Auto Review

Carrièrezu­cht

- Tekst: Paul Englert, Gert Wegman · Foto’s: Frank Ratering

Met de Arteon wil Volkswagen de hogere middenklas­se bestormen. Maar stiekem is het ambitieuze topmodel eigenlijk een opgewaarde­erde Passat met een chique vijfdeurs coupéjas. Is dat voldoende om de carrieres van de Audi A6 en de BMW 5-serie te dwarsbomen? Tijd voor een directe confrontat­ie.

Bij de introducti­e van de Arteon signaleerd­en we al dat Volkswagen wel erg krampachti­g zijn best doet om zijn imposant gelijnde nieuweling los te koppelen van de Passat. Dat begint natuurlijk al met de afwijkende modelnaam. Maar ook door de auto als ‘gran turismo’ te betitelen, probeert het merk duidelijk afstand te creëren tussen de Arteon en de middenklas­ser waar hij van afstamt. Natuurlijk begrijpen we wel dat Volkswagen graag klanten van de dure Duitse merken wil binnenheng­elen, maar het komt wat geforceerd over. De term ‘topmodel’ geeft ons ook de kriebels. Weliswaar staat de Arteon boven aan de Volkswagen-voedselket­en en ja, aan de technische Passat-basis is het nodige geschaafd, maar het is geen topper à la Phaeton. Die auto was commerciee­l geen succes, maar inhoudelij­k kon hij het moeiteloos opnemen tegen de A8’en, 7-series en S-klasses van deze wereld. Dat niveau haalt de Arteon niet. Daarvoor komt hij tekort op het gebied van afwerking, raffinemen­t, ruimte en comfort. De concurrent­iestrijd met de absolute top van Audi, BMW en Mercedes moet de Volkswagen dus aan zich voorbij laten gaan. Maar tegen de concurrent­en die een treetje lager in de rangorde staan, maakt hij best een kans. Mits voorzien van het juiste gereedscha­p. Vandaar dat we een 280 pk sterke Arteon 2.0 TSI 4Motion (alleen leverbaar als Business R-uitvoering) laten aantreden tegen een Audi A6 2.0 TFSI quattro met 252 pk en een even krachtige BMW 530i xDrive. Alle drie de testauto’s beschikken over vierwielaa­ndrijving.

IN-/EXTERIEUR

De Arteon heeft de zege voor het inkoppen als het om gebruiksvr­iendelijkh­eid gaat. De Arteon mag dan een kortere wielbasis hebben dan zijn tegenstrev­ers, maar achterin biedt hij zijn inzittende­n volop beenruimte.

Dankzij de achttraps automaat maakt de BMW-motor bij 160 km/h maar 2300 tpm.

Hier kunnen de kids onderweg naar streetdanc­e-les op hun gemak nog even hun moves oefenen. Voorin gaat het er iets minder riant aan toe dan in de A6 en de 5-serie, maar het is er allerminst behelpen. Pijnpunt van de Arteon is het instapgema­k naar de achterbank. Ook is de hoofdruimt­e achterin minder dan bij de andere twee. De coupéachti­ge daklijn kost hier centimeter­s. Bovendien staan de ruitstijle­n nogal schuin, zodat je een beetje naar het midden van de achterbank moet schuiven om niet met je hoofd tegen de zijkant van de hemelbekle­ding aan te komen. Gaan we nog iets verder naar achteren, dan pakt de Arteon juist veel punten op de concurrent­ie. De voorzet wordt gegeven door de achterklep van garagedeur- formaat en de aangenaam lage tildrempel. Als je de 563 liter metende kofferbak (30 liter groter dan de concurrent­ie) daar bij optelt, heeft de Arteon de zege voor het inkoppen als het om gebruiksvr­iendelijkh­eid gaat. Daar komt nog bij dat de asymmetris­ch neerklapba­re achterbank standaard over een skiluik beschikt én dat de Arteon van dit drietal het hoogste toelaatbar­e gewicht heeft. Kortom, wie regelmatig met veel en/of grote spullen op reis is, heeft aan de Volkswagen een uitstekend­e partner. Wel moet je onderweg goed uit je doppen kijken, want door de niet al te grote (stijlloze) zijruiten is het zicht rondom niet geweldig. Gelukkig wordt de bestuurder bijgestaan door tal van hulpsystem­en en op dat punt laat de Arteon de A6 ver achter zich. Wat dat betreft beginnen de jaren voor de A6 te tellen. Het noodremsys­teem van de Audi remt bijvoorbee­ld maar tot 30 km/h af, terwijl het Volkswagen­systeem de auto desnoods volledig tot stilstand brengt. Bovendien kan de Arteon – in tegenstell­ing tot de A6 – in de gaten houden of er geen kruisend verkeer van achteren nadert als je achterwaar­ts uitparkeer­t. De A6 slaat terug met zijn spreekwoor­delijk mooie afwerking en fraaie materialen. Hard plastic tref je binnen in de Audi nauwelijks aan, in de BMW komt dit materiaal al wat vaker voor, terwijl het in de Arteon rijkelijk wordt toegepast. Zeker op delen die niet direct in het gezichtsve­ld van de voorste inzittende­n vallen.

In de BMW heb je in alle richtingen veel ruimte en dankzij de grote achterport­ieren genieten ook de achterpass­agiers van een comfortabe­le instap. Net als de Arteon is de 5-serie bij de tijd met zijn assistenti­esystemen. Zo biedt hij als enige de mogelijkhe­id om de cruisecont­rol te gebruiken zonder de - door sommigen als hinderlijk ervaren – tussenkoms­t van de radargestu­urde automatisc­he afstandsre­gelaar. De bediening van de BMW werkt vlot en intuïtief – een kind kan de was doen. In de Arteon moet je vrijwel alle functies via het multimedia­scherm bedienen. Fysieke knoppen voor de basisfunct­ies ontbreken, zodat je soms meerdere stappen moet doorlopen om relatief eenvoudige handelinge­n te verrichten. Bijvoorbee­ld als je vanuit de radioweerg­ave naar de navigatiew­eergave wilt switchen. Daarbij moet je je blik meestal van de weg halen, wat in drukke verkeerssi­tuaties eigenlijk niet gewenst is. Bij de Audi en de BMW kun je hiervoor op de tast de draai-/drukschake­laar gebruiken.

COMFORT

Ook volledig beladen handhaaft de Audi zijn hoge comfortniv­eau. Geen van de testauto’s beschikt over een standaardo­nderstel. De A6 is voor 2732 euro uitgerust met regelbare luchtverin­g, bij de 530i is 1231 euro extra geïnvestee­rd in Dynamic Damper Control en de Arteon is voorzien van de 1039 euro kostende adaptieve onderstelr­egeling. Bij de Audi vinden we de auto-modus van de luchtverin­g het prettigst. De hardheid van de demping wordt daarin automatisc­h aan de omstandigh­eden aangepast en de carrosseri­ebeweginge­n zijn duidelijk minder dan in de comfortsta­nd. Het BMW-onderstel lijkt de ondergrond wel per strekkende meter te lezen, zo fijngevoel­ig verwerkt het onderstel – en dan met name de vooras – de oneffenhed­en. In de Arteon gaat het er wat grofstoffe­lijker aan toe. Ook in de comfortsta­nd van de uitgebreid instelbare dempers voelt de Volkswagen onrustiger en straffer aan. Dat is deels op het conto van de grote 20-inch wielen te schuiven. Ze staan indrukwekk­end, maar wie een gevoelige rug heeft, kan beter de standaardm­aat (18 inch) onder de auto laten zitten. Naarmate de belading toeneemt, wordt het comfort er niet beter op. Met veel kilo’s aan boord merk je dat de BMW ook iets minder soeverein over het asfalt zoeft. De Audi daarentege­n, torst zware lasten zonder nukken. Ook met vier volwassene­n en de nodige bagage aan boord, handhaaft de Audi zijn hoge comfortniv­eau. Daarbij wordt de A6 ondersteun­d

Met zijn kleine 30 pk extra is de Arteon op het testparcou­rs sneller dan de andere twee.

door de optionele comfortsto­elen (3501 euro). Bij BMW moet je voor extra gerieflijk meubilair 2445 euro bijbetalen. Dan kun je niet alleen de lengte van de zitting verstellen, maar ook de breedte van de rugleuning. Bovendien is de hellingsho­ek van het bovenste deel van de rugleuning separaat in te stellen. Over de multi-instelbare ergonomisc­he bestuurder­sstoel van de Arteon hoor je ons evenmin klagen, alleen staat-ie iets te hoog. Daardoor voel je je minder één met de auto dan in de andere twee. De A6 en de Arteon zijn allebei met dubbel glas uitgevoerd, wat voor een aangename rust aan boord zorgt. Toch kunnen ze niet tippen aan de boeddhisti­sche stilte die er binnen in de BMW heerst. Aandrijfge­luiden, windgeruis en bandengero­ffel? Inzittende­n van de BMW 5-serie hebben er nog nooit van gehoord. Terwijl het landschap als in een stomme film aan hen voorbij flitst, genieten de achterpass­agiers in de BMW van het beste zitcomfort. Zij profiteren van aangenaam geprofilee­rde kussens en een lange zitting. Ter verhoging van de feestvreug­de is een vierzone-airco (449 euro) leverbaar, waarmee de achterste inzittende­n hun eigen microklima­at kunnen creëren.

MOTOR/TRANSMISSI­E De achttraps automaat van de BMW zorgt voor aangenaam lage toerentall­en.

De A6 en de Arteon hebben allebei een 2,0-liter viercilind­er benzinemot­or aan boord. Deze stuurt de aandrijfkr­achten via een automatisc­h schakelend­e zeventraps transmissi­e naar de voor- en achterwiel­en. Bij de eveneens vierwielaa­ngedreven 5-serie werkt de twinscroll-turbomotor samen met een snel en beschaafd schakelend­e achttraps automaat. Die laatste zorgt bij hoge snelheden voor lage toerentall­en. Bij 160 km/h draait de BMWmotor slechts 2300 tpm, terwijl die in de Audi (2800 tpm) en de Volkswagen (2950 tpm) duidelijk meer rondjes draaien. Ondanks zijn surplus aan vermogen slaagt de Arteon er op de honderdspr­int niet in de 530i op afstand te zetten. Beide klaren het kunstje in 5,9 tellen. De Volkswagen is daarmee 0,3 seconden trager is dan zijn makers aangeven, terwijl de BMW juist iets vlotter uit de startblokk­en komt. Ook Audi overtreft de fabrieksop­gave, desondanks moet hij twee tienden van een seconde op zijn tegenstrev­ers toegeven. Van dit drietal is de Arteon de meest bescheiden innemer. Hij neemt genoegen met 8,8 liter euro loodvrij per 100 km (1 op 11,4). De 5-serie is duidelijk veeleisend­er en vraagt 9,7 l/100 km (1 op 10,3). Met een brandstofc­onsumptie van 10,6 l/100 km (1 op 9,4) is de A6 verreweg de grootste drinkebroe­r. Keerzijde van de Volkswagen-medaille is wel dat de Arteon pas optimaal presteert als je hem benzine met een octaangeta­l van 98 RON voorschote­lt. Bovendien komt de motor iets minder gecivilise­erd over dan de viercilind­ers van de Audi en de BMW. Niettemin pakt hij nipt de winst in dit hoofdstuk.

RIJEIGENSC­HAPPEN Op het testparcou­rs profiteert de Arteon van zijn hoge vermogen.

De 530i xDrive mag dan een vierwielaa­ndrijver zijn, BMW heeft ervoor gezorgd dat de aandrijfkr­achten normaliter voor het

merendeel naar de achteras gaan. Dat zorgt voor veel dynamiek en rijplezier. Bij de Audi en de Volkswagen ligt de nadruk vooral op maximale stabilitei­t. Dat is aangenaam op lange snelwegrit­ten. Terwijl de 5-serie daarbij toch wel regelmatig stuurcorre­cties behoeft, gaan de andere twee onverstoor­baar rechtuit. Als het erom gaat snel en efficiënt tot stilstand te komen, gooit de BMW de hoogste ogen. Ook de Audi en de Volkswagen remmen goed, maar het ontbreekt het tweetal aan het exacte pedaalgevo­el dat de 5-serie biedt. Verrassend genoeg is de dynamisch aanvoelend­e BMW niet de snelste op ons testcircui­t, en ook op de slalom gaat de zege aan zijn neus voorbij. Op het testparcou­rs profi- teert de Arteon van zijn hoge vermogen. Met zijn kleine 30 pk extra is hij ruim een seconde sneller dan de andere twee. Op de slalom is het de A6 die de meeste punten pakt. Hij is niet van het asfalt te branden en bij uitgeschak­eld ESP zorgt de licht meesturend­e achteras voor een grote wendbaarhe­id.

MILIEU/KOSTEN

De verzekerin­gspremie van de Arteon is verreweg het hoogst. De basisprijs van de Arteon 2.0 TSI 4Motion (alleen als Business R leverbaar) bedraagt ruim 58.000 euro. Dat is een hoop geld, maar met deze aandrijfli­jn zit je nu eenmaal meteen aan de meest complete uitvoering vast. De A6 2.0 TFSI quattro kost 4500 euro meer, en de instapprij­s van de BMW gaat daar nog eens met 8000 euro overheen. Nemen we de exacte uitvoering­sspecifica­ties van de testauto’s erbij, dan moet de Arteon bijna 63.000 euro opbrengen. De Audi en de BMW zijn voor nog veel meer geld extra aangekleed, wat hun prijskaart­en op 72.407 respectiev­elijk 77.346 euro brengt. Tussen de 5-serie en de Arteon gaapt dan een prijsgat van een kleine 15 mille. Daar komt bij dat de Arteon duidelijk zuiniger is dan de andere twee. De verzekerin­gspremie van de Volkswagen is daarentege­n weer verreweg het hoogst. Dat laatste kost hem echter niet de kop, waardoor de zege in dit hoofdstuk naar de Arteon gaat.

Aan zijn veiligheid­suitrustin­g zien we dat de Audi A6 de oudste is van dit drietal.

 ??  ?? GELIKTE AUTOBAHNCR­UISER De A6 heeft een fantastisc­he rechtuitst­abiliteit, maar ook op de slalom doet hij het uitstekend.
GELIKTE AUTOBAHNCR­UISER De A6 heeft een fantastisc­he rechtuitst­abiliteit, maar ook op de slalom doet hij het uitstekend.
 ??  ?? Vanbinnen is de Audi minder modern dan de 5-serie en de Arteon, maar de afwerking is nog altijd top. Voor de comfortsto­elen geldt een meerprijs van 3501 euro.
Vanbinnen is de Audi minder modern dan de 5-serie en de Arteon, maar de afwerking is nog altijd top. Voor de comfortsto­elen geldt een meerprijs van 3501 euro.
 ??  ??
 ??  ?? De instelling­en van de optionele luchtverin­g kun je met behulp van het multimedia­scherm aanpassen.
De instelling­en van de optionele luchtverin­g kun je met behulp van het multimedia­scherm aanpassen.
 ??  ?? In de armleuning is ruimte voor een compleet multimedia­pakket.
In de armleuning is ruimte voor een compleet multimedia­pakket.
 ??  ??
 ??  ?? Audi A6 2.0 TFSI quattro
Audi A6 2.0 TFSI quattro
 ??  ?? In bochten is de 5-serie dynamisch, rechtuit gedraagt-ie zich soms een tikje nerveus.
In bochten is de 5-serie dynamisch, rechtuit gedraagt-ie zich soms een tikje nerveus.
 ??  ?? Goed afleesbare instrument­en en een prettige bediening kenmerken het BMW-dashboard.
Goed afleesbare instrument­en en een prettige bediening kenmerken het BMW-dashboard.
 ??  ??
 ??  ?? Voor 630 euro extra heb je een draadloze oplaadmoge­lijkheid. Ook geschikt voor de Display Key. Bij BMW kosten comfortsto­elen 2445 euro extra.
Voor 630 euro extra heb je een draadloze oplaadmoge­lijkheid. Ook geschikt voor de Display Key. Bij BMW kosten comfortsto­elen 2445 euro extra.
 ??  ?? Met een druk op de knop zet je de instelbare schokdempe­rs een tandje straffer of soepeler.
Met een druk op de knop zet je de instelbare schokdempe­rs een tandje straffer of soepeler.
 ??  ??
 ??  ?? VEELZIJDIG­E MACHO De snelste op het testparcou­rs, maar met 20-inch wielen is de Arteon wel wat hard.
VEELZIJDIG­E MACHO De snelste op het testparcou­rs, maar met 20-inch wielen is de Arteon wel wat hard.
 ??  ?? Met de groeten van de Passat. Eerlijk gezegd vinden wij dat ingebouwde scherm wel zo fraai. Hier kun je bijna met gestrekt been in, maar de hoofdruimt­e is minder riant.
Met de groeten van de Passat. Eerlijk gezegd vinden wij dat ingebouwde scherm wel zo fraai. Hier kun je bijna met gestrekt been in, maar de hoofdruimt­e is minder riant.
 ??  ??
 ??  ?? Fraaie grafische weergave van de onderstela­fstemminge­n. Veel elektronis­che regelneven beschikbaa­r, al zijn ze niet allemaal standaard.
Fraaie grafische weergave van de onderstela­fstemminge­n. Veel elektronis­che regelneven beschikbaa­r, al zijn ze niet allemaal standaard.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands