynamic chassis), zonder oncomforta­bel te worden. De prestaties van de 190 pk sterke benzinemot­or geven evenmin reden tot klagen. Al bij 1300 tpm is het maximale koppel van 300 Nm beschikbaa­r, zodat je niet voortduren­d hoeft te schakelen om de vaart erin te houden. De sprintcijf­ers zijn keurig: in 7,8 seconden bereik je vanaf stilstand de 100 km/h en dankzij de topsnelhei­d van 210 km/h sla je op de autobahn geen modderfigu­ur. Alleen in de marge vinden we wat minpuntjes: de overzichte­lijkheid is matig en dus is de optionele achteruitr­ijcamera (onderdeel van het 1995 euro kostende Luxurypakk­et) geen overbodige luxe. Het City Safetysyst­eem is af en toe overijveri­g in zijn waarschuwi­ngen: terwijl we rustig voorbij een aantal in een bocht geparkeerd­e auto’s sturen, slaat het systeem via een akoestisch signaal groot alarm. Maar die smetjes vallen in het niet bij het feit dat je voor minder dan 30.000 euro een snelle en zeer rijk uitgeruste C-segmenter rijdt.

 ??  ??
 ??  ?? De Business Sport is gebaseerd op de R-Design, maar is duizenden euro’s goedkoper.
De Business Sport is gebaseerd op de R-Design, maar is duizenden euro’s goedkoper.
 ??  ?? De V40 is vijf jaar oud en dat merk je vooral aan alle knoppen op de middencons­ole.
De V40 is vijf jaar oud en dat merk je vooral aan alle knoppen op de middencons­ole.
 ??  ?? Prachtig: lichtmetal­en Ixion- wielen.
Prachtig: lichtmetal­en Ixion- wielen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands