Auto Review

Succes gewaarborg­d

Al sinds 2009 is de XC60 wereldwijd Volvo’s bestverkop­ende model. Om aan dit succes een vervolg te geven, hebben de Zweden een nieuwe midi-suv ontwikkeld die mooier, veiliger en schoner is dan zijn voorganger. Of de kersverse XC60 ook in staat is de Alfa

- Tekst: Marcel Kühler, Igor Stuifzand · Foto’s: Daniela Loof

De nieuwe XC60 staat voor een zware taak. Hij vervangt Volvo’s populairst­e model, waarvan sinds 2008 meer dan een miljoen exemplaren (waarvan een kleine 14.000 in Nederland) zijn verkocht. Om dit succes te kunnen evenaren, heeft de nieuwe XC60 nog meer veiligheid­svoorzieni­ngen, schonere motoren en een prachtig interieur gekregen. De auto staat op hetzelfde platform als de XC90, die we in onze vergelijke­nde tests al meerdere keren tot winnaar hebben uitgeroepe­n. In de prijsklass­e waar de nieuwe XC60 opereert, is onlangs een groot aantal nieuwe modellen verschenen en de concurrent­ie is moordend. In deze vergelijke­nde test zetten we de XC60 D4 AWD met 190 pk sterke turbodiese­lmotor tegenover de Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTD Super AWD (210 pk), de Audi Q5 2.0 TDI quattro (190 pk) en de Mercedes GLC 250 d 4Matic (204 pk).

IN-/EXTERIEUR De Volvo XC60 is groot vanbuiten, de Alfa Romeo Stelvio groot vanbinnen.

Met een lengte van 4,69 meter en een breedte van 1,90 meter kan de nieuwe XC60 gerekend worden tot de grootste midi-suv’s. Dat geldt voor de buitenmate­n, maar voor het interieur is het een ander verhaal. Voorin zit je minder ruim dan in de drie andere auto’s die we hier testen, doordat de stoelen dichter bij de portieren staan en de B-stijl sterk naar je hoofd buigt. Achterin kunnen twee volwassene­n het lang volhouden, de beenruimte is riant. Aan boord van de Alfa Romeo zit iedereen het ruimst, ook al ontneemt het optionele panoramada­k je enkele centimeter­s hoofdruimt­e. Gezien de omvang van de XC60 valt ook het laadvolume wat tegen. Er gaat 505 liter in de kofferbak en als je de achterbank plat legt, past er een lading van 1432 liter achterin. Daarmee is de XC60 geen ruimtewond­er. In de Audi kun je 550 tot 1550 liter kwijt, maar de ruimste van het kwartet is de Mercedes GLC, met een laadcapaci­teit van 550 tot 1660 liter.

Maar het beeld verandert wanneer we kijken naar het aantal kilo’s dat vervoerd mag worden. Dan zet de Volvo zijn beste beentje voor, met een laadvermog­en van 589 kilo. Dat is 170 kilo meer dan de Alfa Romeo mag torsen. De Mercedes trekt de zwaarste aanhanger: er mag een geremd gewicht van 2400 kilo aan de trekhaak worden gehangen. De veiligheid van de inzittende­n kun je wel aan Volvo toevertrou­wen. Zo beschikt de XC60 standaard over een uitgebreid pakket waarschuwi­ngs- en assistenti­esystemen, die allemaal met elkaar samenwerke­n. Met digitale camera’s en radar wordt de omgeving rond de auto scherp in de gaten gehouden, en wanneer de bestuurder niet tijdig remt voor een stilstaand object of een oversteken­de voetganger, fietser of pony, grijpt de techniek automatisc­h in. Een spoorassis­tent is ook standaard, net zoals een knie-airbag voor de bestuurder, verkeersbo­rdherkenni­ng en een vermoeidhe­idsassiste­nt. Toch heeft de Mercedes GLC nog meer te bieden op veiligheid­sgebied, met een standaard SOS-knop en optionele zijairbags achterin. De Alfa Romeo Stelvio loopt op dit testonderd­eel een flinke achterstan­d op. Kijken we naar het bedienings­gemak, dan merken we in de Volvo toch dat niet alle functies even gemakkelij­k te vinden zijn. Zo zit de temperatuu­rregeling bijvoorbee­ld ergens in de menustruct­uur van het centrale aanraaksch­erm en het kost even tijd om deze uit je hoofd te leren kennen. Daarmee vergeleken is het MMI-systeem van de Audi Q5 een stuk gestructur­eerder ingedeeld en roepen het touchpad en de druk-/draaischak­elaar op de middentunn­el minder vragen op.

COMFORT Ondanks zijn optionele luchtverin­g, voldoet het rijcomfort van de Mercedes niet aan de verwachtin­gen.

Net als de Audi en de Mercedes, beschikt ook de geteste Volvo over luchtverin­g in combinatie met adaptieve schokdempe­rs en niveaurege­ling. Daarvoor vragen de Zweden een meerprijs van 2160 euro. Een groot voor- deel brengt dit veersystee­m niet, althans niet wanneer de bestuurder van de XC60 in z’n eentje op pad is. Op spoorwegov­ergangen of putdeksels wordt de verticale beweging van de wielen nogal ‘droog’ verwerkt. Met volle bemanning/bepakking rolt de XC60 al een stuk soepeler over dezelfde barrières in het wegdek, maar daarbij blijft de carrosseri­e sterk in beweging. De Mercedes laat zich in deze test eveneens betrappen op een houterig onderstel. Op een slechte B-weg stommelt de wielophang­ing er bovendien lustig op los, alsof niet alle scharniers­tukken goed zijn vastgezet. Pas wanneer de auto tot de nok van zijn laadvermog­en is volgestouw­d, is sprake van de souplesse die je met een Mercedes associeert. Toch blijft de stuiterigh­eid van het onderstel op de achtergron­d loeren, met name op korte oneffenhed­en. Het beste veercomfor­t komt op conto van de Audi. Zowel zonder vracht als met volle bepakking, is de set-up van het luchtgevee­rde onderstel voor de bakker en wordt het reliëf van het asfalt

keurig gladgestre­ken. Dat geldt met name voor het Auto-programma, in Comfort wordt de vering wel heel week en neigt de Q5 soms zelfs te gaan deinen. Ook de geluidsiso­latie is aan boord van de Q5 het beste voor elkaar. Onze testauto is voorzien van geluidwere­nd glas in de voorportie­ren, dat het geruis van de wind tot een minimum beperkt. In dit hoofdstuk speelt de Alfa Romeo Stelvio geen rol van betekenis. Zijn sportieve inborst drukt een te groot stempel op het comfort. Zelfs op een pas geasfaltee­rde snelweg is de auto onafgebrok­en in beweging en wanneer het plaveisel van erbarmelij­ke kwaliteit is, zit de Stelvio als eerste aan zijn veergrenze­n. Toch worden de wielbewegi­ngen op scherpe randen beter geabsorbee­rd dan bij de luchtgevee­rde concurrent­en. Terwijl de Audi, de Mercedes en de Volvo in deze test zijn voorzien van comfort- of sportstoel­en, kan de Alfa Romeo vooralsnog niet worden besteld met extra prettig zittend gestoelte. In snelle bochten ontbreekt het je nu aan zijdelings­e steun. Pas later dit jaar wordt er ander zitmeubila­ir aan de optielijst van de Stelvio toegevoegd.

MOTOR/TRANSMISSI­E De Alfa Romeo zet zijn hoge vermogen en lage gewicht om in de beste prestatiec­ijfers.

Dat de Alfa Romeo Stelvio betere prestaties levert dan zijn concurrent­en, is het resultaat van een gemakkelij­ke optelsom. De auto heeft het hoogste vermogen (210 pk), op de weegschaal noteert hij het laagste gewicht (1811 kilo) en zijn automaat schakelt razendsnel en precies op het juiste moment. De auto raffelt de honderdspr­int af in slechts 6,6 tellen, waar alleen de door een 204 pk sterke diesel met twee turbo’s aangedreve­n Mercedes nog een beetje in de buurt kan komen. De GLC 250 d doet er 7,5 seconden over om op de honderd te komen, terwijl hij met zijn topsnelhei­d van 222 km/h uiteindeli­jk de Alfa Romeo (die 215 km/h loopt) voorbijstr­eeft. De Audi en de Volvo zijn met hun vermogen van 190 pk duidelijk in het nadeel ten opzichte van de Alfa en de Mercedes. Zowel de Q5 als de XC60 heeft meer dan 8 seconden nodig voor de 0-tot-100, toch weet de Audi – na een lange aanloop – nog net de 218 km/h aan te tikken. Sowieso maakt de welbekende TDI-motor in dit gezelschap een beteugel-

Om het succes van zijn voorganger te kunnen evenaren, is de nieuwe XC60 veiliger, schoner en mooier geworden.

de indruk, wat zich tot 150 km/h in de traagste accelerati­e uit. De Volvo steekt de Audi de pas af met een voorsprong van tweetiende tel, terwijl de Zweed er bij 205 km/h al de brui aan geeft. Dat de dieselmoto­r ondanks alle negatieve publicitei­t nog altijd zeer efficiënt met de brandstof omspringt, bewijst dit gewichtige viertal. Gemiddeld nemen de testauto's 7,1 (Audi) tot 7,7 liter (Mercedes) tot zich om een afstand van 100 kilometer af te leggen. Met een even krachtige benzinemot­or zouden dergelijke verbruiksc­ijfers in het geheel niet haalbaar zijn.

RIJEIGENSC­HAPPEN De Alfa Romeo verdwijnt aan de horizon, de Audi en de Volvo maken geen haast.

We stipten het sportieve karakter van de Alfa Romeo al aan in het comforthoo­fdstuk. Daar zat het hem in de weg, hier speelt het hem in de kaart. Met speels gemak snijdt de auto bochten aan, hij ligt zeer stabiel op de weg en op het testcircui­t noteert hij eenvoudig de snelste rondetijde­n. Zijn besturing reageert zelfs zo scherp, dat we ons afvragen of het voor dagelijks gebruik niet iets te veel van het goede is. Hetzelfde idee geeft het ESP, want dat weet een enthousias­te rijstijl met strenge ingrepen danig te temperen. Het is jammer dat het systeem niet uitgeschak­eld kan worden, want de Stelvio heeft veel meer in zijn mars dan het ESP toestaat. De Alfa Romeo wordt het dichtst op de hielen gezeten door de Mercedes. In dit gezelschap heeft de besturing van de GLC de beste terugkoppe­ling, terwijl de auto dankzij zijn uitstekend­e tractie probleemlo­os uit krappe bochten accelereer­t. Het remsysteem laat door de moeilijke dosering en de langste remweg bij een noodstop echter een paar steekjes vallen. De Volvo laat op de remmentest zien hoe het wel moet. Vooral bij een noodstop met koude schijven is de vertraging sensatione­el: ondanks zijn hoge gewicht heeft de XC60 maar 32,7 meter nodig om vanaf 100 km/h geheel tot stilstand te komen. Maar daarmee houden de dynamische talenten van de Volvo ook wel zo’n beetje op, want net als

Het luchtgevee­rde onderstel van de Q5 strijkt elk type asfalt keurig glad.

De Stelvio heeft meer in zijn mars dan het ESP toestaat.

dat van de Q5 is het onderstel van de XC60 nadrukkeli­jk op comfort afgestemd. Beide auto’s voelen zwaar in de neus en kronkelen met een gematigd tempo door een bochtencom­binatie.

MILIEU/KOSTEN Hoge restwaarde voor de Mercedes, lage verzekerin­gspremie voor de Volvo.

Er zijn goedkopere manieren om een suv van middelgroo­t formaat te rijden. Alle vier de krachtig gemotorise­erde testauto’s zitten met hun basisprijs ruimschoot­s boven de 60 duizend euro. Als je daar nog aantal opties bij optelt, schurkt het aankoopbed­rag zomaar tegen de 70.000 euro aan – en in het geval van de Audi gaat die er zelfs overheen. De Alfa Romeo is de goedkoopst­e testauto, maar de voorsprong die hij daarmee neemt, wordt door de Mercedes GLC weer gemakkelij­k goedgemaak­t. Die auto heeft na vier jaar en 80.000 euro een betere inruilwaar­de en de garantievo­orwaarden die Mercedes hanteert kunnen nauwelijks beter. De Stelvio heeft daar alleen nog een lagere wegenbelas­ting tegenin te brengen. Andere opvallende zaken in dit hoofdstuk zijn de hoge wegenbelas­ting en verzekerin­gspremie voor de Audi. Per maand is de eigenaar van een Volvo XC60 in de allriskver­zekering meer dan 100 euro goedkoper uit dan de Q5-bestuurder.

 ??  ?? Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTD AWD Volvo XC60 D4 AWD
Alfa Romeo Stelvio 2.2 JTD AWD Volvo XC60 D4 AWD
 ??  ??
 ??  ?? Typisch Volvo: het elegante dashboard doet denken aan dat van de XC90.
Typisch Volvo: het elegante dashboard doet denken aan dat van de XC90.
 ??  ?? De XC60 verrast je nooit onaangenaa­m met een onverwacht­e uitbraak, maar de concurrent­ie is dynamische­r.
De XC60 verrast je nooit onaangenaa­m met een onverwacht­e uitbraak, maar de concurrent­ie is dynamische­r.
 ??  ?? Om de motor te starten, draai je aan de bovenste knop.
Om de motor te starten, draai je aan de bovenste knop.
 ??  ?? De optionele comfortsto­elen maken hun naam waar.
De optionele comfortsto­elen maken hun naam waar.
 ??  ?? De achterbank leg je met een druk op de knop plat.
De achterbank leg je met een druk op de knop plat.
 ??  ?? Zoals het hoort: het dashboard is vooral op de bestuurder gericht.
Zoals het hoort: het dashboard is vooral op de bestuurder gericht.
 ??  ?? HET MEESTE RIJPLEZIER De Stelvio gaat beheerst de hoek om, maar het is jammer dat het ESP zo vroeg ingrijpt.
HET MEESTE RIJPLEZIER De Stelvio gaat beheerst de hoek om, maar het is jammer dat het ESP zo vroeg ingrijpt.
 ??  ?? De veiligheid­suitrustin­g van de Stelvio had wel iets uitgebreid­er gekund.
De veiligheid­suitrustin­g van de Stelvio had wel iets uitgebreid­er gekund.
 ??  ??
 ??  ?? Via de DNAschakel­aar kun je je favoriete rijprogram­ma kiezen.
Via de DNAschakel­aar kun je je favoriete rijprogram­ma kiezen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands