Auto Review

Golfslagba­d

Na onze positieve kennismaki­ng met de nieuwe Hyundai i30 Wagon vorige maand, gooien we hem nu echt in het diepe. Zullen de Skoda Octavia Combi en de Volkswagen Golf Variant hem de oren wassen?

- Tekst: Elmar Siepen, Bart Smakman · Foto’s: Markus Sende

Tijden veranderen. Verbinding maken met internet gaat niet langer gepaard met gebiep en geruis, en de Koreaanse automerken ontwerpen niet langer anonieme modellen. Sterker nog, de Hyundai i30 hatchback gooide hoge ogen in de AutoReview van april. Toen versloeg hij drie Europese concurrent­en. Dankzij de dynamische rijeigensc­happen, krachtige remmen en uitgebreid­e veiligheid­suitrustin­g scoorde de i30 meer punten dan de Ford Focus, de Opel Astra en de Seat Leon. Nu is het de beurt aan de i30 Wagon en halen we het zwaarste geschut van stal: de populaire Skoda Octavia Combi en de Volkswagen Golf Variant. Alle auto’s komen opdraven met een 140 of 150 pk sterke turbobenzi­nemotor met vier cilinders. En fraai 17-inch lichtmetaa­l, want we willen wel goed voor de dag komen.

IN-/EXTERIEUR

De i30 Wagon is kleiner, maar scoort bijna net zo goed. Je koopt een stationwag­on om zijn ruimte. Nu maakt het voor de bewegingsv­rijheid voorin weinig uit welke auto je kiest, maar op de achterbank zijn de verschille­n best groot. De Skoda blinkt uit in beenruimte, terwijl er bij de nieuwe Hyundai op is bespaard. Dat viel te verwachten, want de i30 Wagon is in z’n geheel een slag kleiner. Hij is ruim dertig centimeter korter dan de Octavia Combi, plus een fractie smaller en lager. Dit vertaalt zich ook naar een kleiner laadvolume en een lager laadvermog­en. Al vallen de verschille­n wel mee: de i30 Wagon kan maximaal 1650 liter en 474 kilo meenemen, wat niet schokkend veel minder is dan de Octavia Combi met zijn bagageruim­te van 1740 liter waarin je 519 kilo

kan vervoeren. De Golf Variant schommelt wat betreft de buitenafme­tingen tussen zijn concurrent­en in, maar vervoert ‘slechts’ 1620 liter – 30 liter minder dan de Hyundai. De Golf torst een lading van 501 kilo. De bagageruim­te van de Hyundai heeft handige opbergvlak­ken in de vloer. Als we de achterbank neerklappe­n, is de vloer echter niet helemaal vlak. Dat is bij de andere twee wel zo. Bovendien is de Skoda tegen meerprijs uit te rusten met een bijrijders­stoel waarvan je de rugleuning kunt platleggen, wat van pas komt bij het vervoeren van oma’s antieke kapstok. Wat betreft het materiaalg­ebruik en de afwerking heeft Hyundai een grote sprong voorwaarts gemaakt: het interieur van de i30 Wagon steekt net zo goed in elkaar als dat van de Octavia Combi. Geef het nog een auto- generatie en ook het nog iets hogere niveau van de Golf Variant wordt geëvenaard. Op het gebied van veiligheid kan de Hyundai eveneens probleemlo­os meekomen met de technologi­sch voorop lopende merken uit de VW-stal. Hij is standaard voorzien van een automatisc­h noodremsys­teem en een spoorassis­tent. Op de optielijst staan dodehoekwa­arschuwing, verkeersbo­rdherkenni­ng en adaptieve cruisecont­rol. Skoda levert het automatisc­he noodremsys­teem en de spoorassis­tent ook, maar tegen meerprijs. Voor een knie-airbag voor de bestuurder hoef je dan weer niet bij te betalen. Beide stationwag­ons hebben zij-airbags achterin. Bij de Volkswagen moet je hiervoor bijbetalen, maar is adaptieve cruisecont­rol wel bij de prijs inbegrepen. Onder de streep scoren alle drie de auto’s evenveel punten op het onderdeel veiligheid.

COMFORT

De i30 Wagon doet niet aan adaptieve schokdempe­rs. Terwijl zijn concurrent­en tegen een meerprijs van pakweg duizend euro van adaptieve schokdempe­rs zijn voorzien, moet de Hyundai het stellen met een convention­eel onderstel. Toch brengt hij het er goed vanaf: de i30 Wagon is straf geveerd, maar niet oncomforta­bel. Het onderstel verwerkt oneffenhed­en in het wegdek probleemlo­os en streeft wat betreft veercomfor­t de Skoda voorbij. Juist wanneer de Octavia Combi in de comfortsta­nd staat, deelt de torsie-achteras een vervelende dreun uit op dwarsriche­ls. En met meer kilo’s aan boord wordt het alleen maar erger. De Hyundai en de Volkswagen hebben beduidend meer reserves en blijven soepel veren wanneer ze tot het plafond zijn volgepakt. De voorstoele­n in de Octavia en de i30 zijn prettig van vorm en hebben stevige kussens. In de Golf zit het meubilair nog aangenamer, want bij de testauto is 409 euro geïnvestee­rd in een ergonomisc­he bestuurder­sstoel. Die kun je in 14 richtingen verstellen en hij beschikt over een uitschuifb­aar zitvlak. De comfortabe­le stoel heeft tevens een lendensteu­n met massagefun­ctie en is verwarmbaa­r. Over lekker zitten gesproken: achter in de Skoda heb je niet alleen veel beenruimte, de achterbank zit ook aangenaam. Hij ondersteun­t je bovenbenen het best. Voor het onderdeel ergonomie kijken we naar de plaatsing en de afleesbaar­heid van de knoppen en instrument­en. Hyundai kiest ervoor om het centrale display hoog te plaatsen en dat ervaren wij als prettig. Anderen vinden het fijn (en mooier) als het scherm iets lager zit, zodat de bovenkant van dashboard niet verstoord

wordt en je je arm niet zo ver hoeft op te tillen om het touchscree­n te bedienen. De afleesbaar­heid van de laaggeplaa­tste displays in de Skoda en de Volkswagen is uitstekend. Sinds beide stationwag­ons vernieuwd zijn, is de draaiknop voor het volume verruild voor tiptoetsen naast het scherm. Dit mag er dan chic uitzien, zo’n aanraakgev­oelig oppervlak is minder handig dan een fysieke draaiknop die je op de tast kunt vinden – zoals in de i30 Wagon. Dat de Golf voor zijn ergonomie een punt meer scoort dan de Octavia, komt door de motorkap die open blijft staan zonder dat je daar extra handelinge­n voor hoeft te verrichten.

MOTOR/TRANSMISSI­E

De i30 Wagon kan de concurrent­ie bijbenen, in ruil voor veel brandstof. Op motorisch vlak zijn de verschille­n klein. Alle testauto’s worden aangedreve­n door een viercilind­er benzinemot­or met een turbo en een vermogen van circa 100 pk per liter. Zo heeft de Hyundai een 1.4 met 140 pk en de Volkswagen een 1.5 met 150 pk. De Skoda waait met alle winden mee en put 150 pk uit 1,4 liter. De trekkracht van het drietal bedraagt 242 of 250 Nm en dat is genoeg om elk van de compacte stationwag­ons, gevuld met kinderen of dozen, vlot van hun plek te laten komen. De 140 pk sterke i30 doet er maar 8,9 tellen over om van nul naar 100 km/h te sprinten. Zo lang heeft de iets krachtiger Golf ook nodig. De Octavia zet een sprinttijd van 8,5 seconden meer. De 1.4 T-GDI-motor is ook elastisch: een tussenspri­nt van 60 naar 100 km/h in de vijfde versnellin­g duurt in de Hyundai het kortst. In de zesde versnellin­g van 80 naar 120 km/h accelerere­n doet de Skoda op zijn beurt weer sneller. De Volkswagen heeft met 218 km/h de hoogste topsnelhei­d. Om het brandstofv­erbruik zo laag mogelijk te houden, beschikt de 1.5 TSI-motor in de Golf Variant over cilinderui­tschakelin­g. Wanneer er weinig kracht van de motor gevraagd wordt en het toerental onder de 3200 tpm blijft, wordt de stationwag­on aangedreve­n door twee cilinders. Zodra de situatie op de weg vraagt om een krachtsins­panning, gaan alle vier cilinders weer aan het werk. Van die omschakeli­ng voel je slechts een kleine trilling. Aan de pomp werpt deze techniek zijn vruchten af: met een testverbru­ik van 6,2 l/100 km (1 op 16,1) is de Golf Variant de zuinigste auto. Hoewel het verschil met de Skoda (6,4 l/100 km, 1 op 15,6) niet wereldscho­kkend is. De Hyundai is wel beduidend dorstiger en verbruikt nog een liter meer dan de Skoda (7,4 l/100 km, 1 op 13,5). Tot slot nog even over het schakelen: de handgescha­kelde zesbakken van de Skoda en de Volkswagen zijn een vleugje preciezer dan die van de Hyundai.

RIJEIGENSC­HAPPEN

De i30 Wagon rijdt veilig en vermakelij­k. Gezinsauto’s zoals deze stationwag­ons moeten in eerste instantie een hoge mate van rijveiligh­eid bieden. En dat doen ze, stuk voor stuk. Dat brengt ons bij prioriteit nummer twee: rijplezier. De i30 Wagon stort zich op bochten als kinderen op broodjes knakworst.

De Golf Variant vervoert ‘slechts’ 1620 liter – 30 liter minder dan de Hyundai.

 ??  ?? Het nieuwe, grote beeldscher­m in de Skoda is goed afleesbaar.
Het nieuwe, grote beeldscher­m in de Skoda is goed afleesbaar.
 ??  ?? De Octavia Combi ontpopt zich als de snelste sprinter van het drietal.
De Octavia Combi ontpopt zich als de snelste sprinter van het drietal.
 ??  ?? De Skoda heeft de ruimste achterbank.
De Skoda heeft de ruimste achterbank.
 ??  ?? Wat zien ik? Een paraplu onder de bijrijders­stoel.
Wat zien ik? Een paraplu onder de bijrijders­stoel.
 ??  ?? De knoppen zijn groot, duidelijk en logisch gegroepeer­d. Een kind met rijbewijs kan de was doen.
De knoppen zijn groot, duidelijk en logisch gegroepeer­d. Een kind met rijbewijs kan de was doen.
 ??  ?? De kleine ramen achter de C-stijlen komen de overzichte­lijkheid niet ten goede. VERUIT DE GOEDKOOPST­E
De kleine ramen achter de C-stijlen komen de overzichte­lijkheid niet ten goede. VERUIT DE GOEDKOOPST­E
 ??  ?? De passagiers zullen niet klagen, maar ze zitten liever in de Octavia of de Golf.
De passagiers zullen niet klagen, maar ze zitten liever in de Octavia of de Golf.
 ??  ?? Praktisch: opbergvakk­en in de laadvloer.
Praktisch: opbergvakk­en in de laadvloer.
 ??  ?? Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDI
Hyundai i30 Wagon 1.4 T-GDI
 ??  ?? De 1.5 TSI wordt luxe uitgevoerd. Zo is het digitale instrument­arium standaard.
De 1.5 TSI wordt luxe uitgevoerd. Zo is het digitale instrument­arium standaard.
 ??  ?? Het onderstel met adaptieve schokdempe­rs (optie) verhoogt het veercomfor­t van de Golf Variant.
Het onderstel met adaptieve schokdempe­rs (optie) verhoogt het veercomfor­t van de Golf Variant.
 ??  ?? Hier zit je bijna zo aangenaam als in de Skoda.
Hier zit je bijna zo aangenaam als in de Skoda.
 ??  ?? Kiekeboe: de achteruitr­ijcamera.
Kiekeboe: de achteruitr­ijcamera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands