Auto Review

Velar vist in volle vijver

Elders in deze AutoReview maakt redacteur Igor Stuifzand kennis met de fraaie Range Rover Velar. Met een vanafprijs van bijna 74 mille niet bepaald een budget-suv’tje. Is er in Nederland nog wel markt voor dit soort auto’s? We slaan de cijfers erop na.

- Tekst: Gert Wegman

Land Rover ziet tussen de Range Rover Evoque en de Range Rover Sport nog wel een gaatje voor de Velar. En dat terwijl het aanbod aan dure suv’s al zo groot is. Land Rover zelf schaart de Velar tussen de Alfa Romeo Stelvio, de Audi Q5 en de Volvo XC60 in, maar gezien zijn prijs is er een fikse overlappin­g met het segment daarboven. Is er in ons door CO2-taks geplaagde land eigenlijk nog wel ruimte voor auto’s als de Velar? We nemen het hogere suv-segment onder de loep.

BOVEN PORSCHE EN JAGUAR

Om met Land Rover zelf te beginnen; dat doet het niet onaardig. De verkoopcij­fers zijn tot dusver iets hoger dan vorig jaar. Maar als je bedenkt dat de totale markt fors in de lift zit en dat de nieuwe Discovery nog maar net op de markt is, vallen de resultaten toch een beetje tegen. De Range Rover Evoque, die gezien zijn maatvoerin­g en zijn relatief gunstige instapprij­s buiten het segment van de grote jongens valt, is met circa 440 verkochte exemplaren de succesvols­te Land Rover. De Discovery en de Range Rover Sport doen niet eens de helft van dat aantal. Al met al komt Land Rover uit op zo’n 1300 auto’s, waarmee het de 24ste plaats inneemt, boven Porsche, Alfa Romeo, Smart, Jaguar en Honda. Met een 63e plek en ruim 1400 verkochte exemplaren is de Volvo XC60 verreweg de bestverkoc­hte duurdere suv van Nederland. De eerstvolge­nde, de Mercedes GLC, volgt pas op plaats 105, maar ook die auto zit prijstechn­isch lager in de markt dan de Velar en hetzelfde geldt voor de Audi Q5 op 133 en de Alfa Stelvio, die op de 183ste positie staat. Ondanks een forse verkoopdal­ing en een 121ste positie in de ranglijst, is de Volvo XC90 de succesvols­te écht grote suv van Nederland. De Porsche Macan kan de XC90 redelijk bijbenen en datzelfde geldt voor de Jaguar F-Pace, waarmee de Britse fabrikant een succesvol suv-debuut beleeft.

MARGINALE ROL

Vlak na de F-Pace komen we de BMW X5 tegen. Ondanks een gestegen verkoop is de BMW een aantal plaatsen gezakt. Ook de compactere X3 is nog redelijk goed vertegenwo­ordigd in de verkoopsta­tistieken en neemt de 149ste positie in. Elf plaatsen lager zien we de Range Rover Sport. De Mercedes GLE-klasse zag zijn verkopen licht dalen en duikelt van een 146ste naar een 174ste plek, op de voet gevolgd door de Audi Q7. De Porsche Cayenne wordt juist iets beter verkocht dan vorig jaar. Niettemin zakt hij van 169 naar 184. Beide Duitse merken zitten nog wel ruim boven de 100 verkochte auto’s. De Land Rover Discovery komt nog in de buurt, maar alle andere grote suv’s spelen een marginale rol. Toch heeft Bentley met 18 verkochte Bentayga’s (vanafprijs ruim 283 mille) niets te klagen en mag Maserati met 40 Levantes ook best tevreden zijn. Onder aan het segment, met iets meer dan een handvol verkochte auto’s vinden we de ooit zo populaire Volkswagen Touareg en de iconische Toyota Land Cruiser. Als je kijkt naar het succes van Volvo’s XC-modellen, de Porsche Macan en de Jaguar F-Pace, lijkt er voor nieuwkomer Velar ook nog wel een plekje op de Nederlands­e markt te zijn. Neem je echter de bescheiden verkoopcij­fers van de Discovery in ogenschouw, dan blijft het toch afwachten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands