Auto Review

HANDIG: DE FLIPPER ACHTER HET STUUR IS EEN RECUPERATI­EREM.

-

We staan voor de kerncentra­le in het Zeeuwse Borssele – de enige werkende kerncentra­le van Nederland. Onder de witte koepel vindt de magie plaats: in het door staal en beton afgescherm­de reactorvat worden uraniumato­men gesplitst. De warmte uit de kernsplijt­ing verandert water in stoom, die de turbine en de generator in beweging brengt. Daarna wordt de hete stoom gekoeld tot water met het koude oppervlakt­ewater uit de Westersche­lde, zodat de stroomprod­uctie in gang blijft. Omdat de kerncentra­le geen rondleidin­gen geeft, gebruiken we de wifi-hotspot van de Ampera-e om meer te weten te komen. Op de website van het energiebed­rijf (www.epz.nl) lezen we over de radioactie­ve straling rondom het gebouw – of het gebrek daaraan. Blijkbaar is een jaar op deze plek staan even ‘schadelijk’ als tien uur vliegen van Amsterdam naar de VS. Ook beschrijft de website wat er gebeurt als er op de Westersche­lde een lpg-tanker ontploft: “De dijk vangt veel van de drukgolf op en de vitale gebouwen van de kerncentra­les zijn bestand tegen extreem geweld zoals explosies, schokgolve­n en aardbeving­en.” Een geruststel­lend idee, ware het niet dat wij staan te fotografer­en op die dijk ... Borssele produceert drie kubieke meter hoogradioa­ctief afval per jaar. Dat lijkt niet veel – een Opel Ampera-e neemt meer ruimte in beslag – maar het energiebed­rijf moet er verrekte lang op passen. Eerst wordt het honderd jaar (!) opgeslagen bij de Centrale Organisati­e Voor Radioactie­f Afval in Vlissingen, waarbij het een groot deel van zijn radioactiv­iteit verliest. Daarna gaan de containers naar een berging diep in de grond voor een periode van duizenden jaren. Want dan, zoals de website rooskleuri­g verwoordt, ‘neemt de natuur de taak van mensen over, om het afval te bewaren en af te schermen’. 330 SNELWEGKIL­OMETERS Toen collega Jaap terugkwam van zijn eerste kennismaki­ng met de Ampera-e in Noorwegen (zie AutoReview 6), wist hij te vertellen dat de auto geen navigaties­ysteem heeft. Dat is nog steeds het geval. Dus zodra we koers willen zetten naar Urk in Flevoland, plakken we een TomTom tegen de voorruit en laten hem de route van 246 kilometer uittekenen. Zo ontstaat een vreemde situatie: de TomTom weet niet dat we in een elektrisch­e auto rijden en rept dus met geen woord over laadpalen. De Ampera-e heeft op zijn beurt geen flauw benul of de bestuurder verder wil rijden dan de actieradiu­s toelaat. De bal om tijdig te ‘tanken’ ligt dus volledig bij de bestuurder, net als bij een auto met verbrandin­gsmotor. Aangezien de Ampera-e erg traag oplaadt bij een doorsnee laadpaal, vertrouwen we op de snelladers van Fastned. In hun app zit een landkaart met alle locaties. Wanneer we wegrijden uit Borssele geeft het digitale instrument­arium een halfvolle accu en een actieradiu­s van 186 kilometer aan. Die afstand is gebaseerd op het gemiddelde verbruik van 18 kWh/100 km, gemeten toen we van Opel Nederland in Breda naar

Zeeland reden. Dat waren vooral kilometers op de snelweg, overbrugd met de snelheid van een dieselrijd­er. Het verbruik leert ons dat je met een volle accu (60 kWh) zo’n 330 snelwegkil­ometers kunt afleggen. Dat is veel minder dan de opgegeven 520 kilometer, maar opschieten met een elektrisch­e auto kost nu eenmaal veel stroom.

DE ZESDE SNELLADER

Nu wil het geval dat je op de Nederlands­e snelweg nooit echt lang hard kunt rijden. Zodra we Bergen op Zoom passeren, wordt het al wat drukker op de snelweg en bij Dordrecht stuiten we op de eerste file van de middag. Het plan is om het snelladen zo lang mogelijk uit te stellen en eerst voorbij Utrecht zien te komen – voordat het daar ook vast staat. We zetten onze zinnen op de Fastnedloc­atie bij Eemnes, aan de A27 onder Almere. Van stress is geen sprake, want onderweg passeren we vijf andere laadstatio­ns. Bovendien houdt de Ampera-e je goed op de hoogte van het stroomverb­ruik. Om te beginnen staat het actuele verbruik rechts in beeld. De getallen zijn geel van kleur als er stroom uit de accu stroomt en groen wanneer de auto al regenerere­nd bijlaadt. De cirkel rondom de snelheidsm­eter verkleurt van groen naar geel als je onzuinig rijdt en een taartdiagr­am op het centrale touchscree­n laat zien hoeveel stroom de airco en de verwarming gebruiken. Vandaag is het mooi weer en claimt de airco 7 procent. Het instrument­arium vermeldt boven en onder de geschatte actieradiu­s ook een minimale en maximale waarde. Bij het vertrek uit Borssele stond er 186 kilometer in beeld, met 219 km erboven als zuinigste uiterste en 152 km eronder voor de maniak. Een slim balkje slaat uit naar boven of beneden, afhankelij­k van je actuele rijstijl, zodat je weet welke van de drie voorspelde waarden het dichtst bij de realiteit ligt. Door het drukke verkeer en de file onderweg, rijden we langzamer dan eerst. Het verbruik daalt naar 16,9 kWh/100 km en het balkje loopt opbeurend omhoog. Dat verklaart hoe we pas na 190 kilometer rijden (4 km meer dan de voorspelde 186), en met nog 30 kilometer in ‘de tank’, de uitvoegstr­ook naar de snellader bij Eemnes nemen. Een waarschuwi­ng dat we binnenkort het voertuig moeten opladen, is al in beeld verschenen. Onder het zwarte dak met gele bogen – het lijkt de McDonald’s wel – pluggen we de grote CCS-stekker in.

Met de Fastned-app wordt het laden gestart. Een display op de laadpaal laat zien wat het nadeel van zo’n grote accu is: laden tot 80 procent gaat ruim een uur duren. We schieten een paar foto’s, kopen een ijsje bij het naastgeleg­en tankstatio­n en maken een praatje met een meneer die elke dag even komen kijken ‘of er nog iets leuks aan de lader hangt’. Bij Fastned betaal je per kilowattuu­r, maar de stroomprij­s is afhankelij­k van je Fastnedabo­nnement. Er bestaat een gratis prijsplan, maar dan is de stroom duur: 0,59 euro per kWh. Het kan al snel uit om een tientje in de maand te betalen, want dan daalt de stroomprij­s naar 0,35 euro. Voor de grootverbr­uiker is er een Power-abonnement van 30 euro met een kilowattuu­rprijs van 0,19 euro. Die bedragen van 35 en 19 eurocent klinken ons trouwens bekend in de oren, want een openbare laadpaal kost in de regel ook 0,35 euro per kWh en voor stroom uit je eigen stopcontac­t of laadpunt betaal je zo'n 0,19 euro.

DE AMPERA-RIJDER BETAALT 3,42 EURO AAN STROOM PER 100 KILOMETER. DE DIESELKLAN­T IS MEER DAN HET DUBBELE KWIJT.

Of je moet zonnepanel­en op je dak leggen, want dan heb je na de aanvankeli­jke investerin­g de daaropvolg­ende jaren gratis stroom. Na drie kwartier wachten is het geduld op en de accu met 38,3 kWh bijgevuld. Daarmee moet het lukken om naar Urk te rijden, de windmolens te bezichtige­n en huiswaarts te keren. We hadden ook korter kunnen laden, maar dan waren we op de terugweg naar de redactie in Nijmegen nog een keer aan de beurt geweest. Dankzij de grote accu heb je in elk geval de keuze …

POTIGE AANDRIJFLI­JN

Het hebben van die keuze is echter niet goedkoop: de Ampera-e kost 40.995 euro. De Launch Executive-uitvoering waarin wij rijden, wordt eerder uitgelever­d en staat voor 44.995 euro in de prijslijst. Het is een behoorlijk complete uitvoering, met onder meer leren bekleding, stoelverwa­rming, Bose-luidspreke­rs en een achteruitr­ijcamera. Die bedragen moet je eigenlijk direct weer vergeten, want ze scheppen verwachtin­gen op het gebied van materiaalg­ebruik en afwerking, die de auto niet kan waarmaken. De gebruikte plastics zijn hard en de achterklep valt dicht met een gênant blikkerig geluid. Ook peutert het statief van de fotocamera ongevraagd de bekleding in de bagageruim­te los, zodat we na het openen van de fragiele klep plotseling tegen het plaatwerk aan kijken. En we hebben het al aangestipt, maar noem ons nog een auto van vijfenveer­tigduizend euro die niet leverbaar is met een ingebouwd navigaties­ysteem … Toch is de standaardu­itrusting heel compleet. Klimaatreg­eling, xenonkopla­mpen, 17-inch lichtmetaa­l, een noodremsys­teem met voetganger­sherkennin­g en het grote touchscree­n en digitale instrument­arium zijn bij de prijs inbegrepen. Zo riant als de uitrusting is ook de binnenruim­te. De voorruit staat ver naar voren, je zit vrij hoog en hebt ruim zicht. Tussen de benen van de bestuurder en de bijrijder prijkt op de vlakke vloer een opbergbak waar je de TomTom met kabels en al in kan mikken. Op diezelfde open vloer kunnen achterin drie mensen hun voeten kwijt. De bagageruim­te heeft een diepe bodem en is riant (381 liter). Het grootste pluspunt van de Ampera-e is zijn potige elektrisch­e aandrijfli­jn. Niet alleen sprint de auto in een vloek en een zucht naar de honderd, hij rijdt moeiteloos snelheden van 130 tot 140 km/h. Veel andere elektrisch­e auto’s schuwen zulke snelheden, maar in de Ampera-e denderen we lekker mee over de linkerrijs­trook. Tijdens een inhaalacti­e tikken we zelfs even 154 km/h aan – 4 km/h meer dan de officiële topsnelhei­d. Met een dikke diesel lach je om zo’n topsnelhei­d, maar de bedaarde ev-rijder haalt zijn schouders op. Hij betaalt per 100 kilometer slechts 3,42 euro aan stroom (18 kWh à 19 cent), de dieselklan­t is meer dan het dubbele kwijt (7,55 euro). Deze berekening is gebaseerd op het testverbru­ik van de Opel Insignia Grand Sport 2.0 CDTi (6,4 l/100 km) in de vergelijke­nde test van vorige maand en een dieselprij­s van 1,18 euro per liter.

HOGER DAN DE MAASTOREN

De windmolens in Windpark Noordoostp­older zijn gigantisch. Als we de Ketelbrug naderen, doemen de eerste acht molens in de buurt van Urk al op. De overige 78 staan aan de oostzijde van de polder – één rij molens op het land en twee rijen in het water. Die op land zijn het grootst: de as waar de wieken aan bevestigd zijn en de generator mee in verbinding staat, zit op 135 meter hoogte. Het topje van de hoogste wiek komt zelfs 198,5 meter hoog. De grootste wolkenkrab­ber van Nederland – de Maastoren in Rotterdam – is ‘maar’ 164,75 meter hoog. Alleen een handvol zendmasten en de schoorsten­en van Shell Pernis winnen het van de reuzenwind­molens. Dit jaar gaat het windpark ongeveer 1,4 miljard kWh opwekken. Dat is genoeg stroom om 2000 Opels Ampera-e een rondje rondom de aarde te laten rijden, voor 100 keer. Of het kan 1,2 procent van Nederland van stroom voorzien. Ter vergelijki­ng: de kerncentra­le in Borssele is goed voor 4 procent. Wij zijn enigszins verbaasd dat 86 windmolens zoveel zoden aan de dijk zetten. Bouw er nog 200 bij en we hebben die kerncentra­le helemaal niet meer nodig. Die kant gaat het al op, want in het jaar 2034 valt het doek voor de kerncentra­le in Borssele. Dan wordt begonnen met het afbreken en zo rond 2048 verdwijnen de laatste heipalen uit de grond. In wat voor auto’s zullen we dan rijden? Waarschijn­lijk is het merendeel tegen die tijd elektrisch.

 ??  ??
 ??  ?? Het witte, open dashboard straalt rust en ruimte uit. Verpest het niet voor jezelf door de goedkope plastics aan te raken.
Het witte, open dashboard straalt rust en ruimte uit. Verpest het niet voor jezelf door de goedkope plastics aan te raken.
 ??  ?? Op egaal asfalt is de Ampera- e comfortabe­l. Door het straffe onderstel en de zware accu wil je wel afremmen voor drempels.
Op egaal asfalt is de Ampera- e comfortabe­l. Door het straffe onderstel en de zware accu wil je wel afremmen voor drempels.
 ??  ??
 ??  ?? Handig: deze flipper laat je recuperere­nd afremmen. Eerst zachtjes, dan steeds feller.
Handig: deze flipper laat je recuperere­nd afremmen. Eerst zachtjes, dan steeds feller.
 ??  ?? In de Sport-stand accelereer­t de toch al snelle Ampera- e nog venijniger.
In de Sport-stand accelereer­t de toch al snelle Ampera- e nog venijniger.
 ??  ?? “Laad voertuig binnenkort op.” Je moet zelf uitzoeken waar, want de Ampera- e heeft geen navigaties­ysteem.
“Laad voertuig binnenkort op.” Je moet zelf uitzoeken waar, want de Ampera- e heeft geen navigaties­ysteem.
 ??  ?? Deze windmolens zijn echt reuze: het topje van de hoogste wiek komt 198,5 meter hoog.
Deze windmolens zijn echt reuze: het topje van de hoogste wiek komt 198,5 meter hoog.
 ??  ?? Snelladen kost 0, 10 of 30 euro per maand. Hoe duurder je abonnement, hoe goedkoper de stroom: 0,59, 0,35 of 0,19 euro per kWh.
Snelladen kost 0, 10 of 30 euro per maand. Hoe duurder je abonnement, hoe goedkoper de stroom: 0,59, 0,35 of 0,19 euro per kWh.
 ??  ?? Bij Fastned kun je snelladen via de AC-, CHAdeMO- en CCSstekker. Met maximaal 50 kW per uur.
Bij Fastned kun je snelladen via de AC-, CHAdeMO- en CCSstekker. Met maximaal 50 kW per uur.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands