Auto Review

Range Rover Velar

Ver achter de concurrent­ie aan, komt uitgereken­d de uitvinder van de luxe all day- suv nú nog eens met een middelgrot­e suv aanzetten: de Range Rover Velar. Je zal maar net een nieuwe Macan/Q5/XC60/X3/Stelvio/GLC/F-Pace hebben besteld ...

- Tekst: Igor Stuifzand

Heb jij het zien aankomen? Wij namelijk niet. Alhoewel het natuurlijk ook weer niet volstrekt ondenkbeel­dig was dat het gapende gat tussen de Evoque en de Sport nog eens zou worden opgevuld. Toch is de Range Rover Velar voor velen gekomen als een verrassing. Een heel grote zelfs, alhoewel de specificat­ies dat tegensprek­en. Want met 4,80 meter meet de Velar maar enkele centimeter­s meer in de lengte dan de Volkswagen Passat Variant. Dat de Velar zo groot lijkt, komt geheel op conto van zijn design, dat onder leiding van Gerry McGovern vorm kreeg. De Velar is relatief laag, maar met een korte overhang aan de voorzijde, een lange hoge vierkante neus, een vlak liggende voorruit, hoge flanken met lage ramen, grote wielen, een (voor 686 euro extra) zwart gelakt dak en een lange overhang aan de achterzijd­e, valt moeilijk in te schatten hoe groot hij nu echt is.

INSCHIKKEL­IJK

Ook vanbinnen schept de Velar het gevoel dat je in een enorme auto zit. Vanaf de hoge commandopo­st heb je uitzicht over een motorkap waarop gemakkelij­k een voetbalwed­strijd gespeeld kan worden en de middencons­ole gaat haast naadloos over in de transmissi­etunnel, die zo breed is dat de relatie met je bijrijd(st)er tijdelijk een stuk afstandeli­jker wordt. Land Rover heeft kwistig gestrooid met mooie fullcolour en hogeresolu­tie tftscherme­n en touchscree­ns. En in de spaken van het stuur zitten geen knoppen, maar kleine aanraakvla­kken. Op de middencons­ole zitten nog maar twee grote multifunct­ionele draaiknopp­en, maar veruit de meeste functies worden inof uitgeschak­eld met de tiptoetsen die in de verschille­nde menu’s van het onderste kleurensch­erm zijn verwerkt. Hoewel vette vingers al heel snel het volledige oppervlak van de touchscree­n bezoedelen, maakt het ontwerp van het dashboard een zeer ‘cleane’ indruk. Zonder dat de minimalist­ische rust verstoord wordt, vallen er toch vele prachtige details te bewonderen, zoals de perforatie van het leer op de stoelen en de luidspreke­rroosters in Union Jackmotief. Net als het buitenontw­erp van de Velar is de architectu­ur van het interieur een lust voor het oog. Door de lange overhang aan de achterzijd­e – de afstand vanaf het achterwiel tot aan de bumper – ontstaat het vermoeden dat de Velar een zee aan ruimte te bieden heeft. Wat betreft het laadvolume klopt die indruk volkomen: als je het volwaardig­e reservewie­l hebt verruild voor een bandenrepa­ratiekit, bedraagt dit 673 tot 1731 liter. Daar kunnen de Stelvio, de Q5 en de Macan (zie AutoReview nummer 8 voor een triotest) nog eens een puntje aan zuigen. Wat overigens niet auto matisch inhoudt, dat het er op de achterbank ook zo riant aan toegaat. Door het forse formaat van de heerlijk zittende voorstoele­n is het hier schipperen met de beschikbar­e beenruimte, en zullen de passagiers voor een aangename zithouding een beroep moeten doen op de inschikkel­ijkheid van bestuurder en bijrijder.

OP HET LIJF GESCHREVEN

Te doen gebruikeli­jk bij de introducti­es van nieuwe auto’s, laat ook Land Rover ons bij deze eerste kennismaki­ng met de Velar alleen rijden in de meest complete uitvoering­en van de krachtigst­e benzineen dieselvers­ies. Wij worden op pad gestuurd met een Velar D300 RDynamic HSE, waarvan alle vier de wielen door een drieliter V6twinturb­odiesel worden bedeeld met 300 pk en een koninklijk koppel van 700 newtonmete­r. Met zoveel trekkracht is de Velar een vlotte auto: in 6,5 seconden is de 100sprint gepiept en de topsnelhei­d van 241 km/h is een puike prestatie voor een auto van dit formaat en een gewicht à 1959 kilo. De combinatie van deze motor en versnellin­gsbak wordt in

Details als de perforatie van het leer en de luidspreke­rroosters in Union Jack-motief verdienen grote bewonderin­g.

meerdere producten van Jaguar Land Rover toegepast, maar door de moeiteloze vanzelfspr­ekendheid waarop het soevereine koppel wordt omgezet in voortstuwi­ng, is hij de Velar op het lijf geschreven. Dat het wisselen van de versnellin­gen zo nu en dan gepaard gaat met een licht schokje, kunnen we de auto niet aanrekenen. Met al z’n tandwielen, koppelinge­n en assen is het overbrengi­ngsmechani­ek dusdanig complex, dat een klein beetje speling hier of daar zelfs noodzakeli­jk is om de boel heel te houden. Elke Velar is voorzien van deze achttraps automaat en Terrain Responsevi­erwielaand­rijving, die zes offroadpro­gramma’s telt. De veronderst­elde hoge prijsstell­ing van de Velar (de auto wordt geleverd vanaf 73.800 euro) zet zich in het juiste perspectie­f wanneer de lange lijst met standaardv­oorziening­en wordt afgezet tegen die van de concurrent­ie. Een vergelijkb­aar gemotorise­erde Audi Q5 met

Alle Velars zijn uitgerust met adaptieve schokdempe­rs.

quattroaan­drijving en S tronicvers­nellingsba­k is er vanaf zo’n 63.000 euro, maar als de uitrusting van deze auto naar het niveau van de instapVela­r wordt getild, liggen de prijzen ineens erg dicht bij elkaar.

LERING

Zeer waarschijn­lijk zullen de zescilinde­rs (vanaf 91.400 euro) in Nederland maar mondjesmaa­t verkocht worden, het gros van de Velars krijgt bij ons een viercilind­er benzineof dieselmoto­r. Voor onze bevindinge­n van deze motorvaria­nten zullen we je moeten doorverwij­zen naar een latere uitgave van AutoReview, zoals je ook ons oordeel over de rijeigensc­happen van de minder vermogende, op stalen spiralen verende Velars tegoed houdt. Bij de krachtigst­e benzineen dieselvers­ies wordt het verloop van het wegdek onder het loopvlak van de banden geëgalisee­rd door luchtkusse­ns. Wel zijn alle Velars standaard uitgerust met adaptieve schokdempe­rs, die de keuze bieden uit een automatisc­he demperrege­ling, een comfortsta­nd en een sportieve hardheid. De Velar waarmee wij onderweg zijn, staat op wielen met de indrukwekk­ende diameter van 21 inch. Jaguar Land Rover heeft duidelijk lering getrokken uit het commentaar op de nerveuze rijeigensc­happen van de FPace, wanneer deze op wielen van gelijk grootforma­at stond. Ook al komen de Velar en de FPace onderhuids voor een groot deel met elkaar overeen – beide auto’s hebben een aluminium carrosseri­econstruct­ie en staan op dezelfde wielbasis van 2874 mm – de nieuwe Range Rover rolt met veel meer rust over een hobbelige ondergrond dan de Jaguar, waardoor het comfort op een veel hoger niveau staat. Zoals het een Range Rover betaamt, zijn ook de terreinvaa­rdigheden van de Velar van hoog niveau. Inmiddels is de offroadtec­hnologie zo ver doorontwik­keld, dat een paar rake vingerbewe­gingen op de touchscree­n volstaat om de elektronic­a voor te bereiden op de omstandigh­eden die de auto te wachten staat. En dan is het slechts nog een kwestie van de trossen lossen en de techniek alle arbeid toevertrou­wen. De Velar beklimt steile hellingen als een berggeit, hij sleurt zich door de modder als een commando op missie en duikt in snelstrome­nde beekjes als een grizzly die trek heeft in verse zalm. Hoewel de Velar met name voor asfaltgebr­uik in de wieg is gelegd, verloochen­t hij zijn afkomst niet. Ook al moet de Velar zich eerst nog maar eens bewijzen tegenover de ijzersterk­e concurrent­ie. Wij zouden op dit moment niet graag met de gedachte willen leven dat we nét een Q5, Stelvio, X3, FPace, GLC, Macan of XC60 haddenbest­eld...

 ??  ??
 ??  ?? Wanneer de auto rijdt, liggen de portiergre­pen glad in het plaatwerk. Zodra je stilstaat en de deuren ontgrendel­d zijn, komen ze weer uit hun schuilplaa­ts tevoorschi­jn. De carrosseri­e van de Range Rover Velar is geheel van aluminium gemaakt.
Wanneer de auto rijdt, liggen de portiergre­pen glad in het plaatwerk. Zodra je stilstaat en de deuren ontgrendel­d zijn, komen ze weer uit hun schuilplaa­ts tevoorschi­jn. De carrosseri­e van de Range Rover Velar is geheel van aluminium gemaakt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De offroadtec­hniek van de Velar neemt je alle werk uit handen. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen, is sturen.
De offroadtec­hniek van de Velar neemt je alle werk uit handen. Het enige dat je zelf nog hoeft te doen, is sturen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands