Auto Review

Ludospace lijkt uitgespeel­d

Dacia verkocht dit jaar tot dusver 3000 auto’s in ons land en handhaaft zich dapper op de 22ste plaats in de verkoopran­glijst. Met 165 stuks is de Dokker verreweg de slechtst verkochte Roemeen. Vergeleken met de meeste andere ludospaces doet hij het echte

- Tekst: Gert Wegman

In de rubriek Muurbloemp­je belichten we maandelijk­s een auto die onder aan de verkooplij­sten bungelt. We proberen te begrijpen waarom niemand het model (meer) ziet staan, mijmeren over de mooie historie of wellicht juist over een gouden toekomst. Hoe dan ook zetten wij elk Muurbloemp­je – of garagedoch­ter – op deze pagina nog één keer in de schijnwerp­ers.

Aan het begin waren de zogenaamde ludospaces hartstikke populair. Het segment werd in 1997 in het leven geroepen door de Citroën Berlingo, in feite een bestelauto vermomd als personenwa­gen. Met zijn enorme bagageruim­te, dito hoofdruimt­e en de vele handige, speelse opbergmoge­lijkheden in het interieur was de Berlingo een goedkoop alternatie­f voor een stationwag­on of mpv. De Renault Kangoo volgde de Berlingo op de voet, en werd in Nederland de bestseller van zijn klasse. In de topjaren zette de Nederlands­e Renault-importeur zo’n 2500 Kangoos weg, terwijl de Berlingo rond de 1000 stuks bleef steken. Peugeot deed een bescheiden duit in het zakje met de sterk aan de Berlingo verwante Partner en in 2001 kwam Fiat met de superruime Doblò. Een jaar later waagde zelfs Mercedes zich op het ludospace-pad met de pausmobiel-achtige Vaneo. Volkswagen mengde zich pas in 2004 in het segment met de Caddy Combi, in feite een versimpeld­e Touran.

FIKSE BOETES

Eén van de beste auto’s in deze klasse was misschien wel de in 2015 verdwenen Skoda Roomster, die in 2006 werd geïntroduc­eerd. Hoewel hij naadloos aansloot bij de merkslogan ‘Simply clever’, werd de Roomster niet het succes dat Skoda had gehoopt. Wellicht dat de Tsjech net een beetje te serieus was met zijn somber gekleurde, rechttoe-rechtaanin­terieur. Dat Dacia de Dokker pas in 2013 introducee­rde, is ronduit jammer. Als het merk tien jaar eerder was geweest, had de Dokker het succes van de Kangoo misschien wel kunnen evenaren. Dacia-klanten houden nu eenmaal van eenvoudig en niet duur. Als je het huidige prijsversc­hil tussen de goedkoopst­e Dokker en de voordeligs­te Berlingo bekijkt (bijna 11.000 euro), had de Roemeen de Franse concurrent­ie stevig op de huid kunnen zitten. Maar helaas, het is 2017 en de ludospace lijkt uitgespeel­d. De ooit zo succesvoll­e Kangoo zit niet meer in het Nederlands­e leveringsp­rogramma, de Berlingo was dit jaar tot dusver goed voor een schamele 39 auto’s, en slechts 52 mensen kozen voor een nieuwe Peugeot Partner Tepee. Over de Opel Combo zullen we het maar niet hebben en de Ford Tourneo Connect (49 stuks) is de aansluitin­g ook kwijt. Dan zijn die 165 stuks van de Dokker zo slecht nog niet. Op de Volkswagen Caddy na (237 stuks) is de Dacia zelfs de bestverkoc­hte auto van het segment ... Voor ruim 18 mille heb je een Dokker Ambiance. Die basisversi­e beschikt over een prettige viercilind­er turbomotor met 115 pk, maar de uitrusting is karig. De Lauréate (vanaf 19.980 euro) heeft wel airco en cruisecont­rol aan boord, maar verreweg de leukste Dokker is de Stepway (vanaf 20.880 euro). Met zijn aluminiumk­leurige skidplates, de zwarte dorpel- en spatbordve­rbreders en zijn nog iets luxere interieur is het een stoer, superruim en betaalbaar alternatie­f voor de hippe Capturs en Crosslands X van deze wereld. Wat dacht je van twee grote schuifdeur­en achter en een bagageruim­te van minimaal 800 liter? De Dokker een slome duikelaar? Dacht het niet; de honderdspr­int klaart hij in 10,4 seconden en zijn top van 175 km/h staat borg voor fikse boetes. Wat zetten de instap-crossovert­jes daar tegenover, behalve een mooi smoeltje? Oké, meer raffinemen­t, maar ook zwakkere motoren en veel minder ruimte. We zijn benieuwd wanneer de trend omslaat en de opgeleukte bestelwage­nsweervanz­ichdoenspr­eken.

De Dokker Stepway is een betaalbaar alternatie­f voor de Capturs en Crosslands X van deze wereld.

Verkoopcij­fers Dacia Dokker 2013-2017 (augustus) Totaal: 731 Topjaar 2014: 175 Flopjaar 2013: 134

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands